Прокуратурата обвини шефовете на „Франс Телеком“ за тормоз, причинил поне 19 самоубийства

Ръководството на „Франс Телеком“ (понастоящем „Оранж“) вероятно ще се изправи пред съда за жесток тормоз и експлоатация на работници, в следствие на което най-малко 19 служители са се самоубили.

 

samoubijstwoПравораздавателните органи обърнаха внимание на странната „епидемия“ през 2008 и 2009 година, когато 19 служители на компанията са се самоубили, други 12 са направили неуспешни опити, а осем са потърсили психиатрична помощ за депресия и сходни заболявания. Няколко от тях са оставили предсмъртни писма, в които казвали, че не им се живее, заради ужасното отношение на управляващия персонал.

Смъртоносната серия започна след като „Франс Телеком“ се захвана с преструктуриране и „рационализация на разходите за труд“. В рамките на реформата мениджърите на компанията са планирали уволнението на 22 хиляди служители и преместването на 14 хиляди в други градове.

Шефовете започнали рационализацията по безобразен начин. От документите, разкрити от френските медии, се разбира, че президентът на „Франс Телеком“ Дидие Ломбард е казал на среща с управляващите фирмата, че уволненията трябва да стават „на всяка цена, през прозореца, или през вратата“. Атмосферата станала непоносима.
Според френските синдикати, статистиките за смъртни случаи в резултат на тормоз на работното място в страната дори са занижени. Оттам твърдят, че в периода 2008-2011 година са станали над 60 самоубийства, предизвикани от уволнение, унижение или принудителни действия на управляващия персонал.

Какво е наказанието за извършителите на тормоза? На първо място съдът трябва да реши дали изобщо ще допусне за разглеждане делото. Ако съдиите уважат аргументите на прокуратурата на Париж, това ще бъде първото дело във Франция за тормоз над служители в толкова голямо предприятие и в такъв голям мащаб.

На подсъдимата скамейка до Дидие Ломбард ще трябва да застанат бившият оперативен директор на фирмата до 2009 г. Луи Пиер Вене, шефът на отдел „Човешки ресурси“ Оливие Барберо и четирима други директори. Ломбард е вицепрезидент на френско-италианската фирма „СТМ електроникс“ – най-големия производител на електронни системи в Европа, като ръководи и стратегическия отдел на фирмата, оперираща с инвестиционните фондове „Айрис Капитал“. След като напусна „Франс Телеком“ Вене заседаваше в няколко надзорни съвета.

Ако съдът признае шефовете на телекома за виновни за продължителен тормоз над служители, предвидените наказания не са никак сурови. Най-голямата санкция, която ги застрашава, е година затвор. А предвидената глоба от по 15 хил. евро за тях са джобни пари.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар