В Германия може да се протестира и при пандемия

Конституционният съд в Берлин постанови, че дори и при извънредните мерки заради Covid-19 гражданите имат право да излизат на демонстрации, ако съблюдават физическа дистанция между участниците. Интересно четиво за Софийската дирекция на МВР, Столичната община и Регионалната здравна инспекция, които наскоро забраниха протест с коли на „Солидарна България”

Край Бранденбургската врата в Берлин е почти пусто заради мерките срещу коронавируса. Снимка: EFE

Предлагаме на вниманието на Софийската дирекция на МВР, Столичната община и Регионалната здравна инспекция, които наскоро забраниха протест с автомобили на „Солидарна България”, следния челен опит от Германия.

Ана Карбахоса, кореспондент на El Pais в Берлин

Може да има ограничаване на свободи, но не на всички. Германският Конституционен съд постанови, че гражданите имат право да демонстрират, включително и във времената на коронавируса, стига да спазват правилата за физическа дистанция, които са в сила.

Решението е в отговор на жалбата на група активисти, защитаващи демокрацията и опониращи на властите в техния град , които не им разрешиха протест под претекста, че ще участват повече от двама души. В Германия договорените между федералното правителство и местните власти мерки за изолация позволяват излизането на улицата, но на не повече от двама души заедно, освен ако не става дума за членове на едно и също семейство или хора, които споделят общо жилище. В общественото пространство е необходимо да се съблюдава дистанция от минимум метър и половина.

Конституционният съд отсъжда против решението на административния съд на град Гисен и на съда в Хесен, в западната част на страната, които подкрепиха забраната на свикването на серия от протести, предвидени за средата на април. Тези съдилища „погрешно са изтълкували разпореждането за борба с коронавируса в провинция Хесен като обща забрана за събирането на повече от двама души, които не принадлежат на общо домакинство,” постановява Конституционният съд в свое съобщение. Отбелязва се, че забраната „нарушава правото на събиране”, защитавано от германската конституция в главата за основните права.

Германският Конституционен съд не дава директно разрешение за въпросния протест, а настоява властите в Гисен да преразгледат решението си с оглед на законодателното мнение на съда, според което не е възможно да се забраняват генерално масовите прояви, а трябва да се анализират случай по случай.

По отношение на конкретните факти германският съд посочва, че организаторите са поискали разрешение да провеждане на протест под лозунга: „Да се укрепва здравето вместо да се отслабват основните права. Защита срещу вируса, не срещу хората”. Около тридесетина души са предвиждали да участват в проявата, в която е било замислено да се спазва дистанцията за сигурност, изисквана според разпорежданията за борба с коронавируса. Било е планирано очертания по уличната настилка да маркират местата на участниците, които да изслушат обръщение по високоговорител.

Със своите 130 450 позитивни случая по данни на Института „Роберт Кох” Германия е на четвърто място в света по брой на заразени. Броят на починалите германци в тази епидемия – 3569, показва 2,7% смъртност, което е относително нисък показател на фона на други европейски страни.

На 15 април канцлерът Ангела Меркел и шефовете на федералните провинции деговориха постепенно отслабване на рестриктивните мерки, предназначени да се ограничи разпространението на коронавируса. От понеделник, 20 април, ще могат да отворят магазините с площ под 800 квадратни метра. Забраната на улицата да излизат повече от двама души едновременно и задължението да се спазва дистанция от минимум метър и половина остават задължителни най-малкото до 3 май. Според Меркел забавянето в разрастването на нови случаи на заразени в последните дни е „частичен и крехък успех”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар