В категории:България / Трудови права

Подвеждащи обещания и очерняща кампания срещу протестиращите миньори от страна на ръководството на фирмата

Управителят Красимир Чаврагански обвини работниците за загубите на рудника. Протестът все пак го принуди да се откаже от орязването на заплатите на миньорите за август – за всички с изключение на стачкуващите

20-30 души се събраха снощи пред БНТ, за да демонстрират солидарност със стачкуващите миньори. Снимка: Барикада
20-30 души се събраха снощи пред БНТ, за да демонстрират солидарност със стачкуващите миньори.
Снимка: Барикада

Още на втория ден от протеста в рудник “Бабино”, ръководството на “Въгледобив Бобов дол” започна очерняща кампания срещу недоволните миньори. Пред “Дарик”, управителят Красимир Чаврагански обвини работниците за спада на производителността в последните месеци, който се дължал на това, че много от тях не идвали на работа, като представяли болнични листове за “психични заболявания”. Той твърди, че е подал сигнал до здравния министър Петър Москов, в който изразява съмненията си, че болничните са фалшиви. От пресцентъра на здравното министерство заявиха за „Барикада“, че не разполагат с информация да е подаван такъв сигнал.

34-годишният Красимир Чаврагански е председател на Общинския съвет в Бобов дол от партия БДЦ. През 2014 г. той поема контрола върху минната компания в града като купува 50% от дяловете за 1 лев. “Убеден съм и съм амбициран мината да работи здраво 40 години” – категоричен е той пред вестник „Вяра“. Увереност в новото начинание вероятно му дава опитът от семейния бизнес – овцеферма в село Мламолово. Само две години по-късно обаче компанията търпи загуби и закъснява с плащания към работници, партньори и институции, като започва процедура по закриването на най-големия рудник в минния комплекс.

В края на втория ден на протеста, ръководството приключи преговорите със синдикалните лидери в Дупница и Бобов дол. От подписания протокол става ясно, че заплатите за месец август ще бъдат изплатени за цялото дружество без удръжките, които първоначално бяха обявени. Освен това се оттегля писмото до Министерството на енергетиката за ликвидиране на рудник “Бабино” и “ще бъде свикан технически съвет с представителство на работниците и служителите, работодателя и експерти, на който ще се разгледа бъдещото развитие на рудника”.

В разрез с тези решения днес управителят Чеврагански обяви, че ще бъдат изплатени заплатите на всички служители с изключение на стачкуващите под земята. Въпреки обещанията за свикване на съвет, който да включва всички страни и да обсъди бъдещето на рудника, той заяви пред “Дарик”, че процесът по закриване е необратим: „Нещата са ясни, всички институции са уведомени в срок. Не е изтеглено уведомлението до Бюро по труда, за предстоящите съкращения

Миньорите отхвърлиха и предложението забавените от март насам ваучери за предпазни храни да се получат разсрочено до края на годината. Такива храни се предоставят от работодателя при производства в условия, които застрашават здравето. Ваучерите могат да се раздадат до края на годината, но работниците не биха могли да се нахранят здравословно със задна дата.

Така протестиращите отказват да напуснат мината до пълното изплащане на дължимите на всички работници суми.

Ивайло Атанасов

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

Оставете коментар