В категории:България / Трудови права

Протестът на шофьори разкри тежките работни условия в столичния автотранспорт

Докато ръководството на автобусната компания и представители на Столична община се опитваха да стоварят вината върху един-единствен работник, стана ясно, че шофьорите понякога работят по 14 дни без спиране и не могат да ползват отпуск

Бариерата на гараж „Дружба“. Снимка: Николай Белалов

Спонтанен протест на шофьори в понеделник сутрин показа тежките условия, в които работят служителите в столичния автотранспорт. Ръководството на общинската компания първоначално опита да стовари цялата вина върху един-единствен шофьор – най-активния участник в протеста Веселин Голевски, който бе обвинен в “своеволни действия” заради препречването на бариерата на депото в квартал „Дружба“ в 4:30 сутринта.

Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта в София, също обвини Голевски, че е действал самостоятелно и не получил подкрепа от своите колеги. Същевременно директорът на гараж “Дружба” Стилиян Манолов заяви, че шофьорът ще бъде уволнен дисциплинарно и ще бъде поканен да изплати нанесените щети и подведен под съдебна отговорност, ако откаже.

Шофьорът Веселин Голевски, директорът Стилиян Манолов и общинският съветник Борис Цветков в преговори за неуволняването на служителя. Снимка: Николай Белалов

Ден по-късно обаче стана ясно, че акцията не е била самостоятелна, а е подкрепена от много други шофьори, които са отказали да напуснат гаража, след като бариерата е била вдигната. Това става ясно от запис на видеокамера. От ръководството смекчиха позицията си, като заявиха пред Би Ти Ви, че събират писмените обяснения на 44 шофьора, които не са потеглили навреме.

Директорът Стилиян Малонов обясни, че дисциплинарна комисия ще се запознае с подробностите и ще вземе решение дали и как да бъдат наказани протестиращите служители. Така е възможно Веселин Голевски да остане на работа, като му бъде наложена по-лека дисциплинарна мярка и поисканите му 3000 лева за неизвършения от закъснелите автобуси пробег да бъдат заменени с по-малка глоба.

Никой от останалите шофьори, които са взели участие в протеста, не пожела да говори пред медиите вероятно от страх, че може да последват уволнения. Недоволството в автотранспорта обаче расте постоянно в последните месеци. Служителите се оплакват от лошите условия на труд, постоянния извънреден труд, ниските заплати, невъзможността да ползват отпуските си, както и от пасивността на вътрешните синдикални организации.

Исканията на работниците. Скрийншот от предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви

Зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев обясни пред Bulgaria On Air, че условията са добри, a водачите получават 1200-1500 лева заплата, но не и защо при това положение има остър недостиг на кадри в автотранспорта.

В действителност базовите заплати са много по-ниски, а достигат посочените размери, ако към тях се добавят средствата за храна (12 лева на ден), за положения извънреден труд и добавките за професионален стаж и професионален опит. Поради недостига на кадри шофьорите нито могат да получават допълнителна почивка за положения извънреден труд, нито да ползват редовния си годишен отпуск. Те се оплакват, че понякога работят по две седмици без спиране и рядко почиват повече от 3-4 дни месечно.

Марио Нинов, зам.-председател на Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа”, коментира за “Барикада”, че проблемите в столичния автотранспорт не са от вчера, а недоволството на работниците от допълнителното натоварване и ниските заплати тлее още от началото на миналата година. Преговорите за повишаване на заплатите между ръководството и синдиката са започнали още през март 2016 г., но досега не е постигната договореност.

През юли 2015 дори се стигна до вътрешен протест, след като бяха съкратени 77 сервизни работници, тъй като закупените тогава 126 автобуса се обслужват не от общинската компания, а от фирмата вносител за периода на гаранцията. Когато нейният срок изтече, автотранспортът вероятно ще почувства липса на служители и по поддръжката.

Градският транспорт на София е разделен между три оператора, които са 100% общинска собственост – “Столичен електротранспорт”, “Столичен автотранспорт” и “Метрополитен”. По същото време през март са стартирали преговори и с ръководството на електротранспорта, като там повишението на заплатите е постигнато още през август. В резултат шофьорите на автобуси работят при по-лоши условия от колегите си, които управляват трамваите и тролеите.

От Главната инспекция по труда съобщиха за „Барикада“, че са се самосезирали по случая още в понеделник и са започнали проверка на “Столичен автотранспорт” ЕАД, но резултатите от нея може да се забавят няколко седмици поради големия обем на документацията в предприятието.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар