В категории:Молдова

Бившият пратеник на ЕС в Молдова определи сегашното правителство на страната като нелегитимно

Калман Мижей направи декларацията си няколко дни преди посещението на молдовския президент в Русия, където Игор Додон изрази позитивното отношение на своя народ към Москва

Сградата на молдовското правителство (снимка: Гуторм Флатабо, CC BY-SA 2.0, via Wikipedia Commons)

Бившият специален пратеник на ЕС в молдовската столица Калман Мижей обяви настоящото правителство на Република Молдова за „нелегитимно“ в свое изказване по време на конференцията MACRO 2017, предава Agora.md. Конференцията се проведе в Кишинев на 6 октомври 2017 г. Говорейки за проевропейските правителства, управлявали страната от 2009 г. до днес, Мижей заяви: „Имаше не революционни, а малки реформи. Това бяха повърхностни промени. Реално се проведоха много по-умерени реформи от това, което бе обявено. Не знам колко далеч ще стигнат тези промени. Мога да се представя, че ще има реформи, но не мога да видя как това нелегитимно правителство може да произведе реални резултати.“

Правителството на Павел Филип дойде на власт по време на граждански протести срещу олигархията от края на 2015 г. и началото на 2016 г. То бе сформирано и одобрено в парламента спешно, в полунощ, чрез тайно гласуване. Още от първите си дни то е обвинявано, че е дошло на власт нелегитимно. Филип е вицепрезидент на Демократическата партия – считана за „проевропейска“ политическа сила, която изразява интересите на молдовския олигарх Владимир Плахотнюк.

Бившият специален представител на ЕС добави, че правилният път за Република Молдова е европейската ѝ интеграция, а „едно лошо управление ще означава автоматично изключването на молдовците от процеса на тази интеграция и ще ги направи жертви на Русия“. Мижей каза още: „През 2015 г. бях в Киев и гледах на протестите в Кишинев с голяма надежда, защото за първи път акцентът не беше геополитиката. Както левите, така и десните демонстрираха срещу правителството. Само че нещата тръгнаха в грешна посока и сега ми се струва, че излъчвате неправилни съобщения“.

Що се отнася до ролята на западните държави и ситуацията в Република Молдова, Мижей изрази загрижеността си: „Както ЕС, така и САЩ трябва да поставят много стриктни условия, за да дадат пари и подкрепа. Напредъка по тези условия трябва да бъде измерен интелигентно. Понякога липсва именно мисъл. Сега виждаме едно намаляване на прозрачността и смущения в правосъдната система. Забелязваме, че прокуратурата всъщност е дългата ръка на правителството. Не съм песимист по отношение на Република Молдова, но признавам, че ситуацията поражда неудовлетворение. Смутен съм.“

Западното „смущение“ от случващото се в Република Молдова бе изразено няколко дни преди официалното посещение на молдовския президент Игор Додон в Русия. Във вечерта на 10 октомври 2017 г. той благодари на руските държавни институции, че са позволили на молдовските земеделски производители да изнасят в Русия, и че са разрешили проблемите на десетки хиляди мигранти с легализирането на тяхната дейност в Руската федерация.

Додон очевидно искаше да спечели доверието на руския си колега Владимир Путин. Молдовският президент обяви, че над 60% от молдовците подкрепят добрите отношения с Русия. Додон благодари на руснаците и за мироопазващата им мисия в Приднестровието, изразявайки убедеността си, че след парламентарните избори от 2018 г. в молдовския парламент ще има „про-молдовско“ мнозинство, което ще се заеме с разрешаването на приднестровския въпрос. Додон декларира отдавна желанието си да реинтегрира в Република Молдова сепаратистката приднестровска република.

Според Додон правителството в Кишинев пуска само провокации по адрес на Москва. Затова държавният глава благодари на домакините си, че са реагирали мъдро на молдовските провокации, сякаш той и правителството не принадлежат на една и съща държава. Това, което има значение за Додон, са икономическите връзки и фактът, че двустранната търговия с Русия е започнала да расте, като молдовският износ е със 17% повече през първата половина на тази година.

„Споменахте по-рано взети от нас решения за либерализирането на политиката към миграните, за отваряне на пазара ни за определени стоки. Трябва да Ви кажа, че това не е нещо дадено в аванс. То бе направено, за да подкрепи Вашите усилия за нормализиране на молдово-руските отношения. Надяваме се, че хората ще видят, ще оценят и ще подкрепят тези политически сили във Вашата страна, които са ориентирани към подобряване на отношенията между Молдова и Русия. В бъдеще ще изградим икономическа връзка, която ще произтича от политическото сътрудничество. Днес искаме да подкрепим Вашите искрени усилия да подобрите молдово-руските отношения. Ще направим всичко възможно за разрешаване на приднестровския конфликт“, обяви Путин по време на срещата си с Додон.

Междувременно в Кишинев вицепрезидента на парламента и водача на Европейската народна партия в Молдова Юрие Лянка обяви, че има достатъчно мотиви, за да се започне процедура по суспендиране, а след това и по освобождаване от длъжност на държавния глава Игор Додон, тъй като президентът нарушава конституцията на страната с различни свои действия.

.

 

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар