Полските патриоти срещу Фейсбук в битка за правото си на омраза

Макар политическият живот в Полша да е изпълнен с гротескни десни изхвърляния, случилото се миналия месец обогати обществената атмосфера по особен начин. Като увертюра на тазгодишния Марш на Независимостта, или по-скоро Марш на Омразата, крайнодесните предприеха борба за „свобода на словото“

"Маршът на независимостта" минава през Варшава на 11 ноември 2016 г. Снимка: Wikimedia Commons.
„Маршът на независимостта“ минава през Варшава на 11 ноември 2016 г. Снимка: Wikimedia Commons.

През ноември враг номер едно на Полша и поляците (истинските, патриотите, а не случайните) се оказа Фейсбук. Катализаторът на събитията бе това, че в края на октомври от социалната мрежа започнаха да изчезват профили, свързани с полската екстремистка десница.

След поредица от предупреждения за несъвместимост с правилата на сайта, главно поради насаждане на омраза, от Фейсбук изчезват страниците на „Общополската младеж“ (Młodzież Wszechpolska), „Национално-радикалния лагер“ (Obóz Narodowo-Radykalny) и „Националното движение“ (Ruch Narodowy). На няколко пъти се появява и бива изтривана страницата, посветена на ежегодния „Марш на независимостта“, чието тазгодишно мото бе „Полша – бастионът на Европа“. Последната загуба бе особено болезнен удар за радикалите, тъй като чрез тази фен страница се набираха средства за организирането на събитието, а бяха необходими още доста пари до достигане на необходимата сума.

Профилите на лидери и по-важни активисти на националистическата десница също получиха наказания от социалната мрежа. Сред тях бе депутатът Кжищоф Босак (Krzysztof Bosаk), блокиран в продължение на 30 дни, както и друг депутат-бизнесмен – Марек Якубяк (Marek Jakubiak) – един изтрит пост и забрана за активност във Фейсбук в продължение на 24 часа. Реакциите? Истерични и шокиращи.

Босак веднага заяви в Туитър, че истинските радикални националисти „и така не си играят в социалната мрежа“, а Якубяк заплаши, че ще съди портала, тъй като не може да общува с избирателите си. Проправителствените медии не останаха назад и започнаха истерично да развиват конспиративни теории за комунистически или либерален заговор с цел преследване и унищожаване на христянско-консервативното мислене в интернет.

Официалният плакат на тазгодишния "Марш на независимостта" .
Официалният плакат на тазгодишния „Марш на независимостта“ .

Начело на този кръстоносен поход на „непоколебимите журналисти“, както обичат да се определят десните пропагандисти в Полша, застана Цезари Гмиз (Cezary Gmyz), прочут с това, че упорито търси следи от взривно вещество в останките на падналия в Смоленск президентски ТУ-154. Той обяви, че Фейсбук атакува полската десница, защото директорката на полския му клон е привърженик на Комитета за защита на демокрацията, който организира антиправителствените протести. За съжаление, както барутът понякога избухва не на предвиденото място, така и той направи грешен изстрел – пресцентърът на портала съобщи, че „рапортите, отнасящи се за Полша, са най-често анализирани от екип на Фейсбук, намиращ се в Дъблин“.

Десницата, която обикновено крещи срещу всяка намеса на държавните институции и нарича такава намеса „социализъм“, този път сама потърси подкрепа в приятелски настроеното правителството на „Право и справедливост“. Оплака се на министъра на вътрешните работи Mариуш Блашчак (Mariusz Błaszczak) и министърката на цифровизацията Анна Стшежинска (Anna Streżyńska). Това даде резултат. Министърката побърза да ги успокои и обеща, че ще проведе служебна среща с представител на Фейсбук, на която ще повдигне по въпроса за блокираните профили.

Така полското правителство сериозно заяви намерение да използва местното и европейско законодателство срещу международни сайтове. Търси се закон, чрез който една частна медия би могла да бъде репресирана поради факта, че не желае да допусне присъствието на полски десни есктремисти на своята платформа.

Явно министър Стшежинска държи да декларира публично подкрепа за полските екстремисти и да им помогне в разпространяването и пропагандирането на омраза срещу другите нации и етноси, срещу хомосексуалистите и бежанците. Защото, да си го кажем направо, блокираните страници на привържениците на тази „свобода на словото“, имат именно такава цел. За „истинските поляци“ обаче това не бе достатъчно. Наранената гордост на „Бяла Полша“ изисква нещо много по-сериозно.

Няма никакъв смисъл да се прославя тази компания и да се показва на целия свят какво мощно влияние има тя върху нашите дела. Администраторите на Фейсбук си позволяват безцеремонно да се бъркат в глобалната акция за поучаване на полския народ как да живее в собствената си страна. И това е особено обидно, именно защото се отнася до отбелязването на нашия Ден на независимостта. (…) Блокирането на профила на народен представител заради поканата за марш на 11 ноември, илюстрирана със снимка на полски знамена, трябва да доведе до разговор с американския посланик, който да отговори на това, какво мисли за тези практики на американски фирми, а не до любезни срещи с мошеници от  Фейсбук и дискусия за цензурата“, написа в един от най-големите полски проправителствени десни портали wsieci.pl популярният коментатор и „шегобиец“ Ришард Маковски (Ryszard Makowski).

Насред истерията полските шовинисти отбелязаха малък успех: възстановен бе профилът на „Марша за независимостта“. Фейсбук е решил, че след като става дума за законно регистрирано събитие, възбуждащо голям интерес, би могъл този път да подмине фашистката символика.

Черешката на тортата в кампанията срещу социалната мрежа бе демонстрацията пред централата на полския клон на Фейсбук. Националистите дойдоха на нея с целия си символен асортимент. Бяха развявани знамена със всички възможни ултрадесни символи – освен пречупения кръст, който, колкото и да би им отивал, все още ще им донесе повече негативи, отколкото популярност. В допълнение към традиционните фашистки символи се появиха лозунги, лесни за скандиране, но с обидно съдържание, насочено срещу „Комитета за защита на демокрацията“ и опозицията. Това вероятно би трябвало да наведе на мисълта, че акциите срещу Фейсбук са по някакъв начин част и от вътрешнополитическата война в полския политически елит. Не беше подмината и религиозната тема – „Долу антикатолическия апартейд“ – крещяха бръснатите глави.

Един от говорителите на протеста беше споменатият вече Кжищоф Босак. Този път той не говори за „истинските националисти“, които не се унижават да използват Фейсбук, тъй като легалните действия не са достатъчно ефективни. Този път главното му оръжие беше законът.

Порталът не зачита член 54 от Конституцията на Полша, нарушава правата на потребителите и налага цензура. Поради това, адвокатите на Националното движение вече анализират устава на Фейсбук. Организацията ще изисква промяната му, за да се вписва в полското законодателство. Вероятно с Фейсбук ще стигнем до съд“, предупреди Босак.

Направо е жалко, че толкова малко слушатели чуха тези изказвания, пълни с крилати и високопарни фрази. Пред сградата на офиса се бяха събрали не повече от стотина души.

В други страни също обръщат внимание на политиката на Фейсбук по отношение на подбуждането към расова, етническа и религиозна омраза. Адвокатът Чан Жо Жун е изпратил в прокуратурата в Мюнхен оплакване, в което изразява възмущение, че екипът на сайта не реагира на послания, насаждащи омраза и противоречащи напълно на собствените му правила. Адвокатът цитира 438 примерни постове на агресивни и расистки публикации, за които е бил подаден сигнал, но без резултат. Много от тях биха се харесали на полските националисти, борещи се за „свобода на словото“, най-вече атаките срещу бежанците и призивите за насилие. Примерите включват и постове, които отявлено възхваляват Хитлер и нацисткия геноцид.

По-рано същият адвокат се бе опитал вече да обърне внимание на проблема на прокурорите в Хамбург, които обаче заявиха, че районният съд няма юрисдикция що се отнася до портала. Все пак миинистърът на правосъдието на Бавария обяви, че жалбата срещу Марк Цукърбърг и девет високопоставени мениджъра на Фейсбук ще бъде разгледана.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар