В категории:България

Освободиха главния юрисконсулт на ГИТ след публикация на „Барикада“

Публикацията „Как по-лесно да ни уволнят – съвети от Инспекцията по труда“, която през миналата седмица разказа как висш служител на агенцията съветва работодатели как да се възползват от вратичките в закона, доведе до освобождаването на Николай Стоянов от поста му

Инспекцията по труда е освободила Николай Стоянов от поста главен юрисконсулт след публикацията на „Барикада“ – „Как по-лесно да ни уволнят – съвети от Инспекцията по труда“. Това потвърди в ефира на БНР Дина Христова – началник отдел „Връзки с обществеността и административно обслужване“ в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Авторът на сайта Uvolni.me (Има начин!), който беше спрян още преди излизането на материала във връзка с проверка, провокирана от нашите въпроси до ИА ГИТ, няма повече да работи за инспекцията, призна Христова в предаването „Нашият ден“. Тя участва в него заедно с автора на материала Николай Драганов и синдикалиста и председател на сдружение „Солидарна България“ Ваня Григорова по темата на разследването.

Припомняме, на 15 май Николай Стоянов беше един от двамата основни лектори в платен семинар, посветен на трудовото законодателство и по-конкретно на възможностите за уволнения на работници. Доскорошният главен юрисконсулт на ИА ГИТ предостави редица насоки на работодателите как да се освободят от свои служители, позовавайки се на детайлно изследване на съдебната практика и трудовото законодателство.

Според позицията на ИА ГИТ, съветването както на работници, така и на работодатели, влиза в правомощията и задълженията на служителите на агенцията, а освен това те защитиха Стоянов с аргумента, че в деня на семинара, организиран от частна фирма, той е бил в отпуск от ИА ГИТ и не е получил заплащане за участието си в семинара.

В своя отговор преди публикуването на материала от агенцията посочиха, че „съгласно Етичния кодекс на служителите в ИА „Главна инспекция по труда“, те нямат право да извършват консултантска дейност по отношение на лица, които са заинтересовани от актовете им, издавани при осъществяване на правомощията им по служба, а за всеки случай на подобно нарушение се търси дисциплинарна отговорност“.

Днес става ясно, че такава отговорност е потърсена от Николай Стоянов от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, която е принципал на ИА ГИТ.

Това еднозначно потвърждава, че сигналът ни е основателен и е, поне морално, недопустимо висш служител на Инспекцията да посочва на работодателите вратички в Кодекса на труда, които позволяват редуциране на заплащането и заобикаляне на защитите за майки с малки деца, хора с увреждания и други уязвими работници. Напомняме, че част от защитата е в ръцете именно на ГИТ.

По информация на „Барикада“ другият участник в семинара – началникът на отдел „Социална политика, образование и здравеопазване“ към Омбудсмана на Република България Теодора Дичева, е с наложено дисциплинарно наказание, но няма да бъде освободена от Диана Ковачева.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар