Новото име на колумбийската FARC

Съкращението вече се разшифрова като Обща революционна алтернативна сила. На свой конгрес в Богота доскорошната партизанска групировка се трансформира в политическа партия и смени значението на буквите от абревиатурата си

Това е новата емблема на FARC вече като политическа партия, чието пълно име отсега-нататък означава Обща революционна алтернативна сила. Снимка: EFE
Това е новата емблема на FARC вече като политическа партия, чието пълно име отсега-нататък означава Обща революционна алтернативна сила. Снимка: EFE

Събралият се в колумбийската столица Богота конгрес на вече бившата партизанска групировка FARC, чието съкращение означаваше на испански Революционни въоръжени сили на Колумбия, реши организацията да се трансформира официално в политическа партия. Съкращението на наименованието се запазва, но то вече ще означава друго – Обща революционна алтернативна сила (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común).

Решението за името бе взето с гласовете на 628 делегати. 264 гласуваха против. Имаше и друго предложение – след като се прекратява въоръжената борба и се преминава към нов етап в развитието на организацията, името също да бъде ново. Като вариант се предлагаше „Нова Колумбия” (Nueva Colombia).

В крайна сметка надделяха привържениците на приемствеността, които държат да запазят посланията за социална революция, с които се ражда FARC през 1964 г. В изказванията си известните партизански командири, допринесли много за мирния процес в Колумбия – Родриго Лондоньо-„Типошенко” и Иван Маркес, отбелязаха, че и като партия FARC ще следва същите идеали на социалната справедливост, но вече чрез силата на урните.

На 15 август, когато приключи предаването на оръжието на FARC на ангажираната с процеса специална мисия на ООН, Иван Маркес публично предложи дори още по-близко до оригинала обновление на името – Революционна алтернативна сила на Колумбия (Fuerza Alternativa Revolucionaria de Colombia). Но в крайна сметка конгресът се спря на сегашното – Обща революционна алтернативна сила.

Форумът одобри също и емблемата на политическата партия FARC – стилизирана червена роза с червена петолъчка в средата. Като своеобразни листа и стебло на цветето отдолу стоят буквите FARC – в зелено.

Процесът по интегриране на новата партия в политическия живот ще е дълъг и няма да е лесен. Мирното споразумение, сключено с правителството на президента Хуан Мануел Селая, предвижда гарантирани за представителите на  FARC по пет места в Сената и в Камарата на депутатите. Новата партия поне за момента не планира да издига свои кандидати в предстоящите догодина президентски избори.

В Колумбия още е жив споменът за тъжния опит, направен в средата на 80-те пак по интегриране в политическия живот на партизаните. Тогава също беше създадена тяхна политическа сила – Патриотичен съюз. Но много от избраните с тази листа депутати, сенатори, кметове, съветници, както и хиляди активисти, бяха избити от ултрадесни военизирани групировки. Жертвите на онзи терор тогава достигнаха до 5000 души.

Ето защо при сегашния мирен процес главната загриженост е да се избегне повторение подобна трагедия. За съжаление, само от подписването на мирното споразумение между FARC и правителството през ноември миналата година вече са регистрирани около 200 убийства на социални активисти, бивши партизани и членове на техни семейства.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар