В категории:Анализи / Близкият изток / Свят

Саудитската намеса в Ливан не върви съвсем по план

Риад изглежда иска да поеме същата роля в Ливан, каквато десетилетия наред изпълняваше Сирия. Ливанците обаче нямат желание отново да бъдат покровителствани

Робърт Фиск, Independent

Саудитците може и да държат ливанския премиер за заложник, но очевидният им план да свалят правителството в Бейрут се оказа грандиозен провал. Не само че кабинетът не бе разбит и министрите на Хизбула не бяха хвърлени на вълците, ами и ливанският народ изведнъж се оказа обединен – срещу саудитците. Ливанското правителство обяви, че не приема заявлението за оставка, което Саад Харири бе накаран да направи от Риад. По улиците на Бейрут започнаха да се появяват плакати и надписи, гласящи „Ние всички сме Саад”. Дори ливанските мюсюлмани-сунити са бесни на Саудитска Арабия.

Френският президент Макрон се отби до Риад по пътя си за Дубай, за да попита 32-годишния престолонаследник принц Мохамед бин Салман какво за Бога се случва. Почти цялата двучасова среща между двамата бе посветена на това защо и за какво Харири е задържан – или пък ограничен, отвлечен, държан като заложник, третиран като почетен гост на кралския двор (изберете си което ви харесва). За ливанското правителство, както и за хиляди ливанци, решението на саудитците да връчат на Харири декларация за оставка, която да прочете по държавната саудитска телевизия, представлява национална обида.

Най-големият страх сред хората в малък Ливан сега е, че Саудитска Арабия, която накара малцината си граждани в средиземноморската държава да я напуснат, ще поиска реципрочно изтегляне на 200 хил. ливански граждани, намиращи се в кралството.  Това се предимно хора на средно управленско ниво в банките и администрацията, без които Саудитска Арабия може да се справи, макар и много трудно. Подобна заповед обаче би имала страховит икономически ефект върху Ливан. Затворничеството на Харири – макар и в луксозна обстановка на собствения му дом в Саудитска Арабия – накара клиентите на неговата банка в Ливан BankMed да започнат да изтеглят парите си. (Харири има двойно гражданство и бизнес както в Ливан, така и в Саудитска Арабия).

Дипломати от САЩ, Великобритания, Франция и ЕС бяха допуснати да посетят Харири. Бившият френски президент Никола Саркози обаче получи отказ за такава визита с аргумента, че това е „изцяло вътрешен саудитски въпрос“ – което очевидно не е вярно.  Опитите на Риад да диктува създаването на ново ливанско правителство подсказва, че Саудитска Арабия иска да  поеме ролята, която десетилетия наред изпълняваше Сирия. Престолонаследникът Салман може би си мисли, че е силен колкото беше едно време Хафез Асад. Ливанците обаче не искат отново да бъдат покровителствани.

Следващият посетител на Харири се очаква да е ливанският патриарх на християните маронити Бешра Рай, който е на официална визита в Саудитска Арабия през тази седмица. Рай е амбициозен и непоколебим духовник, на който явно е било заявено, че може да се види в Харири – макар че това защо саудитците могат да решават дали ливанският патриарх може да се срещне със собствения си премиер е една от многото мистерии на кралството.

Разбра се, че Макрон се е обадил на Доналд Тръмп и го е помолил да говори с принц Салман преди пристигането си в Риад. Не знаем обаче какво е отговорил Тръмп.  С обичайният си умствен мързел президентът на САЩ обаче вече успя да се забърка във въпроса, като пусна в Twitter съобщения в подкрепа на саудитския престолонаследник.  След като десетки саудитски принцове, бивши министри и други официални лица бяха поставени под арест под предлог за „борба с корупцията”, Тръмп заяви, че „някои от тези са източвали страната си години наред!”. Тръмп изглежда не знае – или не му пука, че един от задържаните принцове, Ал-Уалид бин Талал, е американски гражданин. Така че президентът на САЩ обвини един от собствените си граждани в корупция, което може да се използва за осъждането на задържания.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че Хизбула може би не са напълно невинни в тази малка драма. По-рано тази година те силно разгневиха Харири, като организираха посещение на журналисти в Южен Ливан, за да им покажат въоръжени бойци от организацията в зоната на миротворците от ООН по границата с Израел. Някои от скорошните речи на лидерът на Хизбула Сайед Хасан Насрала създаваха усещане, че самият той се мисли за президент или премиер на Ливан.

Един малък детайл допринася за мрачното усещане около задържането на Харири през миналата седмица. Ливанският премиер обикновено носи много скъп „умен” часовник на дясната си китка. Когато четеше изявлението за оставка по саудитската телевизия обаче часовникът липсваше. Точно както мобилните телефони на него и охранителите му са били взети, след като самолетът му е кацнал в Риад. Харири би могъл да използва часовника си за да прави записи или да се обади на някого. Малко по-късно, когато бе сниман при срещата с крал Салман, часовникът отново бе на ръката му. Изгледа вече не е имало проблем – все пак тогава вече бе обявил оставката си.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар