Две откраднати кремчета свалиха от поста шефката на община Мадрид

Кристина Сифуентес от Народната партия, която от около месец е обект на разследвания заради нередовна диплома за магистър, но отказваше да подаде оставка, се предаде, след като бе разпространен запис от охранителни камери от 2011-та, изобличаващ я в кражба на козметика от супермаркет

Кристина Сифуентес по време на пресконференцията си в Мадрид, на която обяви своята оставка. Снимка: El Pais
Кристина Сифуентес по време на пресконференцията си в Мадрид, на която обяви своята оставка. Снимка: El Pais

„Издържах 34-35 дни на постоянно преследване. Онова, което стана днес, премина всякакви червени линии… Човешката издържливост има граница и аз днес стигнах до нея… Това е част от цената, която плащам, защото показах нулева толерантност към корупцията…. Тръгвам си с високо изправена глава.”

Това са думи от прощалната поява пред медиите на председателката на общинския съвет на Мадрид и ръководителка на столичната организация на Народна партия Кристина Сифуентес. Тя заяви пред журналистите, че напуска първия пост, но остава на втория.

От над един месец шефката на община Мадрид е под постоянен натиск да се оттегли заради разкрили се нередности при издаването на дипломата ѝ за магистърска степен по публично право в университета „Крал Хуан Карлос”. Оставката ѝ по този повод отдавна е поискана от Испанската социалистическа работническа партия и от „Подемос”. Двете леви партии традиционно подлагат на остри критики Народната партия за многобройни случаи на корупция и злоупотреби, извършени от нейни членове, използвайки това и като аргумент срещу правителството на излъчения от същата партия премиер Мариано Рахой.

Досега Сифуентес упорстваше, че няма да подава оставка, но вътрешни кръгове в Народната партия искаха да се отърват от нея, като някои свързват този прикрит натиск с нейни ходове срещу корумпирани съпартийци. Самият Рахой даде сигнали, че предпочита тя да се махне, за да не дава още поводи за атаки от левицата.

Говорейки днес пред медиите, Сифуентес призна, че вече е била предвидила в крайна сметка да обяви оставката си – била планирала това за 2 май. Но решила да избърза и да го направи днес, след като малка жълта медия разпространи клип със запис от охранителна камера на супермаркет от 2011 г., на който личи как пазач претърсва чантата на Сифуентес (тя по онова време е номер 2 в мадридската община) и вади оттам два крема за лице, неплатени от нея.

В днешното си изявление пред медиите, на което Сифуентес не допусна въпроси, тя каза, че и по-рано са се опитвали да я изнудват с за този запис, а за съдържанието му заяви: „Това видео е регистрирало ситуация с неволна грешка. При пазаруване в супермаркет аз погрешка и неволно, без да си давам сметка, бях взела едни стоки на стойност около 40 евро. Казаха ми го на изхода и аз ги платих”.

Относно оставката си тя допълни още: „Правя крачка назад, за да не дойде на власт левицата”.

Премиерът Рахой незабавно я похвали: „Тя направи каквото трябваше и каквото беше задължително в тази ситуация”.

Докато тъкмо от левицата прозвуча нещо друго. Лидерът на „Подемос” Пабло Иглесиас нарече разпространението на клипа с кражбата на Сифуентес „журналистика на клоаката” и подчерта, че според него тези долни методи са били използвани „от определени сектори в Народната партия”, за да „бъде злепоставено едно човешко същество”. Иглесиас продължава да е убеден, че Сифуентес е трябвало да подаде оставка зарази злоупотребата с дипломата, но не и заради видеоклипа, който той възприема като поръчкова атака. Друг виден деец на „Подемос” – Иниго Ерехон, изказа мнение, че записът е бил запазен толкова време без да се излъчва, за да може да бъде шантажирана Сифуентес.

Скандалът тепърва ще отеква в и без това доста разбъркания политически живот в Испания.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар