В категории:Свят

Украинската крайна десница задава тона на предстоящите избори

Екстремистите стават все по-видни и по-влиятелни, а властта не иска или не може да им се противопостави, пише Associated Press

Крайната десница владее улиците в Украйна. Снимка: wiczipedia.substack.com

С наближаването на президентските избори в Украйна ултранационалистическите групировки стават все по-видими, което поставя дилема пред Запада, пише Associated Press.

По-рано този месец хиляди крайнодесни активисти протестираха срещу настоящия президент Петро Порошенко. Те крещяха лозунги срещу корумпираността му и замеряха президентството с погребални букети и плюшени прасета, символизиращи присвояването на държавни средства.

Ултранационалисти, най-вече от свързаните с батальона “Азов” организации Национални дружини и Национален корпус влизат във физически схватки с полицията по време на предизборни митинги на Порошенко, който се надява да бъде преизбран за втори мандат. По-рано този месец посланиците на Г-7 в Украйна излязоха с писмо до вътрешното министерство, в което изразиха притесненията си относно активността на крайната десница преди вота, насрочен за тази неделя.

Уличните демонстрации са отражение на нарастващото присъствие на крайнодесните групи в Украйна и способността им да оформят политическия дневен ред на страната, което поставя Запада в затруднение, отбелязва AP. “От една страна ултранационалистите изиграха ключова роля в битките срещу подкрепяните от Русия сепаратисти на Изток, а сега се изправят срещу държавната корупция. От друга те все по-смело оказват натиск за промени, които противоречат на традиционните демократични идеали”, пише медията.

Силата на десните радикали бе подчертана от серия брутални атаки през последните години, включително срещу активисти за правата на жените и хората с различна сексуалност, срещу ромски лагери в различни части на страната, както и лекции за историята на Холокоста. Ултрадесните групировки освен това имат строга структура във военен стил, като много от членовете им са натрупали боен опит в Донбас.

Макар че досега крайнодесните групировки не са успели да се обединят зад някои от кандидатите за президент, влиянието им нараства, а властите нямат желание да им се противопоставят. Андрей Билецки, лидер на една от най-изявените в последно време крайнодесни групировки Национален корпус, прогнозира, че националистите „ще се превърнат в гръбнак на гражданската отбрана в Украйна”.

Андрей Ермолаев от тинк-танка “Нова Украйна” заявява пред AP, че в миналото властите са се правили на разсеяни за възхода на националистическите групи и са ги използвали за сплашване. Сега обаче тези групировки се обръщат срещу управляващите. “Добре организираният и агресивен национализъм в Украйна е рожба на властите. Правителство изгуби контрола над радикалните националисти. Порошенко изгуби тази игра”, казва той.

Управлението бива спъвано и от нови обвинения в корупция, след като журналистическо разследване свърза един от най-близките сътрудници на Порошенко и контролираната от него оръжейна фабрика със схеми за източване на бюджета за отбрана. Президентът отрече да е замесен в нарушения и нареди официална проверка на обвиненията.

AP отбелязва, че ултранационалистическите групировки са излезли на преден план през 2014 г., когато те “оглавиха масовите протести, довели до свалянето на приятелски настроения към Русия президент Виктор Янукович”. След анексията на Крим и възникването на сепаратистко движение “хиляди националисти се отправиха на Изток и сформираха доброволчески батальони, които служеха като авангард на украинските сили в разбунтувалите се региони”.

Медията добавя, че след това влиянието на националистическите групировки стабилно нараства благодарение на общественото недоволство от икономическите неволи и необузданата корупция. Членовете на ултрадесните групировки са предимно тийнейджъри, които следват насоките на ветераните от войната, тренират бойни изкуства и се учат да боравят с оръжие. Крайнодесните организации са способни бързо да мобилизират хиляди хора по улиците и редовно използват насилие. “Те са преминали през организационно, военно и идеологическо обучение. Те са силно мотивирани и активни”, изтъква Ермолаев.

Крайнодесните редовно организират факелни шествия и огласяват центъра на украинската столица с викове “Смърт на предателите”. AP разказва за скорошно спречкване пред мемориала на генерал от Червената армия, загинал през Втората световна война. Възрастна жена се приближила до група десни радикали, викащи “обесете руснаците” и им заявила “Аз съм рускиня, хайде обесете ме!” Един от радикалите я изблъскал, след което бил задържан за кратко от полицията.

По време на една от националистическите демонстрации Евгений Карас, лидер на една от най-активните групировки – C14, се похвали с нарастващата сила на крайната десница. “Никоя политическа партия в Украйна не може да събере толкова хора, колкото нас. Хора, които искрено и редовно протестират и са готови на действие”, казва той.

Международни правозащитни организации остро критикуват украинското правителство заради липсата на наказания за отговорните за актовете на насилие и сплашване. В последния годишен доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ С14 и Национални дружини са определени като “националистически групи на омразата”. Официален Киев обещава да вземе мерки срещу ултрнационлистите, но реално не предприема никакви действия.

AP цитира заявления на вътрешния министър Арсен Аваков, че тези организации ще бъдат спрени и че “те много добре знаят, че за тях няма да има амнистия” (самият Аваков обаче се счита за неофициален патрон на батальона “Азов” и свързаните с него Национални дружини. Според някои наблюдатели, протестите на точно тези групировки срещу Порошенко са свързани с назряващия политически конфликт между президента и вътрешния министър – бел. ред)

Украинските крайнодесни организации са убедени, че идеологията им в крайна сметка ще се наложи не само в страната, но и в цяла Европа. Мирослав Марес, експерт по десния екстремизъм в Университета в Бърно, коментира пред AP, че украинските неофашисти успешно създават връзки с други ултранационалистически сили в Европа. “Те имат много добри отношения с някои неонацистки групировки в Централна и Източна Европа”, казва той. Марес допълва, че в началото на конфликта в Източна Украйна някои членове на европейски неонацистки групировки са се обучавали и сражавали заедно с батальона “Азов“ – крайнодясната паравоенна групировка, създадена на Андрей Билецки.

Уличните сблъсъци между десни радикали и полиция са честа гледка в Украйна, макар че някои от най-дейните екстремистки групировки се смятат за близки до вътрешния министър Аваков. Снимка: kyivpost.com

Връзките на украинската крайна десница обаче не се ограничават само до Европа. През миналата година в САЩ бе арестуван лидер на расистка групировка, идвал на посещение на “Азов“ в Украйна и поддържащ близки отношения с украинските си съидейници. Австралиецът Брентън Тарант, който наскоро изби 50 души при атаките над джамии в новозеландския град Чърчкрайст, споменава в своя “манифест”, че е посещавал Украйна, и според някои информации е имал контакти с местните десни екстремисти. Според изследователската група Soufan Center, специализираща в сферата на сигурността, е възможно Тарант да е имал връзки с “Азов“.

Политическият анализатор Ермолаев отбелязва пред AP, че неприятният образ на Украйна, създаван от ултранационалистите, би могъл да послужи за аргумент на тези, които не смятат, че страната трябва да се допуска на пътя към членство в Европейския съюз. “Как може да се интегрира държава, която е покварена не само от корупция, но и от подобен национализъм?”, казва той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар