В категории:Икономика

МВФ: Трупат се буреносните облаци на следващата криза

Световната банкова система не е подготвена за нов срив, какъвто може да бъде предизвикан и от търговската война между САЩ и Китай, изтъква заместник директорът на институцията

 

Буреносните облаци на следващата глобална финансова криза вече се трупат, а световната финансова система не е готова за нов срив, предупреждава ръководството на Международния валутен фонд.

Дейвид Липтън, първи заместник управляващ директор на МВФ, заявява, че  повече от десетилетие след предишния разпад на глобалната банкова система, все още не са довършени мерките за предотвратяване на нова криза. “Както се казва, трябва да поправиш покрива, докато още грее слънце. Но подобно на мнозина други, аз виждам натрупване на буреносни облаци и се страхувам, че работата по превенция на кризи не е довършена”, заяви той по време на финансова конференция в Лондон.

Липтън казва, че отделните страни сами по себе си нямат достатъчно “огнева мощ”, за да се борят със следващата рецесия, и призовава правителствата да работят съвместно за решаване на проблемите, които могат да доведат до нова икономическа катастрофа.

“Би трябвало да сме притеснени за потентността на монетарните политики”, отбелязва той по отношение на способността на Федералния резерв на САЩ и други централни банки да прибегнат до понижаване на лихвите за стимулиране на икономиката в случай на нов спад. Той също така предупреждава, че високите нива на задлъжнялост на правителствата ограничават възможностите им за понижаване на данъците и повишаване на разходите.

Липтън отбелязва, че в началото на предишния финансов срив МВФ не е разполагал с достатъчно ресурс и се е наложило правителствата по света да осигурят на фонда 1 трлн. долара, за да може да противодейства на кризата. “Един от уроците на кризата бе, че МВФ влезе в нея недофинансиран. Трябва да се опитаме да го избегнем следващия път. За това е важно, че държавните лидери се съгласиха през следващата година да бъде направена оценка на финансовите ресурси на институцията”, казва той.

Заместникът на Кристин Лагард призова Китай да предприеме спешни стъпки за отваряне на икономиката си за глобална конкуренция. На фона на затягащият се търговски конфликт със САЩ, препоръките на Липтън са Пекин да понижи търговските мита и да наложи по-стриктни защити на интелектуалната собственост – това са и някои от ключовите искания на администрацията на Тръмп. Според зам.-директора на МВФ, китайските търговски политики, които са сметнати за приемливи при приемането на страната в Световната търговска организация през 2001 г., вече са неуместни, защото тогава икономиката на Китай е възлизала на около 1 трлн. долара, а днес вече е 16 пъти по-голяма.

Той обаче изтъква, че САЩ не трябва да използват прекалено грубиянски подход при натиска върху Пекин за реформи. “Китай може да приложи много реформи, които да са от полза, както на собствения им интерес, така и на интересите на други страни по света. Но китайците считат, че не могат да предприемат тези стъпки, ако в тила им е опрян пистолет”, казва той. .

Тези предупреждения на МВФ идват на фона на влошаващите се перспективи за световната икономика като освен търговското напрежение между Китай и САЩ, притеснения създава и започналото повишаване на лихвите от страна на някои големи централни банки. Търговската война доведе до понижаване на прогнозите за глобалния икономически растеж, а финансовите пазари също са нестабилни през последните седмици, за което спомага и несигурността около Брекзит.

След почти цяло десетилетие на ниски лихви общата стойност на глобалния публичен и частен дълг е нараснала с 60% до рекордните 182 трлн. долара. Поради това повишаването на основните лихвени проценти от страна на централните банки може да създаде проблеми на длъжниците – както бизнеси, така и правителства.

Липтън предупреждава, че ако търговския конфликт между Пекин и Вашингтон продължи дълго, това може да има “широкообхватни и дълготрайни последствия” за световната икономика. Според него има риск реториката на Тръмп да окуражи Китай да се ориентира към по-затворена икономика. “Ако търговският спор доведе до патова ситуация, Китай може да реши да преориентира икономиката си така, че да не зависи от търговията със САЩ. Приемането на такива постоянни търговски бариери може да доведе до фрагментация и забавяне на глобалната икономика”, заявява той.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар