Стряскаща статистика за Полша: Близо 3 милиона живеят в крайна бедност

Главният статистически институт на Полша представи данни по различни критерии за бедност в държавата. Картинката хич не е розова, но въпреки покъртителните социални статистики Полша продължава да бъде представяна в България като цъфтяща държава с преуспяло общество. Дори елементарните статистически доклади показват колко фалшиво е това пропагандно клише.

През 2015 година, 6,5% от населението са живели под линията на абсолютна бедност (т.е. под границата на жизнения минимум), което е с 0,9% по-малко отколкото година по-рано. В същото време, през 2008 г. под прага на жизнения минимум са били 5,6% от хората, т.е. през изминалите 9 години е имало увеличение с повече от 350 хил. лица. Към момента над 2,5 млн. хора живеят в крайна бедност в Полша.

На фона, вдясно, се вижда изборния плакат на Доналд Туск, бивш премиер на Полша, понастоящем председател на Съвета на Европа. Лозунгът гласи: "Полша–богата държава" и долу–"Най-важен е човекът".
На фона, вдясно, се вижда изборния плакат на Доналд Туск, бивш премиер на Полша, понастоящем председател на Съвета на Европа. Лозунгът гласи: „Полша – богата държава“ и долу – „Най-важен е човекът“

В най-тежко положение са били домакинствата, които се издържат с така наречените „други източници на доходи с нестопанска цел“ (тяхното ниво на крайна бедност е 17,9%). На по-голям от средния риск от бедност са били изложени членовете на домакинства на фермери (14,7%) и домакинства, издържащи се главно с пенсии (10,7%).

През 2015 година, степента на крайна бедност при работниците се е увеличила с 5,6%, при пенсионерите – с 5,0%, а при свободните професии – с 3,1%.

Най-уязвими от абсолютна бедност са семействата с много деца. През 2015 г. под необходимия минимален праг на издръжка са живеели най-малко 9% от семейните двойки в домакинство с три деца и 18,1% от семейните двойки в домакинство с четири и повече деца. В домакинствата с 2 деца равнището на бедност е 4%, за тези с едно дете е 1,8%, а за родители, без деца – 1,6%. Риск от крайна бедност за майка или баща, които издържат деца, е бил 6,5%.

Вероятността от бедност в много по-голяма степен засяга жителите на селските райони, отколкото гражданите. През 2015 г. в абсолютна бедност са живеели 3.5% от градското население (показателят варира от 1,1% за най-големите градове до 5,4% в градовете с по-малко от 20 хиляди жители). В провинцията делът на хората, които живеят под жизнения минимум, е бил 11,3%.

През 2015 г. под прага на установената бедност, т.е. под прага за социални помощи, са живеели 12,2% от поляците, какъвто е броят им и в предходната година, но сега те са с 5.4 % повече, отколкото през 2011 г.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар