В категории:България

Кабинетът „Борисов 3“ избира американските F-16

US-офертата е предпочетена пред предложението на шведите за „Грипен“, обратното на решението, взето от друга експертна междуведомствена комисия през миналата година. За да има сделка, ще трябва и промяна на досегашните условия

Белгийски F-16, 2009-та година. Снимка: Wikimedia commons

Междуведомствената комисия за купуване на нов тип бойни самолети е избрала американските F-16, става ясно от доклад и проекторешение, внесени в Министерския съвет днес от министрите на отбраната и икономиката.

Американската оферта за нови F-16 е предпочетена от експертите за сметка на италианската оферта за „Еврофайтър Тайфун“ и шведските „Грипен“.

Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. В същото време, в процеса на експлоатация и управление на жизнения цикъл на самолетите ще се елиминира зависимостта на Република България от трети страни. Мотивите за това предложение отговарят на интересите на външната политика и национална сигурност на Република България, както в региона, така и в съюзен формат, пише в доклада.

Предложеното от междуведомствената група проекторешение трябва да бъде одобрено от министрите на правителствено заседание, а след това внесено за ратификация и от Народното събрание.

От него става ясно, че ще трябва да бъдат променени условията в проекта за инвестиционен разход, одобрен от парламента, на база на който експертите трябваше да изберат най-добрата оферта.

Цената на самолетите в проекта е 1.8 млрд. лв., а първите два от 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2 години. Производителят Lockheed Martin обаче няма да може да достави самолетите в този срок, поради което има нужда от промяна на проекта за разход, пише „Дневник“. Според информация на изданието офертата на САЩ е по-висока от заложените от правителството, както и начинът на плащане.

Подобряването на цената е реално и възможно при преговори, смятат обаче от Министерството на отбраната. Такива междуправителствени преговори трябва да бъдат проведени след гласуването на решението от кабинета и парламента.

Останалите две оферти бяха за употребявани „Еврофайтър Тайфун“ от Италия и нови „Грипен“ C/D от Швеция. От доклада се разбира, че за италианските самолети „българската страна трябва да придобие оборудване и лицензи в рамките на договори с трети страни, които да им бъдат предоставени. Стойността на посоченото оборудване и лицензии не е калкулирано в цената им“.

„Швеция – поставя се акцент върху самолет, оборудван за операция Air Policing. За останалото въоръжение и оборудване за довеждане на самолета до „многофункционален“, българската страна трябва да придобие по отделен/и договор/и с трета/и страна/и съответните количества и лицензии, стойността на които не е включена в общото ценово предложение“.

„Оттук нататък, ако Министерският съвет вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на Народното събрание и следват преговори със САЩ“, обясни военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от „Дневник“. „При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и Министерство на отбраната, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри“, уточни той.

В края на миналия месец посланикът на САЩ Ерик Рубин заяви по време на бизнес среща, организирана от Американската търговска камара в България, че ако България реши да закупи изтребители F-16, това ще е „най-добрата инвестиция за въоръжените сили и за страната като цяло“.

Само преди пет дни в България беше и заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан, който заяви, че се надява българските военновъздушни сили да летят на F-16. „Вярваме, че изтребителят Ф-16 блок 70 е най-напредналата и модерна оръжейна система. Тя е най-подходяща за отбраната на България, за участието на България със съюзниците в НАТО при взаимните ни ангажименти. Нашето мнение е, че изтребителят „Грипен“ не може да се сравнява. Все едно да сравняваш ябълки и портокали“, каза в ефира на bTV Съливан.

През пролетта на 2017-та година създадена на същия принцип междуведомствена комисия избра офертата на Швеция и предложи закупуването на „Грипен“. Това обаче се случи в мандата на служебното правителството и в крайна сметка не се стигна до ратификацията на предложението от страна на Народното събрание, а впоследствие беше сформирана нова комисия, която избра американската оферта.

Активен защитник на идеята България да избере F-16 беше бившият президент Росен Плевнелиев , както и зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов. За почитател на варианта „Грипен“ се счита бившият шеф на военновъздушните сили и настоящ президент Румен Радев. През миналата година той заяви, че шведската оферта е най-добра от финансова гледна точка, макар много да харесва F-18 или нови „Еврофайтър“. В последното си изказване по темата в средата на октомври тази година Радев призова за „радиомълчание“ относно избора.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар