САЩ: Оръжие за всеки, за терористи също

Републиканците защитиха правото на терористите да притежават оръжие. Дори трагедията в  Орландо не бе достатъчен повод да се ограничи, макар и символично, достъпа до оръжие в САЩ.

 

Пистолет, на фона американското знаме.Още колко масови избивания трябва да се случат, за да си отворят очите американските политици?

Смъртта на 49 души в нощния ЛГБТ клуб във Флорида накара част от американските сенатори да внесат четири законодателни предложения, които въвеждат ограничения и по-строг контрол върху притежанието на оръжие спрямо лица, заподозрени в тероризъм.

Човек би помислил, че такива предложения не трябва да предизвикват полемики – особено сред американските политици, които не престават да се борят срещу тероризма. Но не. Оказа се, че републиканците нямат нищо против да въоръжават терористите.

Дискусията по четирите предложения прерасна в буря от взаимни нападки. Демократите настояха за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия по аналогия с щателните проверки на летищата. Те обвиниха републиканците, че по-важни за тях са интересите на оръжейното лоби, отколкото сигурността на гражданите.

Републиканците лицемерно обвиниха противниците си, че целят да ограничат конституционните права на гражданите, създавайки таен „списък на терористи”, в който могат да се озоват и невинни граждани. Според тях демократите се опитват „да лекуват симптомите, вместо самата болест“, която се нарича „мюсюлмански екстремизъм”. Същевременно американските консерватори удобно подминаха всички масови престрелки в САЩ, чиито извършители нямат нищо общо с исляма.

Нажежаването на страстите завърши с отхвърлянето и на четирите законопроекта.

За отбелязване е, че и четирите проекта не излизат извън рамките на американската догматика, засягаща правото на притежание на оръжие. Предложено било единствено да се засили контролът върху трафика на огнестрелно оръжие и да се спре абсолютно безконтролното му закупуване. Текстовете предвиждаха да се забрани продажбата на оръжия на лица, заподозрени за тероризъм, или това да става само с разрешение на главния прокурор, или в по-мекия вариант – срещу задължително уведомяване на ЦРУ.

За това, колко символични са предложенията, говори и фактът, че никое от тях не би възпряло Омар Матийн да закупи оръжие, защото той е бил наблюдаван от ЦРУ, но не е бил включен в списъка на заподозрените в тероризъм…

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар