В категории:Икономика

В Давос свръхбогатият елит умува как да спаси системата от популизма

Политици и милиардери започват да осъзнават, че губят позиции, защото глобализацията и икономическият растеж не работят за „обикновените хора“

Кристин Лагард

Представителите на политическия и корпоративен елит, събран на редовната среща на Международния икономически форум в швейцарския курорт Давос, са съгласни за едно нещо – че имат проблем с популизма. Постигането на съгласие какво е решението на този проблем обаче изглежда трудно, пише Bloomberg.

По време на дебатите отбраните делегати на форума изразиха различни виждания за това как да се предотврати разпада на западния политически ред. Този дебат се счита за особено спешен предвид предстоящите в редица европейски страни избори, на които антисистемните партии могат да засилят позициите си.

Докато ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард изтъква нуждата от политики като програми за преквалифициране на работници и повече социални разходи, други се паникьосват, че турболенциите тепърва започват. Хедж-фонд милиардерът Рей Далио предупреждава, че „може би сме достигнали момент, в който глобализацията е към края си, а провинциализацията и национализацията се засилват“.

Технократите са изправени пред задачата да скалъпят потенциално скъпи мерки, за да направят приемлива за публиката сегашната система на световна търговия, банкиране и бизнес връзки, която се представлява от давоския клуб. Това става в момент, в който нови играчи като избрания за президент а САЩ Доналд Тръмп заплашват да демонтират системата, като се откажат от подготвяните търговски споразумения и въведат митнически тарифи.

Трябва да се ориентираме към система, която ще защитава работниците, а не работните места, и в която обществото ще помага за преквалификация или преориентация“, коментира Ричард Болдуин, професор по международна икономика в Graduate Institute of International and Development Studie. „Може би е нужно просто да се стегнем. Трябва да платим за социалната кохезия, която е нужна за социалния напредък на обществата ни, и да приемем, че това може би ще изисква по-голямо данъчно бреме“, добавя той.

Лагард от своя страна коментира, че управленците „наистина трябва да премислят добре какво може да бъде направено“ предвид обратната връзка от страна на избирателите, които заявяват своето „Не“. Тя посочва като възможни мерки финансови и структурни реформи. „Реформите обаче трябва да са постепенни, трябва да са регионални, трябва да са фокусирани върху това какво ще получат хората. Вероятно това ще означава по-голямо преразпределение, отколкото има в момента“, заявява управляващият директор на МВФ. По време на панел, озаглавен „Притиснати и гневни: как да решим кризата на средната класа“, Лагард изтъкна, че „прекомерните неравенства действат като спирачка на устойчивия растеж“.

През изминалите десетилетия форумът в Давос се бе превърна в синоним на глобализацията и отворените пазари. Фонът на тазгодишната среща обаче е провалът на политическия и бизнес елит да предвиди което и да е от сеизмичните политически събития, които оформиха 2016 г. Това повдига въпроса дали те са способни да разберат и да предложат решения относно антисистемните сили, които разтърсиха Европа и САЩ през миналата година.

След Тръмп и Брекзит през 2017 г, предстоят още ключови гласувания. Идат избори в Холандия, Франция и Германия, както и възможно предсрочно гласуване за парламент в Италия, където референдумът за конституционни промени се превърна във вот на недоверие за правителството.

Дори на срещата в Давос присъстват хора, които искат да премахнат някои от основните фундаменти на следвоенния европейски ред. Според двама икономисти, носители на нобелови награди – Джоузеф Стиглиц и Ангъс Дийтън, промяната е наложителна, особено в Европа. Стиглиц заявява, че ако единната европейска валута не може да бъде накарана да заработи както трябва, тя трябва да бъде изоставана. Дийтън, който е писал трудове за неравенството в световната икономика, заявява в свое интервю, че разломът между избирателите и техните представители никога не е бил толкова голям. По думите му вината за това отчасти е на Европейския съюз. „Разтурването на ЕС определено би помогнало, макар че това ще доведе до много други лоши последици. Има усещане за прекомерна намеса. Има усещане, че хората разполагат с твърде млък контрол върху това, което ЕС прави“, смята той.

По време на панела за гневната средна класа бившият финансов министър на САЩ Лорънс Съмърс атакува остро Доналд Тръмп. Според Съмърс, който в момента преподава в Харвард, популизмът „неизменно е контрапродуктивен“ за тези, на които твърди, че помага. „Новоизбраният президент се е обадил по телефона на четири или пет компании, до голяма степен пренебрегвайки върховенството на закона, и ги е изнудил да преместят десетки, а може би и стотици работни места в заводи в Съединените щати“, заявява той.

Искам да го кажа високо и ясно – популизмът ме плаши. Като участник на пазара смятам, че основен приоритет от икономическа гледна точка е това, по какъв начин популизмът ще се манифестира през следващите няколко години“, коментира от своя страна Рей Далио, основател на хедж фонда Bridgewater Associates.

Участниците в панела обсъдиха и как да се борят с враждебната реакция срещу правителствата и елитите, като си върнат контрола над политическите наративи. Рецептата на Съмърс за справяне с популизма се свежда до изкривяване на основния слоган на Тръмп. Нашата широка цел би трябвало да е да направим Америка по-велика от когато и да било. Това е нещо много по-различно от това да я правим велика отново“, смята той.

Той предлага три големи стъпки. На първо място – публични инвестиции на адекватни нива, като се започне от инфраструктурата, но и с акцент върху технологиите и образованието. На второ място е нужно „глобалната интеграция да започне да работи за обикновените хора“. На трето място бившият главен финансист поставя „даването на възможност за осъществяване на мечтите на всеки млад американец“, включително да се образова, да намери работа и да си купи дом.

Ако прилагането на подобни мерки изглежда твърде далечна перспектива в САЩ, то в Европа има още по-малък шанс за такива мащабни политически усилия. Регионът все още е изтощен от дълговата криза, като държавните бюджети са опънати докрай, а нивата на дългове са високи.

По време на разговорите в Давос италианският финансов министър Пиер Карло Падоан коментира, че решението на Великобритания да напусне ЕС и избирането на Тръмп представляват предизвикателство за управляващите. „Те имат визия, каквато в Европа нямаме. Нямаме визия, която може да се сравнява с техните  силни послания. Не искам да бъда песимистичен, но положението е такова“, заявява той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар