В категории:Латинска Америка / Свят

Показно убийство се цели в мира в Колумбия

32-годишната Карина Гарсия – първата жена, кандидатирала се за кмет на град Суарес, бе демонстративно ликвидирана заедно с майка си и още четирима съратници. Властите в Богота обвиниха за атаката върнали се към въоръжената борба дисиденти от ФАРК

 

Карина Гарсия (вляво) и колата, в която е била убита заедно с майка си и още четирима съратници. Снимка: zaonacero

Поредно брутално и показно убийство разтърси Колумбия не само с жестокостта си, но и с факта, че се осъществява в крайно невралгичен момент, когато съдбата на тъй трудно договорения преди три години мир в страната виси буквално на косъм. А някои дори смятат, че косъмът вече се е скъсал…

Енергичната и харизматична 32-годишна Карина Гарсия Сиера, кандидатка на Либералната партия за кметица на град Суарес в департамента Каука, както и първата жена, опитала се да се пребори за този пост, беше убита заедно с майка си и с четирима свои съратници на 1 септември, неделя, докато групата е обикаляла предизборно района с автомобил. Местните избори в Колумбия ще са също като у нас – на 27 октомври.

Колата на Карина и спътниците ѝ е била засечена от препречила пътя друга кола, от която слезли въоръжени мъже. Те обсипали автомобила на кандидатката с автоматни откоси, а след това нападателите го подпалили.

Тъй като колата не се прибрала в Суарес и не е можело да се осъществи контакт с Карина, първоначално се е смятало, че кандидатката вероятно е отвлечена. Но през нощта срещу 2-и септември в града се чули две експлозии, отекнали някъде от покрайнините. Взривявал се е резервоарът на подпаления автомобил. На следващия ден той е открит с пълните с олово и обгорени трупове на Карина и спътниците ѝ вътре. Освен тя и майка ѝ Отилия Сиера, са били убити още Айде Трочес, представителка на организация на жертвите от въоръжения конфликт в района, Ектор Гонсалес, председател на изпълнителния съвет за общински дейности в квартал Ла Брисис в Суарес, Лаведис Рамос, сътрудничка в кампанията на убитата кандидатка, и Йейсон Обандо, кандидат за общински съветник.

Бащата на Карина – Орландо Гарсия, обвини властите, че не са осигурили на дъщеря му необходимата защита и охрана, макар тя неколкократно да е алармирала, че получава заплахи.

Буквално в навечерието на убийството – на 28 август, Карина разпространява в социалните мрежи и видеообръщение, в което разказва как седмица по-рано „четирима въоръжени типове от група, която е извън закона”, са наредили на хора от екипа ѝ да махнат нейни току-що разлепени предизборни плакати и ги предупредили, че „има заповед” популяризирането на кандидатурата ѝ да не бъде допуснато.

В същото видео Карина казва: „Моля привържениците на други кандидати и самите кандидати да спрат да правят коментари пред тези въоръжени групи относно моята кандидатура – лъжливи коментари, че съм щяла да доведа военизирани формирования и мултинационални компании, че съм щяла да взема земята на хората. Това може да ми навлече включително фатални последствия”.

Според службата на омбудсмана в района, където е живеела Кармен Гарсия, само тази година са били регистрирани 40 заплахи със смърт, отправени срещу политици и обществени дейци от страна на действащи там въоръжени групировки като „Черни орли”, Обединена колумбийска Гайтанска самоотбрана (по името на популярния и убит през 1948 г. ляв колумбийски политик Хорхе Елиесер Гайтан) и отцепили се от легализиралата се ФАРК дисиденти партизани, образували свой отряд под името „Хайме Мартинес“. С убийството на Карина и съратниците ѝ жертвите на насилието в зоната само за 13 дни вече стават също 13.

На свой ред Мисията за изборно наблюдение в страната съобщи на 2 септември, че от официалното обявяване на кандидатите в местните избори по области и общини преди 35 дни са били убити петима от тези кандидати.

За трите години, изминали след трудно изработеното и подписано в края на 2016-та мирно споразумение между колумбийската държава и партизаните от ФАРК общо в страната по различни данни са били избити между 200 и 400 социални и граждански активисти, сочи ВВС.

Заради несекващото насилие и многобройните нарушения и опити за корекции на мирното споразумение от страна на властите, и особено от дошлото на власт миналата година крайнодясно правителство на президента Иван Дуке, на 29 август двама известни бивши командири от ФАРК – Иван Маркес и Хесус Сантрич – заедно с група техни съмишленици обявиха, че се връщат към въоръжената борба.

По-голямата част от легализиралата се ФАРК начело с нейния ръководител Родриго Лондоньо останаха в политиката като увериха, че ще продължат да отстояват мирния процес. Според тях, с провокациите си крайната десница цели тъкмо да тласне левицата към импулсивни и безотговорни действия, за да се създаде така повод за окончателно погребване на мирното споразумение и да пристъпи към открита разправа с левицата.

Именно на фона на това покачило се напрежение се разигра и трагедията с убийството на Карина Гарсия и нейния екип. Затова не липсват и версии, че тази силно разстроила колумбийското общество жестока смърт на хубава млада жена, може да е търсен „фитил” за разпалване на нови агресивни изблици срещу ФАРК, включително и срещу легализираните ѝ структури, както и въобще срещу споразумяването с нея. Любимата теза на крайната десница е, че партизаните никога не се променят и че именно те пряко или косвено генерират постоянно насилието. От другия лагер обвиненията са, че крайнодесни военизирани банди са тези, които методично избиват легализирали се бивши партизани и дейци на социални и граждански движения.

Прави впечатление, че въпреки наличието и на други въоръжени формирования в района на убийството, властите в Богота незабавно посочиха като сигурни виновници действащите там въоръжени дисиденти тъкмо и само от ФАРК, сформирали отряда „Хайме Мартинес“. Военният министър Гийермо Ботеро, когото президентът Дуке спешно изпрати в зоната, за да организира бързо залавяне на убийците, оповести награда от 30 000 долара за информация относно лицето, известно с прозвището Маюмбу, и още 15 000 долара за друго лице с прякор Марлон. И за двамата се твърди, че са от въоръженото крило на ФАРК, останало да действа в района чрез „Хайме Мартинес“, и че са пряко отговорни за убийството на Карина Гарсия и съратниците ѝ. Така нареченият Маюмбу изглежда е ръководител на формированието. Истинското му име е Леидер Хоани Носкуе. Присъединил се е към ФАРК преди над 10 години, но се е отказал да сдава оръжието си и да подкрепя мирното споразумение през 2016-та. Останал е със своите хора в планината, създавайки отряда „Хайме Мартинес“.

Трябва да се отбележи, че департаментът Каука, в който се разигра убийството на Карина Гарсия, се намира в югозападната част на Колумбия, има и излаз на Тихия океан. Той е доста далеч от зоната, в която се предполага, че сега се базират обявилите на 29 август връщането си към оръжието Иван Маркес и Хесус Сантрич. Смята се, че те са някъде по границата с Венсуела, защото там действа и все още неприсъединилата се към мирния процес партизанска групировка ЕЛН (Армия за национално освобождение), с която те обявиха, че ще се координират.

Въпреки това наличният политически контекст в страната и близостта на датите в двете събития (декларацията на Маркес-Сантрич и убийството на Карина Гарсия) преплитат всичко в нагнетяване на все по-голям негативизъм включително срещу легализираната ФАРК, което наранява още по-дълбоко остатъците от мирния процес в Колумбия. И, разбира се, удря болно по шансовете за добро представяне на кандидатите на политическата партия ФАРК и въобще на левицата в местните избори на 27 октомври.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар