Подлагат учителите на преглед за психични заболявания ежегодно. А министрите?

Промяна в наредба на МЗ задължава учителите всяка година да представят документ, доказващ психичното им здраве. Ползата от мярката е меко казано съмнителна

Ако един документ не решава проблемите, може ви няколко ще успеят. Това е логиката на Министерството на здравеопазването
Ако един документ не решава проблемите, може ви няколко ще успеят. Това е логиката на Министерството на здравеопазването

Промени в наредба на Министерството на здравеопазването задължават всички учители да преминат медицински преглед за психични заболявания, които биха могли да бъдат опасни за децата. От МОН пък изразиха задоволство, че наредбата е съобразена с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Става дума за 9 отклонения, сред които шизофрения, разстройства на сексуалното влечение, деменции и т.н. На учителите може би ще се налага да изкарват повече от един документ, защото в наредбата освен психични фигурират нервни (епилепсия, Алцхаймер) и белодробни (туберкулоза) заболявания.

Естествено, никой не иска хора с душевни разстройства да работят с деца, но изискването учителите да предоставят ежегодно документ за издържан психотест прилича повече на опит за измиване на ръцете по високите етажи, отколкото на реална превенция. В училищния секретариат ще стои още една прашна папка с документи, към която при инцидент да се обърнат онези, които са оставили образователната система на автопилот, за да прехвърлят вината на някой психолог или обикновен дилър на фалшиви документи.

Пред Дарик заместник-министърът на образованието Диян Стаматов обясни, че новото изискване „не означава, че това са заболявания, които касаят много хора, но за съжаление има работещи в системата на образованието, които притежават такива заболявания.” МОН очевидно не може да се справи с малцината проблемни педагози, затова предпочита да накара всички да извадят документ, който при нужда да оправдае провала в превенцията от страна на високите етажи на системата.

Най-големият проблем в тази наредба е нейното отношение към учителите. Те всички са третирани като душевно болни до доказване на противното по същия начин, по който друга наредба на МЗ третира всички пациенти като източващи здравната каса, докато не докажат обратното, полагайки пръстов отпечатък. Вторият проблем е, че въвеждането ѝ няма да донесе търсения ефект.

На всеки, който започва работа, му се е налагало да вади медицинско свидетелство – бюрократична и съответно безсмислена процедура, при която плащаш 15 лева и получаваш подпечатан лист. Изваждането на новите документи няма да представлява никакво затруднение. След като системата на здравеопазването е поставена на пазарни начала, лекарите не са склонни да отказват услуги на клиентите си. За това не можем да ги обвиним – нали клиентът винаги може да отиде и да получи каквото иска в друг офис.

На практика в образователната система липсват механизми за подкрепа и контрол на педагогическата дейност, а доколкото ги има, те страдат от хронично недофинансиране. Значителна част от учителите работят в напрегната среда, в която са оставени да се справят сами. Дори и да искат да променят това, огромната част от директорите не биха могли да направят нищо, защото са притиснати от делегираните бюджети. Ефективни действия в тази насока биха означавали усилия от страна на МОН и допълнителни средства за образование, затова е по-лесно просто да се изпратят учителите за още някой документ, издаден за тяхна лична сметка.

Впрочем, ако ще искаме психотест от учителите, има логика да го поискаме и от други професии, които работят с деца, например лекарите. От МЗ вероятно не са помислили над тази възможност, тъй като при нея лекари биха плащали на лекари, което не носи никакви ползи на системата на здравеопазването като цяло.

Но защо да прилагаме новото изискване само към най-ниските нива, но не и спрямо онези, от които зависят здравната и образователна системи? Петър Москов и Меглена Кунева трябва да са първи на опашките за преглед.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар