В категории:България

МОН компрометира в аванс матурите за седмокласници

Броят на проверяващите учители рязко е намален, сроковете за оценка са скъсени, тайно са въведени нови критерии за точкообразуване, прецакани са трудолюбивите деца

Децата са най-голямата жертва на всички нововъведения. Снимки: Страница на МОН във Facebook

Националното външно оценяване за 7-и клас по български и език и литература бе компрометирано в аванс. Изпитът е в понеделник, очаква се да се явят 59 000 деца. С  промени в дванайстия час обаче Министерството на образованието и науката (МОН) направи така, че да рискува качеството на оценките. Чисто физически проверяващите няма да могат да оценят компетентно ученическите работи. Отделно от това, тайно и при съмнение за противоречие с правилата, е въведен нов метод за оценка на преразказа, който е част от изпитната работа. Така децата са подготвяни от учителите си по едни критерии за преразказа, но ще бъдат оценявани по други.

Скандалът е огромен, от няколко дни учителското съсловие е разбунено. ,,Барикада“ получи няколко сигнала за проблема, наша проверка установи истинността му. Вестник ,,Сега“ също информира за риска пред изпита. Училищни директори споделиха притеснено, че МОН плаши недоволните преподаватели да мълчат.

Всичко започва от там, че за първи път тази година оценяването на целия изпит ще става по дигитален път. Електронната система обаче е с ограничен капацитет, затова броят на проверяващите е следвало да бъде намален. Така в сравнение с предишни години оценяващите за София са редуцирани от 120 на 64, в Пловдив са намалени с една трета, в някои градове наполовина. По неясни причини драстично е скъсено и времето за проверка и вписване на оценките – от 12 на 5 дни. А всяка писмена работа се проверява от двама оценители. Това означава, че на учител се стоварват по 60-70 теста на ден за оценка. За да могат да бъдат побрани в рамките на работния ден, проверяващият ще трябва да отделя не повече от 6 минути на всеки. А вътре в теста, както стана ясно, има и преразказ, който изисква доста повече време. Така чисто физически оценяването ще бъде на принципа ,,през куп за грош“.

,,Истинско безобразие. Нормално е една работа да бъде оценявана поне двадесет минути. Все пак има преразказ, който се чете, поправя, оценява. Ако аз не отделя поне 20 минути на едно съвестно и умно дете, значи не съм си свършил работата. Ще излязат на кяр само онези ученици, които няма да пишат преразказ или ще го претупат. Учителите също ще са принудени да претупват изпитните работи. Ще гледат просто да пишат някакви оценки, да предадат бумагите, да си нямат проблеми с министерството и да си вземат парите. Представяте ли си каква глупост се върши с късите срокове и малкото хора – изпитът става непосилен за оценяване, проверката ще е формална. От нищо – голяма беля. Просто като не могат да го направят по електронен път, оценявянето следваше да е стандартно. Хиляди седмокласници станаха заложници на това безхаберие. И повтарям – най-лошото е, че се ощетяват трудолюбивите деца“, заяви учител, на който му предстои да оценява.

Именно той информира и за новите критерии за точкообразуване при преразказа. Така например графичното оформление на текста ще носи максимум 3 пункта, вместо 6 досега, доброто изпълнение на дидактическата задача ще се оценява със 7, вместо с 21 пункта и т.н. Промените са станали тази пролет, макар че според някои нормативи изменения може да се извършват най-късно до началото на предходната учебна година.

На Красимир Вълчев и другите ръководители на министерството ще се наложи да дават трудни обяснения на родителите

Не е ясно защо са променени критериите за преразказа. По другите въпроси МОН не показва притеснение. Пред ,,Сега“ от ведомството са обяснили, че оценяващите няма да са свръхнатоварени, тъй като отпада нуждата да попълват индивидуални протоколи и да изчисляват средни резултати. Вестникът цитира и бившия зам.-министър Диян Стаматов, който успокоява, че чрез електронната система проверяващите може да си вършат работата по тъмно и вкъщи. Подобен ,,аргумент“ не се нуждае от коментар. Той не отхвърля очевидния факт, че проверките ще се извършват по късни доби, на предела на силите, или просто ще се претупват. И в двата случая страда качеството на оценяването.

Едва ли родителите ще останат безучастни на всичко това. Топката е в МОН и трудно може да бъде отиграна, тъй като кашата е забъркана.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар