В категории:Общество / От читателите

Капитализъм, версия последна

Зараждащата се нова форма на капитализма се отличава с още по-голямо отсъствие на етика, а това в съчетание с високите технологии и изкуствения интелект може да се окаже твърде пагубна комбинация, която да доведе до създаването на свръх комфортно, но напълно дистопично бъдеще

Cartoon by Pawel Kuczynski

С този текст в „Барикада“ стартираме нова рубрика „От читателите“, в която ще публикуваме читателски текстове, изпратени на нашата електронна поща contact@baricada.org, за които преценим, че си струва да намерят място на нашата страница. Автор на първия текст в рубриката е Стоян Гогов

Като всяка друга обществена или икономическа система, капитализмът също еволюира. Някои автори говорят за неговите „версии“ и необходимостта от замяната им с нови, по-добри и усъвършенствани такива. Други просто се опитват разграничат различните му исторически разновидности чрез въвеждане на подобна систематизация. Но дали наистина посоката е към по-добро?

Доминиращият през 17-те век меркантилизъм се преструктурира в протекционизъм. Следват лесе-фер моделът, държавният капитализъм, социалния модел на Кейнс и доминиращият днес неолиберализъм. Каква ли ще бъде следващата фаза?

И дали вече не е тук, по-различна от всички останали? Досега в основата на капитализма стоеше необходимостта хората да купуват продукти. Е, това няма да се промени и необходимостта да изчезне, но има една „малка“ новост – самите хората вече също са продукт.

Именно от този „продукт“ печелят например компании като Google, Facebook и Twitter. Те разполагат с огромна информация за всеки един човек. Всяко търсене, всеки лайк, стикер или иконка, която използваме ежедневно, се съхранява в огромна база от данни, наречени „метаданни“. Сами по себе си те може да изглеждат безсмислени, а анализирането им би отнело много повече от един човешки живот на нормалния човешки ум. Същевременно, посредством достатъчно мощен компютър и самообучаващ се изкуствен интелект, това може да се случи и веднага.

Така с помощта на AI (Artificial intelligence – изкуствен интелект) големите технологични корпорации са способни да съставят много подробен профил на всеки, ползвал услугите им. Facebook може да установи вашите политически пристрастия, сексуална ориентация, моментно емоционално състояние и дори заплатата ви – само по поведението ви в социалната мрежа.

След това тази информация за вас бива продавана на заинтересованите – корпоративни рекламодатели, политически и дори държавни структури. В този нов вид капитализъм основният продукт е човешката личност – в пакет се продават всички ваши съзнателни и подсъзнателни мисли, всички ваши емоции. Истината е, че най-вероятно изкуственият интелект на корпорациите ви „познава“ много по-добре, отколкото вие познавате себе си.

Този нов капитализъм още е в своя зародиш, а технологичните гиганти едва сега започват да осъзнават силата си. Но не се съмнявайте, че тя ще нараства все повече с технологичния прогрес. Какви могат да бъдат последиците от този нов капитализъм и особената му връзка с изкуствения интелект?

На първо място можем със сигурност да кажем, че пропагандата ще стане много по-съвършена. Голяма част от хората са скептични към медиите, чиито пристрастия и цели в повечето случаи са достатъчно добре известни. Какво ще стане обаче, когато свръх способно аналитично AI поеме ролята на главен редактор? От този момент може би ни делят 10 или 15 години, но настъпването му е сигурно. Манипулацията на новите медии ще е много по-фина, а ходовете ѝ – много по-трудни за предвиждане.

Представете си за миг, че цялата информация, достъпна за вас от социалните мрежи, е била събрана и анализирана. След това вие сте бил „пакетиран“ в група със сходни на вас хора. Този „пакет“ е бил продаден на друга компания, чийто изкуствен интелект е специализиран в друго – да създаде много точен план за „вкарването“ ви в правилния идеен път, като това стане по възможно най-невидимият за вас път.

Така например, през 2013 година Facebook провежда таен експеримент с близо 690 хил. от своите потребители. Целта е да се установи дали корпорацията може да повлияе на емоционалното състояние на ползвателите си, посредством показвания поток от новини и информация (т.нар. нюзфийд). Изследователите са установили, че потокът от съдържание със сигурност може да повлияе на потребителите, като някои групи от хора са по-уязвими от други. Никой обаче не е предположил за подобен експеримент, докато информацията за него не изтича в интернет.  Важният въпрос е: защо се прави експеримент, ако резултатите му не са необходими никому и няма да бъдат използвани в бъдеще?

Естествено, някой може да каже, че обрисуваме твърде мрачен футуризъм. От една страна това е вярно. Но не съвсем.

Благодарение на Джулиан Асанж знаем, че Google е участвал активно в президентските избори на САЩ, подкрепяйки Хилари Клинтън. Ефектът тогава не е бил положителен, но желанието за влияние е налице. Асанж разкрива още, че по време на кампанията за президентските избори във Франция IT-гигантите са били изключително активни в подкрепата си към Макрон. Всъщност големите технологични корпорации имат почти константен дясно-либерален политически интерес, който се опитват да наложат при всяка изгодна ситуация.

Не всичко обаче се изчерпва с политиката. Асанж предупреждава за опасностите на surveillance capitalism и възможностите, които изкуственият интелект ще разкрие пред корпорациите и властта.

Технологичните гурута от Силициевата долина се заричат да предефинират самото понятие за човек, посредством технологиите. Някои от тях дори обещават вечен живот във виртуална утопия. Как ще стане това ли? „Посредством прехвърляне на вашето съзнание от биологичен на цифров носител“, твърди известният футурист Рей Кърцуейл, който освен всичко друго… работи в Google.

Всъщност, процесът по „обезсмъртяване“ разчита на пълно картографиране на вашия мозък, записването на поведенческите ви модели и пресъздаването на цялата извлечена информация посредством AI.  Подобен на този процес може да бъде използван и за създаване на много точна ваша симулация, която със сигурност би могла да донесе значителни корпоративни и властови ползи.

Зараждащата се нова форма на капитализма се отличава с още по-голямо отсъствие на етика, а това в съчетание с високи технологии и изкуствен интелект може да се окаже твърде пагубна комбинация, която да доведе до създаването на свръх комфортно, но напълно дистопично бъдеще или дори до гибелта на цялото човечество.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар