В категории:България

97,6% от учителите смятат, че бумащината непрекъснато нараства

Заради допълнителното натоварване българският учител прегаря бързо и губи ефективност, сочат резултатите от две изследвания, осъществени от образователните синдикати.

Снимка: Pixabay.com

Учителското съсловие в България е категорично, че обемът на вменената им бумащина непрекъснато нараства, а натоварването заради допълнителни ангажименти извън длъжностната характеристика достига 60 часа седмично. Това показват резултатите от две проучвания, осъществени от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

Изследване сред учителското съсловие относно усещането им за обема бумащина, която им е вменена, завършва с категорични резултати в полза на непрекъснатото ѝ нарастване. 97,6% от анкетираните заявяват, че е налице задълбочаване на административното натоварване и само 1.5% от тях усещат облекчаване. „Това проучване безапелационно доказва катализирането на процеси, които променят мисията и визията на учителската професия и увеличават липсата на интерес към работата на педагога“, посочват от синдиката.

Друго изследване на КТ „Подкрепа“ съвместно с КНСБ установява претоварване на педагогическите специалисти с всякакъв род дейности, които достигат до 60 часа седмично натоварване при изпълнение на всичките задължения по длъжностна характеристика и извън нея.

Според синдикатите този порок на образователната система генерира два много видими процеса – прекомерно бързото прегаряне на българския учител и загубата на ефективност в дейността му в последните пет-десет години от своята 35+ г. учителска кариера и превръщането на българския учител в кредитор на образователната система.

От синдикат „Образование“ посочват, че за овладяване на първия процес, макар и след многобройни предложения на синдиката, няма „никакво желание от всички правителства, респективно и от Министерство на образованието и науката за въвеждане на компенсаторни механизми“.

Вторият процес – превръщането на българския учител в кредитор на образователната система – се получава поради несъвършенството на съответните наредби в системата, които мерят месечното и годишно натоварване от пряката преподавателска заетост (работата на учителя с ученици в учебен час – например 21 часа седмична норма за учител в начален етап или 648 часа годишна норма за учител по математика). Освен тези часове обаче, учителят има задължения, които му отнемат многократно повече време за дейности, за които не се дължи трудово възнаграждение, подчертават синдикатите.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар