В категории:Европа / Полша / Свят

Очаквайте скоро полският вариант на „Моята борба“. Не, не превода от немски, а нова книга

Водещ полски неофашист, който е идол на радикалната младеж и е бивш свещеник, обяви, че току-що е започнал да пише книга със заглавието „Моята борба“. Звучи ли ви познато?

Вдясно туитът на Миендлар (вече изтрит) в който той обявява издаването на въпросната книга. Вляво–предложение за обложка на книгата разпространена в интернет от полски анархисти.
Вдясно туитът на Миендлар (вече изтрит), в който той обявява издаването на въпросната книга. Вляво – предложение за обложка на книгата разпространена в интернет от полски анархисти.

Полската дясна параноя се засилва. Почти всеки ден се минават поредни граници на допустимито в публичното простанство.

Яцек Миендлар (Jacek Międlar) – популярен полски католически фундаменталист, расист и антисемит, превърнал се в идол за полската дясна младеж, скоро направи шокиращо – дори за неговите стандарти – изявление. Щял да напише книга, озаглавена „Моята борба“. Преди време Миедлар призоваваше за осакатяване на различни депутатки от опозиционните партии и насърчаваше омраза към бежанците, както и приписа различни генетични слабости на евреите. Бившият католически свещеник стана водеща фигура на полските десни екстремисти и в книгата ще разкаже как се е „борил“ за обществената си позиция срещу всякакви видове „политическа репресия“.

„През декември ще издам своята книга  «Моята борба» в която ще коментирам важни въпроси за Полша и католическата църква. Няма да има грам политкоректност в нея. Има ли заинтересовани?“ – написа Миендлар в Twitter.

„Заглавието е ужасно“, написа някой в в коментар към анонса на Миедлар. „Аз мисля другояче. Заглавието отразява това, което е в сърцето ми“, отговори десният лидер. „Някой казвал ли ти е как се превежда „Моята борба“ на немски“, попита друг човек. „Не говоря, нито разбирам немски“, отговори Миедлар.

Яцек Миедлар става свещеник през юли 2015 г. Скоро след това крайнодесните му възгледи изплуват на повърхността. През август същата година той участва в расистки парад, наречен „Марш на патриотите“, който премина по улиците на град Вроцлав  в югозападна Полша с възгласите: „Да наебем арабите“ и „Всички в Полша пеят „да наебем бежанците““. Говорейки в края на сборището, Миендлар призовава тълпата: „Те ще ви кажат, че сте фашисти! Често чувам, че аз съм фашистки духовник. Това е нелепо. Нека говорят каквото искат – вие действайте!“. Няколко месеца по-късно той изнася друга препълнена с омразата реч по време на т. нар. „Марш на независимостта“ – най-голямата манифестация на десните екстремисти в Полша, организирана всяка година на 11 ноември.

Тези изказвания предизвикват остри критики от по-висшите служители в конгрегацията на католическите мисионери. Първоначално те му забраняват да прави публични изказвания от политически характер. Впоследствие той е преместен в Закопане – малък туристически град в полските планини. Миендлар не престава да произвежда екстремистка пропаганда и в крайна сметка са замразени правата му на свещеник. Решението става наложително заради изказвания, в които той твърди, че римокатолическата църква в Полша е контролирана от „гей лоби“. Скоро след това Миендлар напуска духовническия си пост.

Вече бившият свещеник участва и в празненствата за годишнината от основаването на една от най-опасните десни младежки организации в Полша – т.нар. Национален радикален лагер (Obóz Narodowo-Radykalny). Тези събори се провеждат през 2016 г. в град Бялисток (описван често като столицата на полските неонацисти). В края на „празника“ участниците са поканени да слушат концерт на известната с печална слава неонацистка метъл група „Нордика“. По време на тържеството в Бялисток Миендлар се прочува, като заявява, че дяснорадикалната младеж е нещо като „химиотерапия за тумора на бежанците, който се разраства в Полша“. Прокурорите, намиращи се под контрола на Министерството на правосъдието, отказват да обвинят Миендлар и твърдят, че те не могат да открият „нищо наказуемо“ в неговите изявления.

„Няма да има наказателно преследване за [случилото се в] Бялисток! Нулева толерантност за „еврейската страхливост“. Наздраве!“, триумфира Миедлар в Twitter, след като е обявено решението. Неговият туит съдържа красноречива снимка на мъже, отправящи поздрава на Хитлер.

Миналата година Яцек Миендлар атакува и либералната депутатка Йоана Шойринг-Виелгус, която заяви, че е необходима либерализация на закона против абортите в Полша. „В миналото сме използвали бръснач! Днес само можем да се молим ли?“, попита той в Туитър. Депутатката се почувства жертва на реч на омразата и подаде жалба до прокуратурата.

Антисемитската мания на Миедлар се прояви и по време на негово пътуване до Великобритания. Той се опита да влезе в Обединеното кралство, но граничната полиция го върна обратно в Полша по заповед на местните власти, които не искаха да разрешат на католически фундаменталист да се появява на антиимигрантски протести. Миендлар заяви, че „възпрепятстването се дължи на еврейските тайни служби“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар