Обвиниха тв водеща от САЩ в расизъм заради шега с Юсейн Болт

Носителката на 12 награди „Еми” и защитничка на малцинствата Елън Дидженерис беше атакувана от ползватели на Туитър за пуснат от нея майтапчийски колаж с чероножия олимпийски шампион по бягане

Дали социалните мрежи наистина са най-демократичните трибуни за свободни мнения, както прокламират най-запалените им фенове, или все повече заприличват на онези озверели площади, които колективно убиват с камъни набедени грешници дори без да чакат доказателства за „прегрешенията”?

Този майтапчийски мем на Дидженерис, уж "яхнала" Болт, настърви хейтърите в Туитър
Този майтапчийски мем на Дидженерис, уж „яхнала“ Болт, настърви хейтърите в Туитър

Не спират да се множат поводите да се задава този въпрос. Поредният е свързан с шумотевицата, вдигнала се покрай шеговит колаж (или мем, както вече се наложи по английската дума), пуснат в Туитър от известната американска водеща на развлекателни телевизионни програми Елън Дидженерис, носителка на 12 награди „Еми” за изявите си. Тя бе обвинена в расизъм и оплюта по най-безпардонен начин.

От смешното до тъжното

На разпалилия страстите мем Дидженерис се е монтирала на гърба на бързоногия олимпийски шампион по бягане Юсейн Болт и е сложила надпис: „Ей така сега аз тичам по спешните си задачи”. Закачката е публикувана веднага след поредната победа на Болт на Олимпиадата в Рио.

Бурята от заклеймяващи телевизионната звезда коментари също се разрази веднага. Ето само един от по-меките: „За смешно ли намираш да се постваш като яхнала гърба на чернокож човек? Не е смешно. Махни този расистки боклук.”

Все пак не липсваха и коментари, които не виждат нищо расистко в шегата на Дидженерис, а дори напротив, намират я за възхваляваща бързината на Болт.

Самата тв водеща също отхвърли обвиненията в дискриминация: „Добре съм осведомена за расизма, който е факт в нашата страна. Но това никак не ми е по душа.”

Радетелка за уважение към малцинствата

Да обвинят точно нея в расизъм очевидно е по силите само на хора, които и понятие си нямат от това, какво представлява самата тя и какви позиции заема. Освен че забавлява целокупните Съединени щати с многократно отличаваното си комедийно „Шоу на Елън Дидженерис” и че е блестяла като уникална водеща на не една и две церемонии на наградите „Оскар”, „Еми” и „Грами”, тя привлича всеобщото внимание и с факта, че още през 1997 г. публично признава в шоуто на Опра Уинфри своята хомосексуалност.

На церемонията за раздаването на „Оскар”-ите през 2007 г. Дидженерис заявява: „Каква прекрасна вечер! И какви хора само са се събрали! И то точно тази година, когато вече толкова лоши работи се изговориха за етносите на хораха, за религиите им и за сексуалната им ориентация. Но искам да отбележа – замислим ли се, то ще видим, че ако ги нямаше чернокожите, евреите и хомосексуалистите, то нямаше да има и никаква церемония „Оскар”, а даже и човек с такова име нямаше да има”.

Шеги без край

Дидженерис не е пропускала да демонстрира предизвикателния си хумор и пред високопоставени персони. През 2006 г. тя се появява на раздаването на дипломите в Университета Тулейн в Ню Орлиънс, качвайки се на сцената след действащия тогава президент Джордж Буш-младши и предшественика му Бил Клинтън, облечена… в халат за баня и домашни чехли. И казва невинно: „Предупредиха ме, че тук всички ще са в роби”. В английския думата robe може да означава и халат за баня, и академична тога.

Силният ѝ дух ѝ позволява да се шегува и със самата себе си дори в обстоятелства, когато други биха приели за драматични. През 2007 г. Дидженерис е поставена от лекарите на легло заради разтегнато сухожилие. Но тя продължава да води шоуто си, легнала в болнично легло и в компанията на медицинска сестра. Гостите ѝ също са настанени в подобни легла, а тя припява пред зрителите ала Фреди Меркюри: „Шоуто трябва да продължи!”

Де да можеше хуморът, толерантността и най-вече интелигентността да се настанят по-уверено и в социалните мрежи и да попритеснят ширештото се сега там хейтърство…

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар