В категории:Общество

Новият iPhone и цената на твоето лице

Големите корпорации отдавна работят в посока замяната на паролите с биометрични данни. Но тази игра на технологичен прогрес и надмощие започва да крие твърде големи опасности за всички нас.

Карикатура: Steve Cutts

Преди няколко седмици технологичният гигант Apple представи своите нови смартфони. iPhone 8 и iPhone 8 Plus вече се продават, но не успяха да предизвикат особено голям интерес. Нямаше ги огромните опашки пред магазините на компанията, разпънатите палатки и спални чували от хора, които чакат дни наред, за да грабнат мечтания телефон преди останалите.

Слабият интерес към Phone 8 и iPhone 8 Plus е любопитен въпрос сам по себе си и отчасти може да се отдаде на един нов за капитализма феномен. Следящите развитието на технологичните продукти може би са забелязали един любопитен „тренд“ от последните няколко години – продуктите се променят много по-бавно от преди. Новото в новото Audi A4 са фаровете, както и някои леки технологични подобрения. Новото в новия iPhone е… почти нищо.

Но не феноменът на забавящото се развитие е обект на този материал. Освен това, той дори не е основната причина за слабото търсене на  iPhone 8 и iPhone 8 Plus. Основната причина се крие в третия нов смартфон, представен от Apple – iPhone X. Той изглежда наистина различно, продажбите му още не са започнали, а цената му минава над психологическата граница от 2000 лв. Но ако мислите, че веднъж дали тази сума, вече няма да плащате за вашия iPhone X – лъжете се. Ще продължите да плащате, но не с пари, а с вашето… лице.

Новият iPhone X разполага с технология за лицево разпознаване, която цели да замени всички пароли и други начини на отключване на телефона. Големите корпорации, като Google, Apple и PayPal, от няколко години работят в посока премахване на паролите и замяната им с биометрични данни – вашият пръстов отпечатък, вашият ирис или вашето лице. Някои от тях, като KFC, обявиха, че плащането буквално може да става с вашето лице. По сходна технология за плащания работят още Google и Mastercard, а Apple вече започва интеграцията ѝ.

Ясно е, че Apple са една от корпорациите, които имат силата да задават тенденциите в глобален мащаб. През 2017 година те са първите със смартфон, който може да извършва лицево разпознаване, но само след две години дори и най-неизвестната китайска марка ще интегрира тази технология в своите евтини продукти. До края на десетилетието лицевото разпознаване ще е стандарт. И тук започват проблемите.

Първият e свързан със сигурността. Към днешна дата проникването в смартфона ви не е невъзможно – Едуард Сноудън разкри, че американските и британските тайни служби разполагат със софтуер, чрез който могат да поемат контрол над всеки телефон. Но докато големите разузнавания разполагат с тази технология, то до този момент полицията, както и кибер престъпниците не разполагаха с нея. Те не могат да проникнат във вашия смартфон, освен ако не научат паролата. В следващите няколко години това ще се промени и много хора ще бъдат изложени на риск. За да се проникне в смартфона ви, ще е достатъчна ваша снимка със сравнително добро качество и евентуално някакъв спомагателен софтуер. Смартфонът може да бъде и „тикнат“ в лицето на жертвата. Замислете се как ще повлияе това на демокрацията. Какво би станало с организаторите на даден протест, ако те бъдат заловени, телефонът им бъде лесно отключен, а в следствие на това бъде получен достъп до телефонния им указател и профилите им в социалните мрежи?

Вторият проблем обаче е по-голям и е свързан със скорошно научно изследване. Доктор Михал Косински работи в Станфордския университет, където е провел интересен експеримент. Заедно със своя колега Юлън Уанг използват технологията за машинно самообучение, за да накарат изкуствен интелект да разпознава сексуалната ориентация на хората само по тяхното лице. Резултатите са следните – само от една снимка изкуственият интелект разпознава успешно сексуалната ориентация на участниците в експеримента в 77% от случаите. При пет снимки точността нараства до 87%. Трябва да се отбележи, че в експеримента са взели участие над 3 милиона души, така че резултатите му определено не могат да се пренебрегнат. Тъй като изкуственият интелект сам се учи да разпознава моделите, този процент би могъл да продължи да нараства, ако проектът се развие. Но работата на Косински не свършва до тук. Новият проект на учения е да провери възможно ли е изкуственият интелект да разпознава политическите ви пристрастия и идеология само по вашето лице. Предварителните данни показват, че това е възможно. Косински разкрива, че изкуственият интелект се справя много по-добре от човека в намирането и анализирането на определени модели. В конкретния случай може да се каже, че в човешкото лице има закодирана много информация, която досега е била скрита за хората, но вече не е такава за машините и техните алгоритми. Събраната информация? Е, никой не събира подобна информация просто за удоволствие, нали?

Има и трети тежък проблем. Големите корпорации имат интерес от масовото навлизане на технологии, свързани със събирането на личните ви данни – без значение дали става дума за пръстов отпечатък, ваша снимка или цяла колекция от онлайн постове. Зад интереса им не стои някоя тъмна конспирация, а нещо доста прозаично – желанието за печелене на пари и власт.

В момента има оформен пазар на личните данни. Ако имате профил във Facebook или Twitter, то вие не сте само потребител, но и продукт. Този продукт се анализира, класифицира в различни категории и продава на други „клиенти“ – най-вече частни рекламодатели, често и политически партии и организации, а доста вероятно и разузнавателни агенции. Благодарение на усъвършенствани алгоритми и изкуствен интелект, социалните мрежи могат да разгадаят моментното ви, но и средносрочното ви емоционално състояние. Те дори могат да разберат каква е вашата заплата. Политическите ви пристрастия, личната ви философия и сексуална ориентация също не са тайна за тях. Благодарение на Android, Google пък отдавна знае вашето местоположение. Буквално 3 големи корпорации събират колосални количества данни за своите потребители, които след това продават. Скоро на пазара на личните данни ще навлязат много нови играчи. Първи по-всяка вероятност ще са Apple, после ще дойде ред на банките и фирмите за финансови транзакции. С течение на времето дори McDonalds и KFC ще започнат да продават личните ни данни, пробутвайки ви междувременно новия си джънк фууд.

По-циничните от вас може би ще се досетят и за друго – с увеличаване на предлагането, цената пада, а в конкретния случай това значи, че вашето лице ще поевтинее. Как ви звучи?

Компаниите не крият, че искат да направят рекламите си по „персонализирани“ и по-конкретно „таргетирани“. Много от вас вероятно са били изумени от точността, с която Google ви предлага реклами на продукти, към които действително имате или сте имали скорошен интерес. Представете си многократно „подобрение“ на алгоритмите. Това тяхно желание вече се осъществява и много скоро ще е изпълнено.

В бъдеще една от основните стоки за продажба ще бъдем самите ние. Индивидуалността ни ще се търгува по начин, който няма да я засяга пряко. Но косвената манипулация ще е жестока. Представете си реклама, която е съобразена с вашата личност и с конкретното ви емоционално и финансово състояние. Представете си политическа реклама или определена новина, идваща в точния момент и променяща мнението ви по даден въпрос. Пропагандата несъмнено ще еволюира значително и ще бъде подпомогната от най-новите алгоритми и изкуствен интелект, изчисляващи кога ще бъде най-подходящият момент за следващата ви индивидуално „предписана“ доза.

Силните на деня, хората с власт и пари ще се възползват от предоставените им възможности, за да увеличат своята „сила“, а това за жалост става винаги за ваша сметка.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар