В категории:Плюс-минус

Алтернативен факт: Бизнесмени се оплакват, че са били подведени да инвестират в политически стартъп

Най-новата сатира от рубриката „Плюс-минус“ на Барикада

От потенциална измама се оплакаха група предприeмачи, които пожелаха да запазят анонимност. „Предпочитаме да мислят за нас като за хора, загрижени за републиката“, обяснява един от тях, вложил няколко десетки хиляди лева в широко рекламиран стартъп чрез роднини и приятели, заобикаляйки законовите ограничения.

„Най-важна за нас е справедливостта в обществото“ – допълва той. – „В момента съдебната система обслужва няколко големи бизнес лобита и това не е честно. Всички бизнес лобита трябва да бъдат представени там, както е при другите власти – законодателната и изпълнителната. И при медиите.“

“Ако конкурента ми има човек във ВСС, а аз нямам, за каква равнопоставеност говорим?” – допълва друг подведен инвеститор, който отказва да сподели името на неуспелия стартъп, защото смята, че скоро може да има нова възможност за капитализация. Освен това той споделя, че не иска да хвърля сянка върху тази бизнес сфера, защото е важно да се инвестира в политически стартъпи: “Дори те да не са успешни, това създава нов динамичен пазар, който привлича допълнителни инвестиции. А оттам се увеличава шансът фирмите да получат справедливост”. И заключва – “Фирмата е основната клетка на обществото”.

Друг предприемач обаче не е такъв оптимист. “Представиха ни устойчив тренд на увеличаващи се акции на политическата борса. Когато обаче дойде време той да се капитализира, се оказахме само ние.” – И разказва как е бил подведен, водейки се от добрите си подбуди – “Всични ние сме предприемчиви хора, обичаме да рискуваме частните ни средства в името на общия просперитет. Затова направихме тази обещаваща инвестиция, която уж трябваше бързо да се изплати.”

“Постоянно влагаме своите надежди и пари в този пазар, но все оставаме излъгани” – споделя по-песимистично настроен предприемач. Той разкрива мащабите на несправедливостта: “Тъкмо правим един политически стартъп жизнен и част от ядрото му се отцепва в нов проект, обричайки предходния на фалит. На практика същото, което аз правя понякога, за да не плащам заплати на работниците си. Непоносимо е.”

Друг инвеститор е направо гневен. “Оплескаха се, ама яката. Бая пари опуках за този стартъп! Имах си сигурен проект – с места в институциите, кеф от сякъде. Още си го имам. И тогава се появи тая куул паплач – то не бяха пиари, лидери на мнение, маркетинг специалисти…”

Повечето обаче са категорични, че биха инвестирали отново, ако ги убедят, че това не е било изолиран спринт, а дълъг маратон. “Ние сме общност, която иска България да бъде нормална държава за нас след 5-7 години и няма да пожалим средства за целта” – обобщава един от тях.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар