В категории:България

Предприемчиво: Бизнесмен присвоил стока за 2,5 млн. лв.

Предприемчивият Тинко Д. от Провадия успешно работил според повелите на поне три пропазарни мантри, преди „лошата“ държавна машина засега да го спре

Снимка: Pixabay.com

Бизнесмен от района на Провадия е показал завидна предприемчивост и познание на „законите на джунглата“, преди в крайна сметка да бъде спрян (засега) от държавната машина в лицето на съдебната система.

От пресцентъра на държавното обвинение съобщават, че „Тинко Д. е предаден на съд за длъжностно присвояване на 5 190 800 кг пшеница, 1 433 900 кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик, поверени му да ги пази като собственик на зърнобаза в Провадия“. Стойността на присвоените количества стока възлиза на 2,498 млн. лева, изчисляват от прокуратурата и добавят, че става дума за „присвояване в особено големи размери“, което „представлява особено тежък случай и е извършено като продължавано деяние“. Това престъпление се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Предприемчивият пазарен играч присвоил стоката на 7 земеделски производители, кооперации и юридически лица, като успял да нанесе щети дори не само на други частни фирми, но и на общинската Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. Училището било принудено да намали разходите за храна и карти за пътуване на учениците си, а учебният процес бил затруднен.

Тинко Д. доказвал успешно, че „държавата е лош стопанин“ или поне много по-лош от него, в периода от 4 юли до 3 октомври 2014 година. Тогава, в качеството си на длъжностно лице – управляващ и представляващ на „Тинком Инвест” ЕООД – Варна, предприемачът показал пазарен нюх като се възползвал допълнително в своя полза.

В хода на разследването безспорно било установено, че през този период Тинко Д. сключил договори със седемте ощетени производители на зърно да съхранява произведената от тях продукция в зърнобазата на фирмата си в Провадия. Бизнесменът поел „задължение да съхранява, да пази с грижата на добър стопанин вложеното за съхранение зърно на вложителите и да им го върне при поискване от тяхна страна“. По тези договори вложителите плащали възнаграждение за съхранението на продукцията им.

Тинко Д. обаче решил, че иска повече от пазарната размяна и без знанието и съгласието на останалите се разпоредил с произведеното от тях зърно, намиращо се в негова фактическа власт. Той продал вложената за съхранение земеделска продукция на вложителите от името на собствените си фирми – „Тинком Инвест“ ЕООД и „Агро Тинком“ ЕООД.

С присвоената чужда продукция, която продал, той погасявал задълженията на собствените си фирми, в това число разходи към лизингови компании, разходи за транспорт и вноски по кредити.

Любопитна подробност е, че освен мантрата за държавата като „лош стопанин“ и оправдаването на законите на джунглата с това, че „по-силният печели“, които са основополагащи в напълно свободното от регулация чисто пазарно общество, Тинко Д. е изповядвал (вероятно несъзнателно) и още една либертарианска повеля – „данъците са кражба“. Прокуратурата съобщава, че към момента на извършване на присвояванията на зърното на вложителите Тинко Д. е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен.

За разлика от бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, бизнесменът изглежда не е счетен за особено опасен, въпреки че присвоените от него 2,5 млн. лева са повече от онези, за които се твърди, че Иванчева е взела като подкуп. По тази причина Тинко Д. няма да лежи в ареста, докато тече делото, а е пуснат под гаранция в размер на 20 000 лева.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар