В категории:Близкият изток / Свят

Британски активисти се опитват да спрат военните доставки за Саудитска Арабия

Върховният съд на Обединеното кралство ще трябва да реши дали мащабните оръжейни сделки с Риад нарушават международното право

Снимка: zeenews

Върховният съд на Обединеното кралство ще трябва да се произнесе по искане за спиране на оръжейните доставки за Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс. Според завелите делото активисти британските оръжия се използват за интервенцията на Риад в Йемен и нарушават международното хуманитарно право.

Кампанията против търговия с оръжия (CAAT) настоява Върховния съд да блокира лицензите за износа на произведени във Великобритания бомби, изтребители и друго въоръжение, което водената на Саудистска Арабия коалиция използва в операциите срещу хутите в Йемен.

Интервенцията на Саудитска Арабия и други сунитски държави в Йемен започна през март 2015 г. Официалната цел е подкрепа на международно признатото правителство в Йемен срещу шиитските бунтовници-хути. Разразилата се гражданска война в Йемен обаче се превърна в арена на сблъсък между Рияд и подкрепящия хутите Иран. От началото на саудитската интервенция са загинали над 10 хил. души, половината от които цивилни, а в страната, която е най-бедната в Близкия Изток, се разви жестока хуманитарна криза.

В годишния доклад на експертите от ООН, наблюдаващи конфликта в Йемен, се посочва, че водената от Риад коалиция е извършила атаки, които „могат да представляват военни престъпления“. Саудитските власти отричат тези обвинения.

Саудитска Арабия е сред най-големите клиенти на британските оръжейни компании и основен политически съюзник на Лондон в Близкия Изток. Министър-председателят Тереза Мей полага специални усилия да надгради традиционно силните връзки с богатите на петрол монархии от Персийски залив на фона на подготовката за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

От началото на конфликта Лондон е одобрил износ на оръжия за Рияд на стойност над 3.3 млрд. паунда, изтъкват активистите от CAAT. Според социологическо проучване, цитирано от организацията, 62% от британците не одобряват продажбите на оръжия на Саудитска Арабия, а едва 11% подкрепят тези сделки. Консервативното правителство на Мей е изправено пред нарастващ натиск по отношение на оръжейните доставки както от обществени организации, така и от членове на парламента.

Британските власти настояват, че страната има едни от най-солидните режими на контрол над оръжейния износ в света и не биха дали лиценз за продажби, ако има „явен риск“ оръжията да бъдат използвани за сериозни нарушения на международното хуманитарно право. През ноември м.г. министерствата на външните работи, отбраната и търговията излязоха със съвместна декларация, според която лицензите за оръжейни продажби на Саудитска Арабия са в съответствие с високите критерии на страната.

Адвокатът, представляващ CAAT в делото пред Върховния съд, Мартин Чембърлейн изтъква, че според наличните доказателства правителството няма как да е сигурно, че британски оръжия не са използвани за нарушаване на хуманитарното право. Той посочва, че не е възможно да бъдат идентифицирани военни цели при 90 от 122 саудитски удара в Йемен, при които има съмнения за подобни нарушения. „Има само един правилен извод от това. Правителството няма никакво правно основание да твърди, че не са изпълнени критериите за издаване на лицензи“, изтъква Чембърлейн. Процесът във Върховния съд ще трае три дни, като повечето свидетелства от страна на правителството ще бъдат изслушани при закрити врати. Решението се очаква до няколко седмици.

През декември САЩ обявиха, че са решили да ограничат военната си подкрепа за саудитската кампания в Йемен заради големия брой цивилни жертви. Въпреки това през миналата година САЩ се намесиха директно в конфликта чрез удари с крилати ракети. Йемен е и една от страните, в които Пентагона е извършил най-много удари с дронове през последните години. В края на януари новият президент на САЩ Доналд Тръмп одобри операция на специални части в Йемен, която завърши с голям брой цивилни жертви. Според информация на в. „Ню Йорк Таймс“ в резултат на атаката йеменското правителство е изтеглило разрешението за операции на щатски специални части на контролираните от него територии.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар