ING ще уволни 7000 души в Бенелюкс в следващите 5 години

Най много – 3500 – работни места ще бъдат съкратени в Белгия. Загегнатите там реагираха еднозначно: „Засрамете се“

Холандският финансов конгломерат ING (Internationale Nederlanden Groep), който предоставя услуги в банковата дейност, застраховането и управлението на собственост, оповести, че в следващите пет години ще съкрати 7000 свои служители в страните от Бенелюкс – Белгия, Холандия и Люксембург. Най-много ще са уволнените в Белгия – 3500.

Съкращенията са резултат от реформиране, оптимизиране и по-голямо дигитализиране в дейността на ING, при което се премахват 950 видове заетост в системата на корпорацията. Целта е да се да се постигнат икономии от 900 милиона евро до 2021 г.

Изпълнителният директор на ING Ралф Хамерс определи предприеманите мерки като „тежки” в интервю пред холандското радио и уточни, че въпросът предстои да бъде обсъден с холандските и белгийските синдикати.

Синдикатите вече реагираха негативно, изразявайки „огромна изненада от мащаба” на уволненията. „Автоматизацията и дигиталната ера наистина ликвидират много длъжности, но е необходимо да се търси форма за алтернативно трудоустройване на съкратените. Не може всичко да се прави така, че да са доволни само акционерите,” декларираха синдикални говорители от Холандия и Белгия.

„Засрамете се!”–с такъв плакат, опънат на сградата на ING в Брюксел реагираха служителите там на вестта за предстоящите уволнения.
„Засрамете се!” – с такъв плакат, опънат на сградата на ING в Брюксел реагираха служителите там на вестта за предстоящите уволнения.

На свой ред служителите в белгийския клон на ING след вестта за предстоящите уволнения опънаха върху сградата на корпорацията в Брюксел голям плакат с надпис:„Засрамете се!”

Това не са първите мащабни съкращения в ING през последните кризисни години. В корпорацията в момента работят 52 000 души, като 14 700 от тях са в Холандия. За сравнение – през 2008 г. ING имаше 125 000 служители.

Същевременно статистиките отчитат, че само за второто тримесечие на текущата 2016-та ING е регистрирала печалби на стойност 1,4 милиарда евро.

Оставете коментар