В категории:България

5000 проверки на НАП, само 1 неиздаден касов бон

Дали новите драконовски мерки действат превантивно и карат бизнеса да спазва правилата, или отпращат инспекторите към нови дълбини в морето на корупцията?

Все по-абсурдни и скъпоструващи системи идват, за да гарантират, че потреблението се таксува стриктно, вместо тежестта да се измести към преките данъци. Снимка: Pexels

На мнозина от нас се случва – достатъчно често, че да не ни прави голямо впечатление – да не ни издадат касова бележка. Обикновено в някой малък обект, където предприемчив ЕТ е решил да се освободи от тегобата на данъците и да се впусне в приключението, наречено свободен пазар с малка преднина, която да го спаси поне в началото от големите риби.

Данъчната система в момента е такава, че бюджетът изключително се крепи на таксуване на потреблението, което логично задушава търговията, заедно с икономическия растеж. Когато обаче фирма не издаде касова бележка, тя единствено разширява нормата на печалбата си с 20% от цената на продукта, като същевременно потреблението си остава все така потиснато от високата цена. На бюджета в същото време са спестени жизненоважни средства.

Държавата може да промени това много лесно като просто реформира данъчната система, така че да пренесе таксуването върху преките данъци. Вместо това НАП от години се занимава да въвежда абсурдно сложни и скъпоструващи системи, които да гарантират, че дори и последният селски кафе-автомат няма да ви пусне чай за 30 стотинки без да преведе 6 от тях на хазната. Това е много важно, за да могат най-едрите фирми в страната буквално да печелят от държавното преразпределение вместо да допринасят за него.

Но дали НАП се справя с тази отговорна задача? Вероятно би могла, стига да иска. За желанието и способностите можем да съдим от последната акция на агенцията. За десет дни в началото на юли служители на НАП, МВР и митницата са започнали масирани проверки в населените места по Черноморието, където е концентрирана значителна част от потреблението в туристическия сезон. Предвид засиленото присъствие на чужденци, които не са дошли у нас, за да се тревожат за малките хартийки от касовите апарати, там са концентрирани и голяма част от нарушенията.

Или поне така беше досега, защото при 5 хиляди проверки на приходната агенцията е установено само 1 (едно) неиздаване на касов бон. Възможно е липсата на такива нарушения да се дължи на внезапния приток на данъчна съвест у търговците, насърчена от нововъведението от тази година да се запечатват обекти, които не издават данъчни документи на всеки от клиентите си. Заедно с глобата, инспекторите незабавно облепват обекта с подпечатани ленти и той обикновено остава затворен за около две седмици.

През летния сезон край морето това е равностойно на фалит, което логично ни навежда на мисълта, че търговците биха били готови да направят много, само за да останат в бизнеса. Дали новите драконовски мерки действат превантивно и карат бизнеса да спазва правилата, или отпращат инспекторите към нови дълбини в морето на корупцията?

Има как да разберем. Следващият път, когато не ви издадат касова бележка, подайте сигнал до данъчните на 0700 18 700 или на infocenter@nra.bg и наблюдавайте реакцията им. А след това не пропускайте да съобщите и на нас.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар