В категории:България / Икономика

Данъчните вече запечатват търговски обекти при нарушение

От началото на годината 180 обекта – основно магазини, ресторанти и барове – са били затворени принудително от НАП

Най-чести нарушители на данъчните закони са магазини, ресторанти и барове. Снимка: НАП

Зимата в равнинните части на Северна България, където горските пояси срещу снегонавявания отдавна са изсечени, означава постоянни проблеми с придвижването. Това важи с особена сила за малките села, свързани със света чрез третокласни пътища, които често остават затворени с дни.

Но докато за 1300 души в тервелското село Зърнево всеки снеговалеж означава криза, за един от тях – който вероятно дори не разбира от китайски йероглифи – той се оказва чудесна възможност. Предприемчивият човек е собственик на магазин, който решава, че ако снегорините не могат да стигнат до него, то и данъчните едва ли ще успеят. Затова спира да регистрира продажбите си с касовия апарат някъде в началото на декември. Но някъде през януари, когато селото вече е преживяло бедствено положение и пътят е разчистен от военна техника, забравя да започне отново да спазва данъчните закони. Когато на 25 януари в селото пристига екип на НАП – Варна инспекторите откриват – не толкова изненадващо, че магазинът работи и клиентите се нижат един след друг. За почти месец и половина обявеният оборот обаче е… 30 стотинки.

На бизнесмена е наложена санкция, а магазинът му е запечатан до нейното плащане. Същата развръзка е имало при 180 проверки на данъчните от началото на годината. Обикновено причината е укриване на оборот, разминаване на наличните пари в касата с отчетените на фискалния апарат или просто липса на такъв. Глобата за неиздадена касова бележка е между 500 и 2000 лв. и се удвоява при повторно нарушение, но в повечето случаи загубата на некоректните търговци от запечатването на обектите им е доста по-голяма. Помещенията остават затворени средно за 2 седмици, а увреждането на печата на НАП би довело допълнителни санкции. При повторно нарушение търговските обекти биват затваряни за месец без значение дали са платили санкцията си.

Васил Панов, директор „Контрол“ в агенцията коментира новата практика:

„Запечатването на обекти е крайна, но много ефективна мярка по отношение на превенцията. Отчитаме положителна промяна в данъчното поведение на нарушителите, чиито обекти са били запечатани.“

Най-чести нарушители на данъчните закони са магазини, ресторанти и барове. Под ударите на съвместна акция на МВР и НАП наскоро попаднаха бензиностанции в Източна България, продаващи некачествено гориво, докато трупат големи задължения към фиска. В свищовско проверяващите се натъкнаха на автокъща, която препродава автомобили, като отчита печалба от по десетина стотинки за всяка сделка.

При подобна акция в морските курорти Албена и Златни пясъци през лятото НАП запечата 15 супермаркета от една и съща верига, които се оказаха собственост на три различни дружества. Собствениците също са едни и същи. Те изобретили иновативен начин да избегнат плащането на данъци за приходите и осигуровки за служителите, докато в същото време всеки от обектите им правел по около 7000 лв. оборот на ден. Когато задълженията към фиска ставали твърде големи, те просто регистрирали нова фирма и прехвърляли обектите към нея.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар