В категории:България

Бюджет 2017 мина безпроблемно на първо четене

Въпреки че Бойко Борисов твърдеше, че ако не си бе подал оставката след президентските избори, щеше да бъде принуден да го направи заради липса на подкрепа за бюджета, това твърдение не се потвърди в пленарната зала

Цели 12 законопроекта трябва да разгледат депутатите в следващите дни. До изборите остават по-малко от три седмици. Снимка: Барикада
Въпреки предупрежденията, че около дебатите за Бюджет 2017 в НС ще се развихри призрака на популизма, той беше приет без да се претеглят ползите и недостатъците от най-проблемите му точки.
Снимка: Барикада

След двучасови дебати в НС депутатите приеха на първо четене бюджета за следващата година без промени в рамките, предложени от финансовия министър в оставка. “За” гласуваха депутатите от ГЕРБ, РБ, Атака и БДЦ; “Против” бяха от БСП, АБВ и ДПС, а от ПФ се въздържаха като предупредиха, че ще бойкотират гласуването на второ четене, ако не бъде одобрено предложението им за рязко увеличение на минималната пенсия.

Бюджетът беше приет с гласовете на по-малко от половината депутати (едва 102-ма), тъй като общо в залата имаше само 171 народни представители за обсъжданията на най-важния законопроект за следващата година, които също така бяха необичайно кратки. Нямаше ожесточени противопоставяния и лавина от предложения за раздуване на разходи, както прогнозираха казионните експерти в последните дни, и които трябваше да удавят дебатите в популизъм.

Остана без основание и обяснението на Бойко Борисов, че кабинетът му така или иначе щял да падне заради липса на подкрепа за бюджета. От ПФ наистина се въздържаха да го подкрепят, но те веднага бяха заменени от прочутите златни пръсти на Атака.

Владислав Горанов защити бюджета с думите: „Чух, че не създавал стимули за икономиката. Тези думи ги чух и в края на 2015 г. по повод бюджета за 2016 г., но видяхте, че за третото тримесечие на 2016 г. сме на едно от челните места по ръст на БВП в Европа.” На същото основание той можеше да каже, че през третото тримесечие българската икономика е нараствала 4 пъти по-бързо от немската с 0,8% срещу 0,2% и два пъти по-бързо на годишна основа (3,6% спрямо 1,7%).

Може би при този просперитет пенсиите биха могли да се увеличат с повече от 2,4% от юли и би могъл да се въведе необлагаем минимум за работещите на минимална заплата и малко над нея? Според Горанов, не. Той още миналата година обясни, че с необлагаем минимум бюджетът не би могъл да бъде балансиран, с което призна, че държавата се крепи на парите на най-бедните.

Този път част от полемиките по темата бяха пропуснати, след като БСП изненадващо решиха да оттеглят предложението си връщане към прогресивно подоходно облагане, т.е. за премахване на плоския данък, който те сами въведоха през 2008 г. Според Корнелия Нинова това е било грешка, макар че Сергей Станишев все още поддържа тезата, че по онова време това е било най-доброто решение. На неговата позиция е и цялата десница.

Все пак в дните преди обсъждането в НС Горанов обяви, че връщането на подоходното облагане ще струва на бюджета 1,236 млрд.лв., но не обясни откъде идват тези числа – вероятно това е сумата, която ще остане при работещите на минимална заплата, ако бъде въведен необлагаем минимум. Въздействието върху бюджета обаче ще е далеч по-малко, тъй като част от тези пари веднага ще се върнат в него, завъртайки се в потреблението – нали не си представяме, че хора с доходи под 500 лв. ще започнат да пестят? Хазната допълнително ще бъде захранена от увеличението на ставките за хората с много по-високи доходи, но Горанов не е правил такива разчети. Затова популистки хвърля на публиката числата, с които разполага, с надеждата да я уплаши, че предложенията на другите популисти ще разклатят държавата.

Венецът на бюджета е ръста с 1/3 на парите за армията, като целта е да се започне ударното ѝ превъоръжаване. В следващите три години държавата планира да изхарчи 1,2 млрд.лв. за изтребители и бойни кораби. По тази тема има пълен консенсус сред парламентарно представените партии, така че и тук популизмът беше избегнат с лекота.

В Бюджет 2017 има и добри новини. Минималната заплата нараства с 40 лева, което ще изсветли част от икономиката, ще даде глътка въздух на най-нископлатените работници и стимул на потреблението. То ще получи допълнително насърчение от скромния ръст на пенсиите от юли (с 2,4%), както и от заплатите на учителите – средно с 8%. Увеличението на пенсионната вноска с 1% е стъпка към постепенното увеличение на пенсиите, макар че според синдикатите са необходими допълнителни 7%

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар