В категории:Латинска Америка / Свят

Скандал в Аржентина с тайни досиета от 2017 и 2018 г.

Проверка във Федералната разузнавателна агенция в Буенос Айрес разкри извършено при предишното правителство на Маурисио Макри незаконно събиране на лични данни и необосновани откази за акредитация и участие във форумите на Световната търговска организация и на Г-20 за над 400 журналисти, около 30 учени и към 60 социални активисти.

Еспрезидентът Маурисио Макри явно сега ще трябва да отговаря за манията си „да държи под око“ и опоненти, и съмишленици. Снимка: analisisdigital.com.ar

Отминалият уикенд предизвика политически земетръс в Аржентина. Повечето от медиите там разгласиха осъществена по време на предходното правителство на десния президент Маурисио Макри мащабна злоупотреба с лични данни и необосновано възпрепятстване на стотици журналисти и дейци от страната и чужбина за участие и отразяване на състоялите в Буенос Айрес форуми на Световната търговска организация (СТО) и на Г-20 – съответно през 2017 и 2018 г.

Фактите излязоха наяве при проверка във Федералната разузнавателна агенция (AFI), извършена от инспекторката Кристина Кааманьо. Тя установи, че AFI е имала решаващ глас при издаването или отказа на журналистически акредитации за отразяването на срещата на върха на Г-20, а също и при допускането или недопускането на учени и социални активисти до конференцията на СТО. Разузнавателната агенция незаконно е събирала информация за всички тези лица – включително за политическите им възгледи, банковите им сметки, семейните им отношения и т.н. Данните се съдържат в изготвени от AFI тайни досиета за 403 журналисти, 28 научни изследователи и 59 дейци на социални и неправителствени организации.

Удивление буди обстоятелството, че наред с лица, отстояващи леви възгледи и изявяващи се като критици на дясното управление на Макри, с досиета са се сдобили и активно подкрепящи го дейци и организации – като например Аржентинското селскостопанско сдружение (SRA), което обединява едри предприемачи в земеделието и животновъдството и винаги е стояло на страната на десницата и персонално на Макри.

Сред журналистите с открити сега досиета има и такива, които след дълго проучване са се сдобили все пак късмета да получат акредитации за отразяването на срещата на Г-20, докато много други техни колеги са били „отрязани” поради „неблагонадеждност”. Един от „късметлиите”е живеещият от години в Аржентина англичанин  Джеймс Грейнджър, който издава седмичника „Buenos Aires Times”. Той е бил изумен, когато научил сега, че AFI е събирала данни и за него – включително за личния му живот.

Досиета са бил изготвени също за над 60 чуждестранни кореспонденти в Аржентина. Сред тях са представителите на такива авторитетни медии като ДПА (Германия), Ройтерс (Обединено кралство), Блумбърг (САЩ), ЕФЕ (Испания), АП, (САЩ), АФП (Франция), АНСА (Италия), Синхуа (Китай), Ал Джазира (Катар) и т.н.

Новината за разкритията на инспекторката Кристина Кааманьо гръмна в Аржентина навръх отбелязвания в страната на 7 юни Ден на журналиста и предизвика гневни реакции в цялото общество.

Разобличителката на злоупотребите в разузнавателната агенция – инспекторката Кристина Кааманьо. Снимка: Pagina 12

Тепърва ще се решава дали за показания в започващото официално разследване по случая ще бъде привикан и експрезидентът Маурисио Макри, който като държавен глава носи пряка отговорност и за дейността на тайните служби.

Излезлите веднага критични публикации не пропуснаха да напомнят, че Макри е единственият президент, поел най-високия пост през 2015 г. с висящо дело срещу него за злоупотреби във времето, когато е оглавявал местното правителство на град Буенос Айрес. Разследването бе прекратено и всички обвинения срещу Макри бяха снети, само три седмици след като той влезе в президентския дворец.

Сега обаче вече не е на власт и срещу него започват да се сипят обвинения за преследване на политически опоненти по време на мандата му, а и за шпиониране дори на „свои”. Най-шумният казус е с бившата президентка и настояща вицепрезидентка Кристина Фернандес де Киршнер и дъщеря ѝ Флоренсия. Кристина Фернандес стана обект на подслушвания и на няколко дела при управлението на Макри, а дъщеря ѝ разви психическо заболяване в резултат на тормоза над семейството, и майка ѝ я изпрати на лечение в Куба, където момичето остана до промяната на управлението в Буенос Айрес. Този случай е част от обвиненията, повдигнати през февруари т. г. срещу Макри за шпиониране на опозиционни и „свои” политици.

А на 29 май т.г. срещу Макри бе отправено и ново обвинение пак в този контекст, този път базирано на разкритията, направени от същата инспекторка Кристина Кааманьо. Тя е установила при проверките си в AFI, че агенцията е била използвана неправомерно и в случаите на шпиониране на 86 политици, журналисти и социални активисти. В списъка на „обектите” фигурират и доста симпатизанти, съидейници и дори съпартийци на бившия президент – включително назначената от Макри бивша шефка на държавната антикорупционна служба и председателят на парламентарната група на „маркистката” партия.

Интересното е, че в откритите от Кааманьо досиета „благонадеждността” на следените лица е била маркирана с цветовете на светофара. Зеленото е било знак за благоприятна оценка, жълтото – за внимание, а червеното се е равнявало на забрани и преследване.

Може да се припомни също, че домакинството на Аржентина на двата големи световни форума – на СТО през 2017-та и на Г-20 през 2018-та – бе представяно от правителството на Макри като голям дипломатически успех и „завръщане“ на страната на международната сцена. Сега обаче се вижда какво е стояло зад този параван.

От края на миналата година на власт в Буенос Айрес се завърнаха левите перонисти в лицето на настоящия президент Алберто Фернандес и на неговата вице Кристина Фернандес, управлявала страната два мандата между 2007 и 2015 г.

Оценката, давана на шпионираните от разузнавателната агенция хора, варира в цветовете на светофара. Зелено – благонадежден, жълто – да се внимава с това лце, червено – подлежи на забрани и преследване. Снимка: elcohetealaluna.com

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар