Изнасилвачи от полицията в Индия под държавна защита?

Националната комисия по правата на човека в Индия разкри показанията на 16 жени, които твърдят, че са били изнасилени от полицейски служители през 2015 г., по време на акцията срещу комунистически бунтовници, които действат в щата Чатисгарх в юго-източната част на страната

Логото на Националната комисия за човешки права в Индия / Снимка: Facebook
Логото на Националната комисия за човешки права в Индия / Снимка: Facebook

Актовете на насилие и побой са се случили през октомври 2015г., по време на нападения на села, заподозрени в сътрудничество с комунистическите маоистки бунтовници. Държавната институция Националната комисия за правата на човека (National Human Rights Commission) е събрала показанията на 16 жени, но вероятно жертвите са били много повече.

„Очевидно е, че е имало сериозни нарушения на правата на човека, извършени от служители на полицията от Чатисгарх и властите от щата носят пълна отговорност за действията им“ – се казва в доклада на тази тема.

Маоистите, които в Индия често са наричани наскалити, са активни в Източна Индия от 60-те години на миналия век. Действат в 10 щата в юго-източната част на страната, населена предимно от много бедни хора, занимаващи се със селско стопанство. Зоната е известна също като „червен коридор“. Тяхната цел е да се освободят от националното правителство и местните държавни органи. Отговорни са за около половината от терористичните актове в Индия. През 2013 г. вследствие на техните атаки са загинали 192 души. Смята се, че разполагат с въоръжена милиция, която наброява около 10 000 души.

Специален полицейски отряд в Идния. / Снимка: Укимедия комънс (Wikimedia Commons).
Специален полицейски отряд в Идния. / Снимка: Укимедия комънс (Wikimedia Commons).

Във всички щатове, включително и в Чатисгарх, местните власти водят въоръжена борба срещу бунтовниците. Изнасилванията са се случили по време на нападение на пет села, чиито жители са били заподозрени в сътрудничество с наскалитите. Според предишните информации на медиите броят на полицейските престъпления е много по-голям от този, който сочи Националната комисия за правата на човека – били са изнасилени повече от 40 жени, много от тях колективно. Сред жертвите и имало една бременна жена и 14-годишно момиче. Освен това къщи на селяни са били разграбени и подпалени.

Преди Националната комисия за правата на човека да се намеси полицията е образувала досъдебно производство във връзка със събитията, но никой не е арестуван, дори тези полицаи, чиито имена са били известни. Служителите, обвинени в изнасилване, продължават да бъдат на работните си места. Жертвите са съобщили имената на мъжете, които са ги изнасилили, и въпреки това нищо не е предприето срещу тях – заяви Кишоре Нараян, адвокат, представляващ 14-те изнасилени жени.

„Следствието е само привидно, а единствените действия, които водят органите, са насочени към потулване на случилото се и прикриване на извършителите“ – декларира Нараян.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар