В категории:Интервюта / САЩ / Свят

Основателката на Pussy Riot: Американските либерали отвличат вниманието от истинските си проблеми чрез Путин

В интервю с Дейвид Сирота от International Business Times Толоконникова отхвърли идеята, че Путин е всесилен кукловод манипулатор и сподели, че либералните медии се опитват да го превърнат в изкупителна жертва, за да отклонят вниманието на гражданите от други проблеми.

Снимка: Instagram

David Sirota, International Business Times

Владимир Путин се е превърнал в основна тема на щатския политически дебат, а милиони американци вярват, че той е манипулирал президентските избори през 2016 г., за да спечели Доналд Тръмп. И въпреки това, един виден активист и антипутинист, който бе вкаран в затвора от руското правителство смята, че щатската политическа върхушка нарочно създава неточен и плашещ образ на Путин, за да разсее американците от истинските вътрешни проблеми на САЩ.

Надежда Толоконникова, както и останалите две момичета от пънк групата Pussy Riot, бяха затворени в Русия заради смелостта да се изкажат против режима на Путин през 2012 година. Тогава случаят обиколи заглавните страници на големите вестници и се превърна в показателен за репресивните практики на руското правителство.  Толоконникова и останалите членове на групата ѝ бяха освободени 21 месеца по-късно.

В интервю с Дейвид Сирота от International Business Times Толоконникова отхвърли идеята, че Путин е всесилен кукловод манипулатор и споделя, че либералните медии се опитват да го превърнат в изкупителна жертва, за да отклонят вниманието на гражданите от други проблеми. Следва извадка от интервюто.

Сирота: Когато ви затвориха, за какво бяхте официално осъдени?

Толоконникова: Аз мисля, че те са едни изключително ефективни лицемери. В смисъл, дори правителството на СССР заявяваше „Да, имаме политически затворници“. Днес никой не изрича подобни думи. Така че те използваха срещу нас произволна алинея в наказателния кодекс и ни обвиниха в хулиганство.

Според американските медии Владимир Путин е авторитарен гангстер. Така ли е това?

Вие го виждате точно така, както той иска. Според мен това е грешка, защото няма смисъл да влизате в неговите игрички. Образът на ганкстер е много интересно нещо, защото ако прочетете книгата на Маша Гесен за Путин „Човекът без лице“, ще откриете как той сам си е изградил този гангстерски образ, макар че никога не е бил гангстер… Той е човекът, който винаги е бил бит на училищния двор и в крайна сметка е решил да си направи малък реванш. Така че той буквално е човек без лице, когато става дума за власт. Той разбира малко от политика, но е отгледан от олигарсите и по късмет е назначен. Той не е толкова мощен, колкото си мислите, а това е важно. И не се отнасяйте към него, като към силен човек или главорез или както още го наричате, защото той всъщност е малък несигурен човек. Той е по-неспокоен, отколкото съм аз, но се опитва да скрие това под свръхмъжествената си маска.

Кукловод или кукла е той?

Той започна като кукла, но сега споделя властта си с тесен кръг от хора. Той не е единственият в страната, който разполага с реална власт, но умее да сключва сделки – той не е като Тръмп. Той не е глупав и луд. Не мисля, че в близкото бъдеще Путин ще бъде свален от власт в резултат от преврат.

С кой споделя властта си?

С хората като Игор Сечин, но не и като Дмитрий Медведев, който управляваше страната ни в продължение на четири години. Да, Путин беше марионетка, но колкото и да ми се иска  и сега да го нарека така – той за съжаление не е. Това, което трябва да разберете за него е, че той не е толкова подкрепян от руския народ, колкото си мислите. Защото отново, вие виждате пропагандата, която той разпространява за себе си – че 80% от руснаците го подкрепят. Това не е точно така в действителност.

Наистина съм благодарна на Путин, че ме вкара в затвора, защото имах възможност да говоря  с много хора от различни краища на страната и от различни класи. Преди затвора бях обикновена антифашистка, който живееше в своя обикновен антифашистки балон. И когато се оказах в затвора разбрах, че в действителност ни подкрепят много повече хора, отколкото мислех, когато бях на свобода. Те просто чакат точният момент,  в който да излязат на улицата и нещо наистина да се случи в техния живот. Трябва да разберете, че ние често се самоцензурираме, а хората ги е страх да излязат и да изразят мнението си без да имат много основателна причина за това.

Трябва ли светът да се страхува от Путин?

Аз не съм уплашена от него и не смятам, че има за какво да се плашите и вие. Той е просто човек, който твърди, че има власт. Но според мен и аз, и вие също имаме власт. Ако говорите за либерални медии в Америка, които постоянно приказват за Путин, то според мен това е трик, който не е толкова лесен за забелязване. Либералните американски медии постоянно говорят за Путин, защото не искат да говорят за вътрешните проблеми на САЩ.

Смятате ли, че американската политическа класа и масовите медии преувеличават заплахата от Путин за собствените си цели?

Да. Те просто търсят изкупителна жертва. За Тръмп това са мюсюлманите и мексиканските работници. А за либералните медии в Америка – това е Путин.

Според вас какво е сгрешено в начина, по който американския политически дискурс описва отношенията между САЩ и Русия?

Според мен цялото описание е грешно. Но аз имам въпрос относно настоящия сценарий на Демократическа партия, която защитава себе си и интересите на богатите хора – Кого представлявате? Аз мисля, че основната ви тема трябва да е това как олигарсите по целия свят се обединяват.  Понякога те имат различни възгледи и пристрастия, понякога интересите им се разминават, но има едно нещо което ги обединява истински – желанието им  да защитят богатството си. Мисля, че трябва да погледнете Путин и Тръмп от тази гледна точка.

Смятате ли, че в някакъв момент Русия може да се превърне в демокрация по западен образец?

Европа има парламентарни републики, които работят добре за нея. Ние също имаме парламент, но той не функционира нормално. Но все пак е възможно. В нашия парламент е пълно с пионки, а истинските мнения са цензурирани, мачкани и затваряни, но въпреки това е възможно.

Защо според вас Русия все още не е успяла да създаде по-функционално правителство?

Нашата история е такава… Нашето правителство непрекъснато е заблуждавало руските граждани, така че те всъщност не вярват на политиците. Те не искат да се занимават с политика, защото знаят, че и те могат да свършат по същия начин. Знаят, че могат да се окажат в по-лоша ситуация, отколкото преди. И знаете ли, американците изиграха съществена роля в създаването на голямата криза от 90-те. Руснаците наистина искаха да купят това, което предлагаха американците. Това, което купиха бе шокова икономика.

Аз самата преживях това. Ето ви личен пример – през 1993 година моето семейство нямаше пари за храна. Всичко това създаде впечатлението у руснаците, че ако искат да променят нещо, само ще станат по-бедни, отколкото са били преди това. Заради това, което стана през 90-те, хората си извадиха изводите, че демокрацията означава обедняване и неолиберална шокова терапия. Ние наистина не искаме онзи период да се връща. Това е и основният аргумент на Путин – „Само аз мога да ви предпазя и да създам някаква стабилност. Искате ли да се върнете обратно към неолибералните реформи, направени от Елцин?“. И народът отговаря, че не иска.

Ами всичките тези лицемерни неща, които западните демокрации правят. Според мен ние бихме искали да поемем в подобна посока, но виждаме цялото това лицемерие на Америка. Виждаме масовото лишаване от свобода, и по-лошо – виждаме желанието на САЩ да бъде световна империя и световен полицай. Хората не харесват това и го виждат, въпреки че са в Русия. Ние не сме глупави.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар