В категории:България / Информации

Елена Йончева стартира подписка за сигурността на магистралите

Заради съмнения в спазването на нормативите в строежа на пътища у нас, възникнали след трагедията в Своге, депутатката смята, че е наложителна техническа експертиза от лицензирана и независима европейска лаборатория, която няма бизнес в България

Елена Йончева
Елена Йончева

Първо за „Барикада” журналистката и депутатка от гражданската квота на БСП Елена Йончева съобщи, че ще стартира гражданска подписка за проверка на сигурността в строежите на пътищата в България.

В обширно интервю за „Барикада”, в което Йончева засяга още много сериозни и жизненоважни теми, тя разказва за свои разследвания и проучвания, предприети след трагедията в Своге и алармиращи за възможни нарушения на нормативите за изграждането на сигурни и безопасни пътища в нашата страна. Тези нарушения поставят в риск живота практически на всички български граждани.

Ето защо по нейна и на останалите депутати от БСП инициатива в АПИ е внесено предложение за извършване на техническа експертиза на българските магистрали и пътища от лицензирана и независима европейска лаборатория, която няма бизнес в България.

В този контекст Йончева заявява в интервюто, че смята да стартира гражданска подписка с искане за проверка на сигурността на пътищата у нас. Тя е убедена, че такава проверка ще е от полза и за строителните фирми, за да се изясни истинската картина на нещата и за да отпаднат подозренията към онези, които коректно си вършат работата.

Йончева подчертава, че проверката ще бъде направена „от съответните експерти под наблюдение на АПИ, на КАТ”. Та подчертава още: „Даже аз бих поканила медиите и обществените организации, които да съпътстват целия процес – от взимането на тези проби до самата лаборатория. Не виждам нищо, което да е толкова страшно. Защо се изплашиха? Защо от Строителната камара поискаха нашата оставка? Защо заплашиха, че ще обкръжат парламента, ако направим това? Това наистина е невероятна реакция”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар