В категории:България

Икономическата комисия подкрепи президентското вето

За първи път в мандата на Румен Радев, наложено от него вето получава подкрепа от мнозинството в 44-рото Народно събрание.

Снимка: Ивайло Атанасов, „Барикада“

Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм подкрепи ветото на президента Румен Радев върху два параграфа от приетите само преди дни промени в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, предаде „Фокус“.

Поправките предизвикаха широк обществен и медиен отзвук, тъй като според мнозина представляват лобизъм в полза на Кирил Домусчиев, Делян Пеевски и други крупни приватизатори с неспазени задължения по приватизационните си договори.

С пълно единодушие от 18 гласа „за“ депутатите от комисията отхвърлиха въпросните скандални параграфи 3 и 4, които преди точно една седмица бяха приети от мнозинството в пленарна зала окончателно на второ четене.

На 24 юли сутринта държавният глава наложи вето върху тези текстове от законопроекта, а минути по-късно от тях се отрече и премиера Бойко Борисов. Именно с гласовете основно на депутатите от ГЕРБ същите текстове бяха приети на 18 юли.

Поправките бяха внесени от депутатите от „Обединени патриоти“ Николай Александров („Атака“) и Емил Димитров (ВМРО), като предвиждаха специфични задължения, пряко свързани с осъществявания от приватизираното дружество предмет на дейност, да не могат да бъдат вменени на купувача за повече от 5 години, а новата уредба да се прилага и за вече сключени приватизационни договори.

По време на заседанието на комисията Румен Гечев от БСП разказа, цитиран от OFFNews, каква е версията на един от вносителите на спорните промени – Емил Димитров. Той обяснил пред 10 свидетели, че бил подведен. По думите на Гечев Димитров разказал как депутати отишли при него и му дали да се подпише под спорното предложение, като го уверили, че и те ще сложат своите подписи, но вместо това го внесли само от негово име и когато разбрал – поискал текста да бъде изтеглен, но вместо това ресорната комисия го приела.

Това е първият случай, в който вето на държавния глава Румен Радев успява да мине. Предишните му седем опити бяха неуспешни и винаги управляващата коалиция го преодоляваше с ново гласуване. Окончателно текстовете ще бъдат отменени, ако гласуването от комисията се повтори и в пленарната зала. Очаква се това да се случи в петък.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар