В категории:Балкани

Румъния върви напред по стръмния път на кооперативното дело

Свещеникът Тудор Ман е главната движеща сила зад първия магазин на земеделски кооператив в страната, който се намира в град Алба Юлия (Трансилвания)

Кооперативен магазин „“Румънски лакомства“. Снимка youtube

От декември 2016 г. в град Алба Юлия работи първият магазин на земеделски кооператив в Румъния, създаден след 1989 г. – „Румънски лакомства“, съобщава сайтът Positive News Romania. В начинанието участват производители от румънските окръзи Алба, Клуж, Муреш, Сибиу и Хунедоара (Трансилвания). То е успех за православния свещеник Тудор Ман – председател на земеделския кооператив.

„Нашата история започна през 2011 г., когато обработвах земята, отглеждах зеленчуци в парник и се грижех за насаждения от хектар и половина на сибирски ананас. Аз и други приятели в един момент се сблъскахме с проблем, защото не можехме повече да продаваме продуктите си. Проучихме ситуацията, видяхме западната кооперативна система и решихме да я приложим и у нас. Така се започна, с малки стъпки (кооперативът е основан през ноември 2011 г. – бел.ред.). Беше трудно да убедим хората да обединят сили. След няколко години успяхме да тръгнем напред. Присъединихме някои производители, информирахме се, минахме курсове по предприемачество, за да можем да развием наш местен бранд, свързан с района. Отворихме магазина за родно производство „Румънски лакомства“, където събрахме продукти на дребни фермери. Някои от тях си бяха направили с пари от европейски фондове малки цехове за обработка на храните, но нямаше как да продават, защото е много тежко да влезеш на пазара“, казва духовникът Тудор Ман пред в. Adevărul. Румънската медия го описва като нестандартен за професията си, включително защото е активен в социалните мрежи.

Земеделският кооператив е изграден от 60 местни производители, които обработват над 500 хектара земя. Те имат общо над 100 глави рогат добитък, над 100 прасета, над 500 овце и над 100 кози. Отглеждат царевица, слънчоглед, пшеница, пъпеш, картофи, зеле, мак, ягоди, боровинки, гъби, домати и още много зеленчуци.

„Работил съм известно време с големите магазини, но за съжаление ни поставиха условия с цени, които не подкрепяха нашия производител. Така че проявихме характер и създадохме този магазин с помощта на членовете на кооператива. Не сме ползвали еврофондове и нямаме достъп до кредити, за да получим еврофинансиране“, казва Ман пред сайта stiriagricole.ro.

Управителят на магазина „Румънски лакомства“ – Алин Бобиану, изтъква, че в него се продават както традиционни, така и биопродукти. Всички те са румънски, „наши“, обяснява той. Не липсват и млечните продукти, олиото и сладките.

Управителят на магазина Алин Бобиану. Снимка: youtube

Тудор Ман споделя, че през първите 3 месеца от работата на магазина, той е увеличил служителите си до 5, а ежедневно го посещават 150 купувачи. Към магазина има и хора, които се занимават с маркетинг, начинанието има и акаунт във Facebook. Постоянно има и нови желаещи да продават стока в „Румънски лакомства“.

„Трябва да поддържаме своите райони, нашата общност, да създадем местна верига. Сега членовете ни имат интерес да отглеждат повече, защото знаят, че могат да продават стоката. Продуктите от малки стопанства притежават друг вкус и друг контрол по качеството. Те напомнят за вкуса от времето на бабите и дядовците ни. Често е трудно хем да отглеждаш култури, хем да продаваш. Кооперативът има за задача да разтовари производителя от проблема с продажбите и да повиши стандартите на живот на своите членове“, споделя духовникът.

Ако този материал ти е харесал, можеш да подкрепиш съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар