В категории:Рикошет

Настояще ипотекирано, бъдеще капарирано

Николай Слатински. Снимка: лицен профил във Facebook

Новината, че Министерство на финансите е емитирало извънредно нов вътрешен дълг на стойност 300 млн. лв. (за плащане накуп на 8 изтребители F-16, както се разбра впоследствие), предизвика порой от коментари в социалните мрежи. Един от тях е на проф. Николай Слатински*, предлагаме ви го без редакторска намеса:

 

Защо при бюджетен излишък се взимал нов заем?
Ами такава е цялата същност на управлението – това е толкоз просто и логично:
парите от настоящето те харчат докато са на власт, парите от бъдещето те харчат, за да бъдат пак на власт.

Настоящето е ипотекирано, бъдещето е капарирано.

Като си помисля само, че за някакви си 10 милиарда дълг падна соцът, а ние на митингите, на срещи с избирателите и в медиите, ако за нещо правихме луди БСП (к)  – нали така им викахме тогава, то бе за дългът на България.
За 10 милиарда дълг ги обвинявахме в некадърност, казвахме, че са докарали държавата до катастрофа. Сега за 3-4 пъти по-голям дълг никаква емоция.

Казват, че ако на крачето на умряло жабче се пусне слаб ток, то мръдва. На обществото ни с дълга му правят електрошок, но то не помръдва дори. Нашето общество е по-умряло и от умрялото жабче.

*Николай Слатински е доктор по математика и професор по национална и международна сигурност. Един от водещите български специалисти по проблемите на сигурността, отбраната и обществения ред. Бил е председател на Комисията по национална сигурност в 36-то Народно събрание. Секретар със същия ресор на президента Георги Първанов в първия му мандат. Един от основателите на СДС в Перник в началото на 90-те.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар