В категории:България

Пристигащите в България бежанци са със 76% по-малко

Бежанската вълна не отслабва само в България, а в целия ЕС, като свиването на годишна база е почти наполовина. Това означава, че причина за промяната не може да бъде оградата на границата с Турция, която все още не е довършена

Рязък спад на лицата, потърсили закрила в България през първото тримесечие на годината, отчита Евростат. Броят им е 1338, което представлява намаление с 3/4 спрямо предходните три месеца и със 70% спрямо същия период на 2016 г. Одобрение пък са получили само 615 души, докато бежански или хуманитарен статут е бил отказан на 745. Близо 8 хиляди процедури за хора, пристигнали през предишни периоди, са били прекратени, вероятно понеже бежанците са се насочили към друга страна, в която предпочитат да получат закрила.

Бежанската вълна не отслабва само в България, а в целия ЕС, като свиването на годишна база е почти наполовина. Това означава, че причина за промяната не може да бъде оградата на границата с Турция, която все още не е довършена и поначало има съмнителна ефективност. Тенденцията не е новост като броят на бежанците спада, макар и по-бавно, и през 2016 г. Бежанците от Сирия, Афганистан и Ирак, които съставляват основна част от пристигащите в ЕС, са намалели с между 70-80% на годишна база.

Освен това България приема приблизително двойно по-малко бежанци на човек от населението, отколкото е средното ниво за ЕС. У нас през първите три месеца от 2017 г. са постъпили заявления за закрила от 173 бежанци на милион души население, а за ЕС броят е 322. Начело в тази графа са Гърция, Кипър и Люксембург с по над 1000 новопостъпили бежанци на милион души.

В допълнение данните на Агенцията за бежанците показват, че това не е сезонно колебание. С подобряването на климатичните условия през април и май агенцията отчита продължаващ спад в броя на пристигащите в страната чужденци, търсещи закрила. През април у нас са постъпили едва 225 души, над два пъти по-малко, отколкото през март. От тях 40 са деца на по-малко от 15-годишна възраст.

На графиката може да се види пикът в броя на потърсилите закрила у нас, сравнен с настоящото положение:

 

Германия продължава да бъде най-гостоприемната страна в Европа за бежанци от целия свят като там са се концентрирали близо 1/3 от потърсилите закрила през първото тримесечие на 2017 г. и повече от половината за последните 12 месеца. Цели 73% от получилите позитивен отговор на искането за закрила в ЕС в този период са на немска територия срещу 0,4% в България. Ролята на Германия може да се види най-добре от долната графика за получилите позитивен отговор на заявленията си за бежански или хуманитарен статут в периода януари-март 2017 г.:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар