В категории:Свят

Турция присвоява маслините от Африн

Реколта на стойност десетки милиони е била плячкосана от окупирания сирийски регион

pixabay.com

Когато през миналия януари Турция предприе военната си офанзива в населения с кюрди северен сирийски регион Африн, на мнозина името на операцията – “Маслинова клонка”, прозвуча като част от пропагандната кампания. Година по-късно обаче изглежда, че името приема доста по-буквален смисъл, пише Би Би Си.

Кюрди от окупирания Африн и самата Турция обвиняват турските сили в кражба на маслиновата реколта от региона. “След като този район попадна под турска окупация, хиляди маслинови дръвчета бяха отсечени. Вече се разбира, че те крадат маслините”, написа кюрдския вестник Yeni Ozgur Politika през миналата седмица.

Проблемът е станал виден след началото на събирането на реколтата. През септември бивш лидер на земеделския съвет в Адрин – Салех Ибо, коментира пред свързана с ПКК новинарска агенция, че турските сили конфискуват маслиновите насаждения от хора, избягали заради инвазията, и сега превозват реколтата в Турция. “Може да се каже, че 80% от афринските маслини са закарани в Турция. Те могат да спечелят около 80 млн. долара от откраднатата по този начин реколта”, казва той.

Ибо изтъква, че повечето хора в Африн преживяват от производството на маслини и зехтин, и че в региона има около 14 млн. плодоносни дървета. Един от признаците за това колко е чувствителен този проблем може да се види в името на партизанска групировка, атакуваща турските сили и съюзните им ислямистки милиции в Африн – “Гневът на маслините”.

“Искаме приходите от Африн”

Турските власти признават, че прибират маслините от Африн. Според тях тези действия са оправдани предвид контрола над територията, и заявяват, че това се прави с одобрението на местните власти – които бяха инсталирани от самите тях след окупацията.

През ноември турският министър на земеделието Бекир Пакдемирли заяви пред парламента, че 600 тона маслини “са влезли в страната”. “Не искаме тези приходи да попаднат в ръцете на ПКК. Ние искаме приходите от Африн да дойдат при нас. Този регион е под наше господство”, каза той.

Проправителствените медии в Турция също хвалят поставянето на афринския пазар на маслини под контрол. В края на миналата година вестник Yeni Safak съобщи, че турската Земеделска кредитна кооперация работи с назначената от Анкара управа на Африн, за да организира продажбата на местните маслини в чужбина. “Пазарът на маслини в Африн, който е на стойност 200 млн. долара годишно, се използва в полза на сирийците”, твърди изданието.

Но тези действия предизвикват ужас не само сред кюрдите от Африн, а и сред някои производители на маслини в самата Турция. Медии в намиращата се на границата със Сирия провинция Килис предупреждават, че докараните от Африн маслини ще свалят цените на местното производство. “Малкото, което печелим от маслините, ще изчезне, и със земеделието в Килис ще е свършено”, казва местен фермер, цитиран от вестник Serhat.

Представители на властите твърдят, че сравнително малкия обем маслини от Африн няма да се отрази значително на цените в Турция. Но този аргумент също е използван от някои коментатори, за да поставят под въпрос действията на държавата. “Турция разполага с достатъчно зехтин за собствения си пазар и за износ… Страната произвежда 16% от всички маслини в света, както и осем процента от зехтина. Не се нуждае от зехтин от Африн. Подкрепяният от държавата внос от Африн нанася морални щети върху сектора”, заявява коментатор от вестник Dunya.

Ситуацията повдига въпроси и за зехтина, изнасян от Турция в Европа. Тази седмица испански политици призоваха правителството на страната да гарантира, че Испания и другите страни в ЕС не изкупуват зехтин, произведен от маслините, “плячкосани” в Африн.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар