В категории:България / Трудови права

Служители на „Макс Телеком“ блокираха сградата на компанията

Продължават проблемите с неизплатени заплати и обезщетения на работници в различни частни компании в страната. С посредничеството на държавата, миньорите от мина „Оброчище“ успяха да се постигнат споразумение с концесионера и се договориха за увеличение на заплатите.

Снимка: Автономен работнически синдикат

Бивши и все още действащи служители на „Макс Телеком“ и представители на Автономния работнически синдикат блокираха с протест сградата на компанията, съобщават от АРС. „Макс телеком“ дължи по няколко заплати на над 150 бивши свои служители, които поискаха дължимите им суми да бъдат незабавно изплатени.

С плакати и скандирания „Заплати!“ около 50 души обградиха сградата на ул. „Христофор Колумб“ №80 в София около 10:00 часа и останаха там близо два часа. Протестиращите работници прочетоха декларация с искане да бъдат изплатени дължимите им заплати и осигуровки, след което блокираха кръстовището пресичайки на пешеходните пътеки.

Бившите служители на компанията, които търсят своите изработени възнаграждения, не успяха да се срещнат с мениджърите, които не бяха в опразнената сграда. Тя беше атакувана от протестиращите работници и синдикалисти, които облепиха с лепенки и плакати входа на сградата и офиса на компанията.

Снимка: Автономен работнически синдикат

Протестиращите се заканиха, че днес са блокирали с пресичане на пешеходните пътеки пътя към Терминал 2 на летището, но при следващия протест е възможно блокадата да не бъде толкова символична. „Няма повече да търпим гаврата с нашия труд! Незабавно изплащане на всички заплати“, настояха те.

Работниците от „Макс Телеком“ са категорични, че няма да отстъпят и ще продължат с протестите и блокадите, докато не получат всички дължимите заплати и обезщетения, които не са изплащани от ноември миналата година, а някои и от лятото.

„При всеки от служителите сумата е различна. Над 2 хил. лева със сигурност е най-ниската за получаване от един служител, тъй като говорим за минимум две месечни възнаграждения, плюс една брутна заплата обезщетение, които ни дължат“, обяснява пред Investor.bg Георги Атанасов, който работи на позиция сътрудник „Клиентски контактен център“, а в момента е лице на протестните действия.

„На някои от служителите, преди да напуснат масово, беше предложено да подпишат анекси. Ако останат до приключване дейността на фирмата и не напуснат, да им бъде изплатена една заплата“, допълва той. От изданието припомнят, че заради неизплатените възнаграждения от началото на годината до началото на март са напуснали над 95% от служителите на „Макс телеком“, а междувременно не тече процес по набиране на нови кадри.

Георги Атанасов признава, че от „Макс Телеком“ са се свързали с него в опит да бъде осъществена среща между ощетените служители и представител на компанията, за да бъде сключено споразумение за поетапно изплащане на заплатите. „Ние сме абсолютно несъгласни с това, тъй като не сме идвали поетапно, за по час или два на работа на ден. Идвали сме регламентирано, каквото е изискването в договорите ни“, настоява Атанасов.

В началото на март четвъртият мобилен оператор у нас „полетя към фалит“, както удачно коментира Offnews.bg. На самите служители все още не е обяснено официално какво точно се случва и на какво се дължи забавянето, но е известно, че е свързано с придобиване на „Макс Телеком“ от „Булсатком“. Засега обаче не е ясно на какъв е сделката, като според различни публикации, тя е поставена под сериозна въпросителна.

„Събраха ни на 27 февруари да ни кажат, че възможностите са две – или да ни съкратят, или да напуснем заради неплатени заплати. Почти всички се възползваха от втората опция, тъй като тя също дава възможност за регистрация в бюрата по труда“, разказаха пред OFFNews.bg доскорошни служители на телекома.

Успоредно с протестите на служители на „Макс Телеком“ продължават и протестите на служители на „Пикадили“ във Варна и София. Преди няколко дни в двата града се проведоха успоредни протестни действия, циято цел отново бе сходна – получаване на дължимите заплати и обезщетения. Среща между протестиращите и ръководството от компанията „Селект Трейд“ също засега не се състоя.

Съдбата на „Селект Трейд“ остава неясна, тъй като компанията не е стартирала официално процедура по несъстоятелност, но също така не извършва и дейност, като повечето от работниците и мениджмънта вече напуснаха, обясняват синдикалистите от АРС. Обектите на компанията също не функционират, а собствениците са неоткриваеми. Спорна е и съдбата на компанията майка – „Пикадили“ ЕАД, която е в процедура по несъстоятелност.

Миналата година, работниците на „Пикадили“ ЕАД са дадени под наем на „Селект Трейд“, но с обявяването ѝ в несъстоятелност, този договор за наем се прекратява и работниците вече могат да си търсят обезщетенията чрез фонда за гарантиране на вземанията, като работници на „Пикадили“ ЕАД. Това обаче е възпрепятствано от ръководството на компанията, което не оказва съдействие на синдика за да може да подготви необходимите документи. Така работниците са изправени пред вариантите или да разчитат на благоволението на неоткриваемите шефове да си изпълнят задълженията към синдика за да си вземат обезщетенията от фонда, или да останат на работа и да разчитат, че евентуално ще се появи купувач или възстановителен план за компанията.

Тези два случая са поредните примери за работодатели, които оставят без заплати стотици служители. В началото на годината същото се случи със шивачки от обувния завод във Ветрен и Дупница.

Няколко седмици продължи и протеста на работниците от мина „Оброчище“ край Добрич, на който беше сложен край от днес. Протестиращите миньори първо успяха да получат възнагражденията си, но не прекратиха действията си, тъй като настояваха за 30% увеличение на заплатите си. Днес от Министерството на енергетиката съобщиха, че е постигнато споразумение между концесионера „Евроманган“ ЕАД и работниците.

Случаят с мина „Оброчище“, който засега е единственият с някакво позитивно за работниците развитие, е и единственият от изброените, в който държавата има пряко отношение, тъй като мината е предоставена на концесия. След намесата на министерството, енергийния министър и дори служебният премиер Огнян Герджиков от днес мината е възстановила нормалната си работа.

Споразумението предвижда трудовите възнаграждения на всички работещи в „Евроманган“ ЕАД да се увеличат със 158 лв., считано от 1 април 2017 г. Ваучери за храна ще се дължат и за работа през почивни дни и положен извънреден труд. Медицински прегледи ще се извършват веднъж годишно, като следващите прегледи ще се проведат в 3-месечен срок. Възнагражденията за положен нощен труд ще се увеличат от 28 на 30 ст. на час. Дните на протеста от 9 до 23 март включително ще се начисляват като платен годишен отпуск.

На фона на подобни случки, както и на трагични инциденти, довели до смърт на работници в ТЕЦ-Гълъбово, в завода “Биовет” в Пещера и в мина „Бобоб дол“, една от големите липсващи теми в предизборната кампания са именно правата на работниците. Вместо мерки в тяхна защита, политиците се надпреварват да обещават още облекчения за бизнеса и работодателите, както „гъвкавост“ в правилата за труд.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар