Испания сменя курса към Венесуела – своя и на ЕС

Санкциите срещу Каракас не са решение, нужен е диалог – този подход ще лансира днес външният министър Жозеп Борел пред Федерика Могерини на работен обяд и европейска среща в Люксембург, съобщава испанският в. „Ел Паис”

Испанският външен министър Жозеп Борел бе начело на Европейския парламент в периода 2004-2007 г. Снимка: EFE
Испанският външен министър Жозеп Борел бе начело на Европейския парламент в периода 2004-2007 г. Снимка: EFE

El Pais

Испания смята този понеделник на съвета на външните министри на ЕС в Люксембург да направи драстичен завой в своята позиция спрямо Венесуела. Външният министър Жозеп Борел ще продължи да поддържа пред европейските си колеги необходимостта от твърдост пред режима на Николас Мадуро в отстояването на демокрацията и човешките права. Но ще настои за диалог вместо санкции като път за решаване на политическата и икономическа драма, която преживява латиноамериканската страна. Ако новият подход бъде подкрепен, това ще влезе в сблъсък с линията на администрацията на Доналд Тръмп, която втвърдява натиска си срещу Мадуро.

Завоят на Испания, вече набелязан от правителството на Педро Санчес, ще се материализира днес, по време на работен обяд, който дава представителката за външната политика на ЕС Федерика Могерини. Ръководителката на общностната дипломация е включила темата за Венесуела по настояване на испанската делегация. Предложението на Испания за такъв дебат е било подкрепено също от Франция, Италия и Португалия. Дипломатически източници смятат, че по време на обяда ще се оформи идейна концепция за това как да се лансира политическия диалог във Венесуела и как да се отворят канали за сътрудничество. Според същите източници, ЕС не може да стои безучастен „пред една хуманитарна криза, предизвикала изселнически поток от венесуелци, който влияе тежко и на страните от региона”.

Предложението на Борел ще скъса със стратегията, следвана от предходното правителство на Мариано Рахой, което даде импулс на дипломатически наказателни мерки срещу режима на Мадуро. През януари т.г. Брюксел включи седмина висши венесуелски дейци в черен списък, който им забранява да пътуват в ЕС и замразява авоарите им, които биха могли да имат на територията на съюза. Наказателната мярка бе засилена през юни, броени дни преди Борел да наследи предшественика си на поста външен министър на Испания Алфонсо Дастис. В черния списък тогава бяха включени още 11 венесуелски дейци. Но новият министър още с встъпването си в длъжност показа, че предпочита противоположния на санкциите път, насочен към търсене на договорени решения.

„Новото испанско правителство ще акцентира повече върху необходимостта от намиране на политически решения за ситуацията във Венесуела, от която не може да се намери изход само въз основа на санкции,” заяви Борел през юни след първото си участие в среща на външните министри на ЕС. Могерини също отбелязва необходимостта да се търси решение сред самото венесуелско общество. „Всички знаем, че едно устойчиво решение на настоящата ситуация може да се намери само вътре във Венесуела,” каза висшата представителка на европейската дипломация на 25 септември на една среща на високо ниво по повод мигрантската криза в тази страна.

„Единственият изход е договорено политическо решение,” подчерта Могерини. ЕС не планира да действа като посредник в този необходим диалог, но ще проучи как да „съпътства” процеса, ако той тръгне. Могерини изтъкна през септември, че загрижеността на Брюксел спрямо тази страна е неизбежна, най-малкото защото наред с другото „стотици хиляди венесуелски граждани имат също и европейско гражданство”. Наред с подкрепата за политическо решение, Европейската комисия осигури средства (през лятото бяха отпуснати 35 милиона евро) за справяне с последствията от мигрантската криза вътре и вън от Венесуела. Дипломатическите източници твърдят, че Комисията вече „проучва формулите” за увеличаване на тези средства, независимо от съпротивата на Мадуро да получава такава помощ заради боязън от обвързването ѝ с условия.

Испания съдейства за отварянето на канали за комуникация с Каракас. Както съобщава Europa Press, държавният секретар по сътрудничеството с Ибероамерика Хуан Пабло да Лаиглесия пътува този месец до венесуелската столица с цел да проведе срещи с представители на венесуелското правителство и на опозицията, а също и на испански компании с интереси в тази страна. Такива контакти имаше и в Ню Йорк по време на Общото събрание на ООН.

Европейски източници изказват съмнения, че от днешната среща ще излезе прецизен план за нови отношения с Венесуела. Самият формат – работен обяд, е избран, за да се позволи на министрите (които ще бъдат сами, без останалата част от делегациите) да дискутират откровено, без задължението да стигат до договорени решения. Но същите източници смятат, че срещата в Люксембург ще е началото на завой, към който могат да се присъединят всички страни, включително онези, които държат да се продължи натиска срещу Мадуро. „Дори най-твърдите са съгласни, че е необходимо да се поддържа диалогът,” отбелязват източниците. И добавят, че ситуацията във Венесуела не оставя много възможности с оглед „икономическия колапс на страната”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар