В категории:България

Мръсни игрички с таксите за детски градини

Два общински съвета върнаха плащането, след като го бяха отменили преди местния вот

Темата „безплатни детски градини” се оказа мръсна предизборна стръв в две общини – Карлово и Търговище. Плащането там бе премахнато малко преди местните избори миналата година, а сега бе възстановено. Както винаги става в подобни случаи, общинските съвети излязоха с еднакви мотиви във времето – преди 12 месеца тържествено посочиха „грижата за хората”, а сега – „финансовия резултат”, който отново бил с оглед на „грижата за хората”.

%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be
В карловските градини правилата често се променят.

Хората обаче никак не са доволни. Решението в Карлово бе взето на септемврийската сесия и веднага стартира подготовка за протест. Това, което бе премахнато и върнато сега, са 2.40 лв. за храна на ден. Отделно се плаща 8 лв. постоянна такса. Така сметката излиза към 60 лв. на месец, което никак не е малко за родителите от градчето и околните села. При участието на деца в различни школи (танци, спорт и т.н.) се плаща отделно. Някъде се искат пари и за настоятелството. Така детската градина коства солиден семеен разход.

Подобна е и ситуацията в Търговище. Там плащането бе върнато  още през лятото. Таксата е 2 лв. на присъствен ден в града и 1 лв. по селата. Решението бе съпроводено и с „административна реформа”, при която по-малки градини минаха на подчинение към по-големите. Родителите заподозряха унищожаване на част от забавачниците и протестираха срещу двете решения на общинския съвет, но без резултат.

Средно за страната таксата в детските градини е около 50 лв. Някъде тя е твърда сума, другаде – варира в зависимост от посещаемостта. Често политици на национално ниво апелират плащането да бъде махнато въобще, като държавата да поема разходите. Реално тя го прави и сега, за родителите остава разликата. Идеята не е лоша, стига държавата България да има интерес да го направи. Една наистина безплатна градина, или поне на по-ниски цени, би била осезаема помощ при ширещата се бедност. Ако се поеме и ранното записване – яслата, повече родители ще могат да работят. Безплатни или евтини грижи биха насърчили ромите да записват децата си. Делът на етноса в детската възрастова група нараства и градината е първото средство за социализацията им.

Интересен подход предприе община Стрелча от 1 март тази година. Детската градина стана безплатна, но само за семейства, които са си платили данъците. За другите таксата е 40 лв. Предстои да видим колко време ще издържи и тази идея. Засега „безплатната градина” е просто лозунг.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар