BBC: Дали хляб от хлебарки може да спаси света от глад?

В бразилски университет произведоха екзотична хранителна субстанция, богата на протеини. Щурци, пчели, мравки, пеперуди, копринени гъсеници и дори скорпиони също се спрягат за включване в човешкото меню. По данни на ООН насекомите вече са част от прехраната на около 2 милиарда души

Така изглежда направеният от бразилските експериментатори хляб, в който 10% от брашното е получено от смлени хлебарки. Снимка: FURG
Така изглежда направеният от бразилските експериментатори хляб, в който 10% от брашното е получено от смлени хлебарки. Снимка: FURG

На външен вид този хляб по нищо не се различава от обичайния. Само на вкус – казват, имал лек аромат на печени фъстъци.

Всъщност той е направен на 90% от обичайно пшеничено брашно и на 10% от брашно, произведено от… хлебарки. Резултатът е, че съдържа повече протеини, отколкото има в червените меса, съобщава ВВС, обобщавайки, че с такъв хляб като нищо може да се пребори глада в света.

Да, но на каква цена? Засега един килограм брашно от хлебарки излиза… 51 долара.

Все пак експериментът, осъществен от бразилски учени, водени от алтруистичната идея да нахранят колкото се може повече гладни с по-пълноценна храна, заслужава внимание. Според изчисления на ООН към 2050 г. населението на планетата ще достигне 9 миларда и 700 милиона. Тоест проблемът с изхранването ще става все по-сериозен. Ето защо много изследователи отдавна препоръчват в менюто ни да започнат да се включват насекоми – още повече, че те присъстват сред традиционните храни на много народи, особено в Африка и Азия. Доказано е, че насекомите са много богати на протеини.

Все пак трябва да се отбележи, че експерименталният хляб на учените от Федералния университет в Рио Гранде (FURG), Южна Бразилия, не е направен от какви да е хлебарки. А от специален вид, наричан хлебарка-омар или на латински nauphoeta cinerea. Родината ѝ е Северна Африка. Тя е съставена на 70% от протеини, докато при червените меса показателят е 50%.

От смилането на такива хлебарки-омари се е получило брашното за експерименталния хляб. Снимка: FURG
От смилането на такива хлебарки-омари се е получило брашното за експерименталния хляб. Снимка: FURG

Брашното, използвано за замесване на въпросния хляб, е направено въз основа на дехидратирани хлебарки от този вид, които са смлени в лабораторни условия. Изследователите са установили, че след смесване на съставките в споменатата вече пропорция – 10 към 90% – съдържанието на протеини в получения продукт се е покачило със 133% спрямо обикновения хляб. Ако във филийка обикновен хляб има 9,7 грама протеини, то във филийка от „хлебарковия” те са вече 22,6 грама.

Ако във филийка обикновен хляб има 9,7 грама протеини, то във филийка от „хлебарковия” те са вече 22,6 грама. Снимка: FURG
Ако във филийка обикновен хляб има 9,7 грама протеини, то във филийка от „хлебарковия” те са вече 22,6 грама. Снимка: FURG

Професорът по хранене Енио Виера, който се е посветил на изучаването на инсектите като храна за хората, твърди, че още много представители на този вид могат успешно да влязат в менюто ни – щурци, пчели, мравки, пеперуди, копринени гъсеници и дори скорпиони.

Ученият напомня, че се нуждаем от 250 кв. метра земя, за да се произведе 1 кг месо. Докато за получаването на същото количество насекоми са ни достатъчни 30 кв. метра. Пести се и вода. За 1 кг говеждо месо отиват  20 000 литра вода, а за 1 кг инсекти – само 1000 литра.

Според Бразилската асоциация на развъждащите насекоми (да, вече има и такава!), благодарение на тропическия си климат и други подходящи природни условия тази латиноамериканска страна разполага с най-голямо разнообразие ставащи за човешка консумация инсекти – цели 95 вида. В екипа от FURG се работи и върху получаването на други продукти от субстанции, съдържащи насекоми, като кексове или специфични типове олио.

ООН твърди, че насекомите са част от прехраната на около 2 милиарда души по света. Но в Бразилия, където вече е получен хляб от тях, консумацията на инсекти от хора все още не е разрешена от местните санитарни власти. Позволява се само употребата им във фуражи за животни.

Междувременно други държави вече са започнали да комерсиализират хранителните продукти на базата на насекоми. В Испания например една от големите вериги супермаркети предлага сандвичи с щурци и с ларви. А във Великобритания една от компаниите, доставяща храна по домовете, осигурява и печени скакалци или пък биволски червеи. Очакванията са, че в близките пет години световният пазар на храни въз основата на насекоми ще завърти оборот от над 700 милиона долара, сочи ВВС.

Че от всичко може да се прави бизнес, е по-ясно от ясното. Но онези, които завъртят и тази машина с печалби, едва ли ще заменят на собствената си трапеза автентичните сочни пържоли с печени скакалци.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар