В категории:България

Кадър на патриотите се призна за виновен в трафик на мигранти

Анелия Велева, вече бивш водач на местна структура на НФСБ, през цялото време поддържаше, че е невинна, а за нея се застъпи и вицепремиера Валери Симеонов. Сега обаче тя се надява да се размине с ефективна присъда като признае вината си.

Анелия Велева обяснява, че е невинна в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившият председател на местната структура на НФСБ в Костинброд Анелия Велева се призна за виновна по обвинението в съучастие в трафик на хора с цел да сключи споразумение за по-леко от предвиденото в закона наказание с прокуратурата. Така кадърът на партията на вицепремиера Валери Симеонов, която се оттегли от нея, след като бе арестувана в акция на МВР, може да се размине само с 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок. Предстои съдът да одобри или отхвърли споразумението на обвиняемите с прокуратурата.

Анелия Велева бе арестувана заедно с още петима души в края на юли на магистрала „Тракия“ в опит да преведат нелегално шестима души от Сирия и Ирак през територията на страната. Първоначално тя бе освободена от ареста, след като съдът прецени, че няма данни, потвърждаващи съпричастността ѝ към групата, освен присъствието ѝ на местопрестъплението и това, че нейният съпруг очевидно е част от организацията на нелегалния трафик, тъй като дори не обжалва заповедта за постоянното си задържане.

„Анелия Велева казва, че е невинна и аз напълно ѝ вярвам“ – заяви тогава адвокатът на Велева Росица Драганова и обясни, че клиентката ѝ случайно е попаднала в задържан автомобил, за който не е сигурно дали има връзка с другите две превозни средства, чиито пътници са задържани при акцията. Самата Велева твърдеше, че е отишла до морето да прибере съпруга си и е невинна. По-късно обаче Анелия Велева бе върната в ареста, след като прокуратурата протестира освобождаването ѝ и приложи снимков материал, от който се вижда как задържаните пият заедно кафе край магистралата.

Валери Симеонов. Снимка: Барикада

Освен че до последно претендираше, че е невинна, Велева получи и политическа подкрепа, макар да напусна партията на Валери Симеонов с мотива, че не иска да петни името му. Пред телевизия Bulgaria ON AIR вицепремиерът обясни, че “това прибързано оплюване, това хвърляне на определение на присъди от медиите, не е здравословно” и подчерта, че смята, “че тя е станала жертва”.

За обвиняемата се застъпи и евродепутатът от отдавна несъществуващата коалиция на ВМРО с “България без цензура” Ангел Джамбазки, който изрази съжаление, че нейната “политическа кариера беше съсипана”. Преди прокуратурата да обжалва освобождаването на Велева срещу подписка, Джамбази побърза да обясни, че тя е била “освободена с мотиви тежко противоречие в показанията на двама оперативни работници, като един от тях твърди, че тя по никакъв начин не е свързана.”

Трафикът на хора процъфтява особено много, откакто напредна строителството на оградата по границата с Турция, чиято цена вече възлиза на около 200 млн.лв., за която активно лобират националистите, а Валери Симеонов дори я нарича “великата българска стена”.

Тя не може да спре хората, които са решени да стигнат територията на България, но със сигурност прави пътя им доста по-рисков и по-скъп. Затова те се обръщат към трафикантите, които в случая с активистката на НФСБ, буквално участват в политическите решения, които създават пазар за техните “услуги”.

Подобна бе и ситуацията с хотел в Малко Търново, собственост на “СКАТ” ООД – фирма, чието управление Валери Симеонов е напуснал при влизането си в политиката. Това все пак е странно място за варненска фирма да направи хотел, който впоследствие се оказва печеливш от множеството настанени служители, изпратени да патрулират край граничната ограда, тъй като тя сама по себе си не може да спре никой снабден с малка стълба бежанец.

Фактът, че за спешното изграждане на оградата бе променено законодателството, за да се позволи областните управители да възлагат поръчки директно на фирми без конкурс отново породи съмнения, че изпълнителите биха могли да бъдат свързани с Патриотичния фронт на Валери Симеонов. Поради такива съмнения Върховна касационна прокуратура (ВКП) е разпоредила на ДАНС извършване на проверка, от която едва ли можем да очакваме големи резултати, тъй като председателят на институцията се предлага от Министерски съвет.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар