В категории:България

Мини гърмят в тютюневия сектор

Изкупната кампания стартира с отнет лиценз и разтваряне на законови вратички

Винаги през ноември настава раздвижване в сектора на тютюнопроизводството, тъй като стартират изкупните кампании. Така е и сега, като новините са повече от интересни. Преди 5 дни бе отнет лицензът на един от основните изкупвачи – гръцката фирма „Лийв Табако А. Михайлидис“. От 3-4 години тя трупа дългове към тютюнопроизводители, заради което крайната мярка е повече от справедлива. Но в казуса с фирмата има още един любопитен момент.

Работниците по тютюневите полета непрекъснато намаляват. Снимка: „Барикада“

Лицензът ѝ бе отнет за територията на цялата страна. А в ролята на ,,съдия изпълнител“ влезе Областната служба по земеделие в Благоевград, по-специално – постоянно действащата тютюнева комисия към нея. По този повод експерти споделиха пред „Барикада“ за мина, заложена в закона за тютюневите изделия с последните му поправки от 2016 г. А именно –

областните служби по земеделие стават всесилни

относно чувствителния въпрос кой има и няма право да изкупува тютюн. Сега благоевградската правилно отнема лиценза на „Михайлидис“, но също така пак тя има право да го възстанови, като решенията ѝ важат за цялата страна. Всяка една областна служба може да се разпорежда за територията на държавата. Достатъчно е към нея да има сформирана тютюнева комисия. С други думи, не Министерството на земеделието, а например подчинената му областната структура в Шумен може да реши кой да изкупува тютюна в цялата държава – да допуска и заличава фирми. А как ли се формират тютюневите комисии, тоест какъв ли е редът, по който се раздават всесилни чиновнически права? Ето го: „Към областните дирекции „Земеделие“, в териториалния обхват на които се извършва производство и търговия с тютюн, се създават комисии по тютюна като постоянно действащ орган по въпросите, свързани с окачествяването и изкупуването на тютюна“. От непрецизирания законов текст излиза, че реално във всяка една областна земеделска служба може да има такава тютюнева комисия, тъй като търговия с тютюн се извършва навред в България. Ако например Йордан Цонев поиска да регулира „бранша“, то може да го направи чрез службата по земеделие и тютюневата ѝ комисия в Бургас. Край морето несъмнено се търгува с тютюн, значи няма проблем да се създаде такава комисия. Не се отглежда, но винаги може да бъде засаден декар, което да направи региона „производител“ – ето втора причина за разкриване на съответния орган.

Накратко – имаме особен вид децентрализация, който дава изключителни права на чиновниците към земеделското министерство по места да определят кой да изкупува тютюн на територията на цялата държава. Това е вратичка, през която могат да се прокарат и добри, и не толкова добри решения. И е изключително примамлива за корупционни практики.

Както стана ясно, в случая с „Михалийдис“ отнемането на лиценза е справедливо. Фирмата отдавна не плаща на хората, като от браншовите организации наскоро изчислиха, че има да дава над 2 млн. лв. на производители. Тя е на българския пазар от 2007 г., когато изкупи „Сандански БТ“. Едва ли има някой, който да посочи приватизационната сделка за успешна.

Всъщност компанията отдавна бе взета „на абордаж“. В началото на тази есен „Булгартабак“ започна да плаща дължимите суми на „Михайлидис“ към тютюнджиите. През 2015 г. пък се оказа, че тютюн, изкупен по договор с гърците, се прибира реално от „Плевен БТ“. Производители се оплакаха, че това е картел, при който без да ги пита някой, стоката им се изкупува от Делян Пеевски (под контрола му е „Плевен БТ“). Доколкото и „Булгартабак“ е свързан с корпулетния мъж, може да се предположи, че гръцката фирма отдавна има вземане-даване с най-влиятелния човек в държавата.  Основателно възниква въпросът дали всъщност отнемането на лиценза на „Михалийдис“

не е „вътрешно-заводско“ занимание

Тютюнът изисква страшно много грижи, но цената му е обидно ниска за производителите. Снимка: „Барикада“

за същия този човек. Да не забравяме, че силната политическа фигура в Благоевград, вкл. и относно местната служба по земеделие, е точно Делян Пеевски (бе кандидат-депутат там).

Най-лошото от всичко е, че изкупната кампания отново стартира на ниски цени (под 7 лв.), продължава и тенденцията да се отглеждат все по-малко площи.  Предварителната статистика сочи два пъти по-малко произведен тютюн спрямо 2016 г. и пет пъти по-малко в сравнение с 2012 г. Това е мина, която гърми заради такива като гореизброените.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар