В категории:България / Трудови права

Тук е робовладелски строй, оплакаха се миньори на пореден протест

За пореден път миньорите от Бобов дол протестират заради неизплатени заплати. Действията им станаха обичайна практика, ако изобщо искат да получат парите си. Месец след месец, миньорите са лъгани и заплашвани, а ако институциите се ангажират, това се случва за кратко и за пред камерите.

Протестиращи миньори пред клетката за спускане в мината. Снимка: Жана Цонева
Протестиращи през 2016-та година миньори пред клетката за спускане в мината. Снимка: Жана Цонева

„Ще отидем при едни хора, които работят, но не получават заплати. Може би се досещате, че те са миньори“. С този анонс водещата на сутрешния блок на „Нова телевизия“ Ани Цолова представи живото включване на медията от поредния протест на миньорите от Бобов дол. Тук стана обичайна практика, за да получат заплатите си, миньорите да организират протести, потвърди и репортерката на място, около която се бяха събрали десетина работници.

За пореден път трудовите възнагражденията на миньорите се бавят с месеци, а същото важи и за ваучерите за храна. „Имаме да взимаме заплати за месец май. А ваучери не са ни давали от месец март. Докато има медии, има временно раздвижване и започват да плащат. След това всичко продължава постарому. Поредната манипулация се извършва срещу хората – заплашват ги с уволнение”, оплака се миньор от „Бобов дол”.

Хората ги е страх да дойдат, обобщи той относно слабото присъствие на протеста. А най-вероятно превръщането на казуса в „обичайна практика“ също отчайва работниците. Същевременно, според „Нова телевизия“, от ръководството на мините са заявили, че няма забавяне, а протестът е неоснователен. „Нека дойдат тук да ни го кажат“, отвърна един от протестиращите.

А друг негов колега обясни, че в подписката с искане за незабавно изплащане на дължимите заплати и ваучери са подписани над 100 човека. „За да се подпишат, значи не са съгласни“, подчерта той. А на въпрос защо тук няма повече хора, друг миньор обобщи, че колегите му за пореден път са излъгани – било им е съобщено, че парите ще бъдат преведени. По картите си обаче, миньорите нямат пари, потвърди той.

Миньорите обясниха в ефир, че обикновено, когато се вдигне шум, им превеждат половината заплата – около 300 лева, която стига за най-основните нужди. „Тук сме, може да сме двама човека, заставаме тук. Искаме да дойдат хора от София и един път завинаги да се реши този въпрос. От пет години насам никой не ни обръща внимание“, възмути се един от протестиращите миньори. И добави, че е чувал много обещания от сегашния премиер Бойко Борисов, но нищо не е изпълнено.

„Тук е един робовладелски строй – абсолютно, ама абсолютно нищо друго“, обобщи той.

Миньорите от Бобов дол от години протестират срещу цялостното отношение на концесионера към работниците. В края на миналата година 51-годишен мъж загина, след като беше затиснат от вагонетка при маневри за разтоварване на въглища. Случаят събуди остро недоволство на работниците, търпяли с години ужасните условия, при които им се налага да работят. Назначени бяха проверки, открили редица нарушения, но както и относно проблема със заплатите – всичко се случва от дъжд на вятър, за пред камерите.

В рудник “Бабино”, също част от “Въгледобив Бобов дол”, миньорска стачка предизвика районната прокуратура в Кюстендил да се самосезира. Тогава проверяващите констатираха, че от началото на 2016 г. са извършени 8 проверки от контролни органи и са констатирани 36 нарушения на трудовото законодателство и условията за безопасност на труда. Тогава над 100 работници останаха под земята заради неизплатени заплати и неизвестнотта около бъдещето на работните им места.

Стачка на миньорите от Бобов дол имаше и през май тази година – отново заради неизплатени заплати и ваучери. Тогава миньорите обявиха, че не са получавали заплатите си от март – или с други думи, от два месеца. Днес миньорите твърдят, че не са взимали заплати… именно от май насам.

Така работниците от Бобов дол, оказва се, изобщо не могат да се надяват да получат заплатите си, ако не излязат на протест. Заплати, които им стигат единствено за мизерно съществуване. „Без забавления, такива няма при нас“, както се изрази един от тях в днешното живо включване.

Проблемът далеч не се изчерпва само с Бобов дол. В подобно и дори по-тежко състояние са миньорите в мина „Оброчище“, където концесионерът се оказва истински фантом и въпреки, че цялата държава машина на думи се изпрати срещу него, като се стигна дори до „временно спиране“ на концесията, преди седмица работниците отново съобщиха, че заплатите им не се изплащат.

Нито един лев от дължимите суми не е изплатен и на шивачките от Ветрен, потвърдиха за „Барикада“ част от жените, които преди месеци излязоха на протест, а със случаят им също се ангажираха редица институции. Своите изработени пари чакат и служителите на „Пикадили“, които във вторник излязоха на протест в София и Варна, както и тези на „Макс Телеком„.

И докато всичко това се случва, депутатите правят половинчати опити да запълнят законодателни дупки, а т.нар. „работодатели“ не спират да се оплакват от „липса на кадри“ и провеждат кампании за „внос“ на работници от чужбина.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар