В категории:Близкият изток / Свят

Сирийската армия овладя стратегически квартали в Алепо

Контролираната от опозиционните групировки територия вече е разделена на две

w6qzzh2

Сирийската армия и съюзниците ѝ са овладели няколко стратегически важни квартала в град Алепо и са успели да разделят контролираната от въоръжените опозиционни групи територия на две. След като в неделя армията успя да овладее квартал Ханано в източната част от града, рано в понеделник правителствените източници обявиха, че бунтовниците са изтласкани и от кварталите Джабал Бадро и Сахур.

Новината бе потвърдена и от т.нар. „Сирийска обсерватория за човешки права“, която се използва като основeн източник на информация от западните медии. Един представител на опозиционните групировки е отрекъл пред Reuters, че квартал Сахур е паднал, а друг е заявил, че ситуацията не е ясна.

Позовавайки се на военни източници, сирийската държавна телевизия съобщи, че армията и съюзниците ѝ са овладели изцяло Сахур и е започнало прочистване на квартала от мини. Настъплението на армията е подкрепено от доброволческите батальони на Националните сили за самоотбрана, иракски шиитски бригади под командване на ирански офицери и палестинската бригада „Ал Кудс“. Русия заявява, че военновъздушните ѝ сили са активни в други части на страната, но в момента не оперират над Алепо.
cyr-qskucaekt6n-jpg-large

Кюрдските отряди YPG, които контролират квартала Шейх Максуд, също са предприели настъпление в Източно Алепо. Кюрдските сили не са съюзници на правителството, но контролираните от тях квартали бяха най-силно засегнати от обстрела на бунтовническите групировки. В Източно Алепо доминираща сила са сунитски ислямистки групировки като „Нур ад-Дин аз-Зенки” и „Фронт ан-Нусра“, получаващи пряка или косвена подкрепа от Турция, Катар и Саудитска Арабия. По-рано този месец между групировките е Източно Алепо избухнаха междуособици, при които „Аз-Зенки” и „Ан Нусра” се опитаха да смажат групировката „Фастаким”.

Според представител на правителствените сили, цитиран от Reuters, армията е оставила коридор, през който бойците могат да се изтеглят от северната към южната част на контролираната от бунтовниците територия. Според източника на агенцията се очаква скоро да бъде овладян целия северен сектор.

„Това е най-голямата загуба за опозицията от 2012 г. Тя загуби над една трета от територията си в Алепо при тази офанзива“, коментира Рами Абдулрахман, директор и единствен служител на базираната във Великобритания „Сирийска обсерватория за човешки права“.

Алепо бе най-големият град и основен икономически център на Сирия преди войната. През 2012 г. въоръжени сунитски групировки овладяха източната част на града. Според ООН в контролираните от бунтовниците територии все още живеят около 250 хил. души. Населението на кварталите, останали под правителствен контрол, се оценява на около 1.5 млн. души.

ООН отчита, че заради последните боеве и бомбардировките около 2000 души са избягали от Източно Алепо. Според Абдулрахман около 400 души са се придвижили към квартал Ханано след освобождаването му от армията, като част то тях са били прехвърлени към други контролирани от правителството квартали.

Според държавните медии поне 1500 души са избягали на правителствена територия през последните дни. Дамаск и Москва обвиняват бунтовническите групировки, че пречат на цивилните да напускат Източно Алепо през осигурените хуманитарни коридори и че ги използват за живи щитове. Стотици цивилни са се насочили и към контролирания от кюрдите квартал Шейх Максуд. Според някои съобщения бойци от Изтчоно Алепо са започнали да се предават заедно с оръжията си на кюрдските отряди.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар