В категории:България

Пържене на Йончева, или на Борисов?

Сега всички ще очакват с огромен интерес едно-единствено нещо – филма на журналистката за Барселона

Елена Йончева по време на снимки на неин филм в Сирия. Снимка: dir.bg
Елена Йончева по време на снимки на неин филм в Сирия. Снимка: dir.bg

В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за сваляне на имунитета на шестима депутати. Най-голям отзвук предизвика разследването срещу Елена Йончева от БСП, проверявана за пране на пари, взети от КТБ. Сигналът срещу нея бе внесен през лятото от представителите на ГЕРБ Делян Добрев и Антон Тодоров. Още тогава тя отрече нападките, обвини управляващите в репресии, а в четвъртък БСП твърдо застана зад нея (и другия червен депутат с поискан имунитет Георги Михайлов). Излязоха данни, че Йончева e подслушвана в рамките на разследването. В крайна сметка тя самата бе призовала органите да проверят сигнала на ГЕРБ. Затова трудно може да се каже, че опитен журналист като нея се е изненадал от действията на Цацаров.

За година и половина от мандата на настощия парламент Йончева се превърна в най-острия опозиционер на управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Тя бе в основата на скандала с граничната ограда, на „Кумгейт“, не стоя мирна и при третата голяма сага – сделката за ЧЕЗ. Отгоре на всичко успя да осъди премиера Борисов за клевета, а и тръгна да рови в изключително опасна помийна яма – „Разследвам къщата в Барселона заедно с европейските институции“, заяви тя в средата на лятото. Ясно е, че шило като нея няма да се кротне, още доста ще боде Борисов и съдружниците му в управлението.

Нито в България, нито някъде по света искане за сваляне на имунитет на най-острия опозиционер може да дойде от само себе си. Визираното от прокуратурата престъпление (регистриране на офшорка) е станало през 2012 г., а КТБ затвори през 2014 г. Затова е повече от интересно защо сега идва атаката и какво цели тя. Имената на другите депутати с поискан имунитет – Веселин Марешки, Пламен Христов, Кръстина Таскова („Воля“) и Борис Кърчев (ГЕРБ) – са блед миманс насред политическия скандал с Йончева.

Самата тя и БСП обвиниха ГЕРБ в разправа и натиск заради опозиционните ѝ действия. Прокуртурата разбираемо отрече политически мотиви. Известно е обаче, че нейният дневния ред за „отстрел“ на различни лица и този на Борисов удивително съвпадат. Поне досега. Другото известно са много силните позиции (изразът е доста мек дори) в обвинителната институция и на ДПС, посредством един успял млад бизнесмен. Затова се появи втора версия за целите на атаката – тя се провежда от ДПС, за да се запише на сметката на Борисов; Движението от своя страна наскоро обяви курс към предсрочни избори. Макар да не личи да ги желае много-много, определено иска да омаломощава Борисов, да го прави зависим и да руши съюза му с националистите.

Още по-интересен е моментът на тези събития. Офанзивата срещу Йончева идва при вътрешна атака срещу лидера на БСП Нинова, а и медийни информации, че журналистката може да оглави листата на партията за европейските избори догодина. Йончева бе от новите лица, вкарани от Нинова в БСП, затова залпът е и по самата лидерка. ГЕРБ печели от всичко това, още повече, че наля едни 43 млн. лв. в най-мастития вътрешен враг на Нинова. Успоредно с тези драми правителството се тресе от огромен скандал, отново задействан от прокуратурата – в Агенцията за българите в чужбина. Там потърпевши са едновременно т.нар. патриоти и Борисов. От което пък печели ДПС. Има версия, че Движението задейства бурята с гражданството (отново по стари данни за разследване), затова не бива да се изключва, че именно то може да е взело на мушка и Йончева.

Докато броди из Европа, Борисов май изпуска ситуацията на родна територия. Снимка: Личен профил на премиера във Фейсбук

Независимо дали зад цялата тази работа стоят Борисов и ГЕРБ, или пък ДПС, трудно може да се прогнозира полза за управляващите. Разследване или съд срещу най-активния опозиционер винаги е автогол. Ситуацията прилича на пържене на Йончева, но реално е пържене на самия Борисов. Ако ДПС стои зад заверата – нещата са ясни. Ако ГЕРБ сплашват, назидават и всяват раздори в БСП, просто не са си направили сметката.

Йончева и другите петима депутати заявиха, че сами ще се откажат от имунитетите си. А на публиката ѝ остава едно – с още по-голямо любопитство да очаква филма за Барселона.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар