В категории:България

Огън вилня и в резервата ,,Сребърна“

Втори умишлен пожар след инцидента на Шабленското езеро. Той е почти два пъти по-голям. За РИОСВ – Русе няма съмнение, че някой е драснал клечка умишлено

Около 30 декара изгоряха на ,,Сребърна“. Снимка: сайт на РОСВ – Русе

Няколко седмици след пожара край Шабленското езеро, огън вилня край още една водна забележителност със защитен статут – резерватът ,,Сребърна“. Инцидентът е станал на 23 март.

Изгорели са около 30 декара – предимно сухи треви,

разположени между дигите край северния шлюз. Според РИОСВ – Русе,  пожарът е умишлен, тъй като е възникнал на място, където трудно влизат хора. ,,Районът е изолиран, в него не се извършват стопански дейности. За случая ще бъде изпратен сигнал до Районна прокуратура – Силистра“, се казва в съобщение на екоинспекцията. От него става ясно още, че заради невъзможността да влезе техника, огънят е бил потушаван ръчно от екипи на пожарната. ,,Не са установени щети върху биологичното разнообразие в резервата. Засегнатият участък е отдалечен от колониите на защитените птици“, съобщава още инспекцията.

Пожарът е по-голям от този на Шабленското езеро. Макар еколозите от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) първоначално да съобщиха за стотици запалени декари край морето, се оказа, че засегнати са 17 декара.

Край Шабла пожарът също бе умишлен, а сигнал в прокуратурата бе пратен от РИОСВ – Варна.

Пораженията край Шабла. Снимка: интернет страница на БДЗП

Всичко това тава в сезон без високи температури и усилена стопанска дейност, която да е с повишен риск от пожари. Случва се край огромни количества вода. Ясно е, че само целенасочен палеж може да предизвика подобни инциденти.

Случаите много си приличат – унищожава се крайезерна растителност. И двата района са със защитен статут, край тях не може да се сее, обработва, строи и т.н. Няма как да преминат в частни ръце. Защо тогава се пали? Според възрастни хора, живеещи край езера, преди години по времето на социализма треви, тръстика и друга растителност се е почиствала редовно, макар и не с огън, за да не настъпи заблатяване. Сега, според ,,европейските екологични мерки“, нищо край езерата не трябвало да се пипа. Растителността се оставяла на воля, в резултат езерата се превръщали в мочурища. ,,На някой му писне и просто пали кибрита. Като не става законно – прави се незаконно“, предположиха хората.

Дори тази екстравагантна версия да я вярна, нищо не може да оправдае палежи. Пък и огънят един ден може да изгори и хора.

,,Сребърна“ в естествената си красота. Снимка: фейсбук профил на резервата.

При посещението си в Шабла министърът на екологията Нено Димов не видя проблем в източването, напротив – похвали РИОСВ – Варна, чийто служители изкопаха канал, за да снижат водното ниво. Дори прибягна до екологични аргументи за оправдание на случилото си, въпреки че очевидната цел на източването беше да се предпази правителствена резиденция от наводняване. Пожарът пък предизвика в него единствено протоколно притеснение. След такива реакции нищо чудно още много подобни инциденти да се случват…

 

Ако този материал ти е харесал, можеш да подкрепиш съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар